Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Σκέψου και την επόμενη μέρα!*

Eurokinissi

«Κατά μάνα, κατά κύρη είν' και το παιδί που σπείρει» λέει η παροιμία και τη βλέπουμε να δικαιώνεται και στις τοπικές εκλογές!

Αν οι εθνικές κυβερνήσεις (της ΝΔ τώρα, του ΠΑΣΟΚ πρωτύτερα) «θαυματούργησαν» με τα νούμερα, τους δείκτες της οικονομίας, ανάλογα «θαύματα», λίγο μικρότερης εμβέλειας, έκαναν κι οι νομάρχες και δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Επηξε» το μάτι μας από τα πολυσέλιδα διαφημιστικά φυλλάδιά τους, όπου «ευημερούν» νούμερα κι έγχρωμες φωτογραφίες. Κι όλη η έντονη συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στους υποψηφίους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι το «ποιος έκανε περισσότερο έργο». «Αυτό ήταν δικό μας και το παρουσιάζεται δικό σας!», λέει ο ένας. «Οχι», ανταπαντά ο άλλος, «δικό μας είναι!» Και πάει λέγοντας... Το ερώτημα όμως παραμένει, σχεδόν «πατροπαράδοτο»:

Αν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι γίναμε πιο πλούσιοι, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις, κι όλοι αυτοί οι ...«αθεόφοβοι», αν μειώθηκε η ανεργία, αν φτιάχτηκαν μεγάλα «έργα», αν γίνεται «κοσμογονία», «δημιουργία», «ανάπτυξη» και όλα τα άλλα, τότε ...«τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»

Ο κ. Λ. Κατσαρός, π.χ. γράφει στο πολύχρωμο προεκλογικό «βιβλίο» του: «Στον αγροτικό τομέα, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες ο νομός αντέχει, διεκδικεί, αυξάνει το εισόδημά του, αποκτά σύγχρονες υποδομές. Το εμπόριο, η βιομηχανία στηρίζονται αποφασιστικά. Γίνεται μια προσπάθεια εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού για να χτυπηθεί η ανεργία».

Δηλαδή, «δυσμενείς συγκυρίες» είναι για την αγροτιά η ΚΑΠ, οι ποσοστώσεις, οι επιλογές της ΕΕ. «Συγκυρία», ούτε λίγο ούτε πολύ, θεόσταλτη, όπως η ξηρασία και το χαλάζι. Αλλά εμείς «κρατάμε γερά!». Αυξάνει το εισόδημά του ο νομός, υπογραμμίζει ο νομάρχης της ΝΔ. Το λένε κι οι στατιστικές!

Τι κι αν αυτό το «εισόδημα» συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια! Τι κι αν μεγάλο κομμάτι του λαού τα βγάζει πέρα με δυσκολία! Τι κι αν η ακρίβεια σπάει κόκαλα! Τι κι αν πρέπει να πληρώσουμε για τη «δωρεάν» Παιδεία, στα φροντιστήρια, στις ξένες γλώσσες! Τι κι αν η Υγεία έγινε πανάκριβη και δεν τολμούμε να αρρωστήσουμε! Τι κι αν ο όποιος αθλητισμός είναι με πληρωμή! Τι κι αν χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν μισθούς και συντάξεις πείνας! Τι κι αν η ανεργία «ανθεί» στο νομό! Θα τους «επιμορφώσει» τους ανέργους, λέει ο νομάρχης και θα βρουν δουλιά. Λες και φταίει η μόρφωση για την ανεργία, κι όχι οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, όπως είναι, π.χ., η επιδότηση (από χρήματα του ελληνικού λαού) των βιομηχάνων για να πάρουν τις επιχειρήσεις τους από εδώ και να τις πάνε αλλού, για «διεισδύσουν» στα Βαλκάνια, και να γίνουν πιο «ανταγωνιστικοί» σε σχέση με τους καπιταλιστές άλλων χωρών.

Στην ίδια λογική «στρατευμένη» κι η κ. Ε. Λιακούλη (του ΠΑΣΟΚ), που στη λεγόμενη «Συμφωνία Ευθύνης», που ανακοίνωσε, υποκλίνεται και αυτή στην «ανταγωνιστικότητα»! Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί σ' όλο τον κόσμο η εργοδοσία για να ζητήσει από τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο και να πληρώνονται λιγότερο! Η ίδια γράφει πως «ο νομός δεν μπορεί να είναι ένας παραμελημένος νομός», υποσχόμενη «ισόρροπη ανάπτυξη».

Κι όμως, η λεγόμενη «ισόρροπη ανάπτυξη», που θα αποφέρει δήθεν «καρπούς» και για τους εργαζομένους, είναι πέρα για πέρα κάλπικη! Στα πλαίσια του καπιταλισμού η όποια ανάπτυξη είναι ανισόμετρη κι έχει ταξικό περιεχόμενο! Στην ΕΕ, αλλά και στο εσωτερικό των χωρών-μελών, ακόμη και στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις από τόπο σε τόπο. Γιατί είναι στη φύση αυτού του συστήματος να αναπτύσσεται ανισόμετρα. Αλλά τι σημαίνει «ανάπτυξη» στις συνθήκες του καπιταλισμού; Η ζωή δείχνει ότι «ανάπτυξη», όπως εννοείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, είναι ν' αβγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματιών και να μειώνεται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που γράφεται στο «Περιφερειακό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης Θεσσαλίας 2007-2013», που αποτελεί και τη βάση των προεκλογικών υλικών των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των «ανεξάρτητων». Εκεί γίνεται αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου και σημειώνεται πως την «περασμένη δεκαπενταετία έγιναν αισθητά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης». Αλήθεια, πώς την αισθάνθηκαν την ίδια περίοδο αυτήν την «αισθητή πρόοδο» οι εργαζόμενοι;

Μήπως όμως και στους νομούς που οι δείκτες «ανάπτυξης» είναι ακόμη μεγαλύτεροι από το δικό μας (π.χ. της Αττικής), έπαψαν οι εργαζόμενοι να υποφέρουν από ανεργία, από τα χαμηλά μεροκάματα, από περικοπή των κοινωνικών κατακτήσεων, από την κατάργηση του 8ωρου, από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, από την καταστροφή του περιβάλλοντος και τόσα άλλα που συνεπάγεται η καπιταλιστική «ανάπτυξη»; Οχι βέβαια!

Οι εργαζόμενοι του νομού μας δεν πρέπει να τρέφουν προσδοκίες από τα «μεγαλόπνοα σχέδια» των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να προσμένουν κάτι από μια άνοδο της περιοχής μας στον πίνακα της «ανάπτυξης» στα πλαίσια της χώρας ή της ΕΕ, γιατί η πολιτική της λεγόμενης «ανάπτυξης» δεν καταργεί την ταξική ανισότητα, αλλά τη διευρύνει και τη βαθαίνει.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ψηφίσουν με βάση τις υποσχέσεις, αλλά με κριτήριο την αυριανή μέρα. Ακόμη κι εκείνοι που δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να στείλουν μήνυμα στις ηγεσίες των κομμάτων τους! Να δείξουν με την ψήφο πως δε συμφωνούν ούτε με την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, που συμφέρει τους λίγους και πλούσιους, ούτε με την «αντιπολίτευση» που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ! Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι αν οι ηγεσίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν πάρουν τέτοιο μήνυμα, την επομένη των εκλογών θα επιταχύνουν με νέα αντιλαϊκά μέτρα! Τα χειρότερα είναι μπροστά! Δεν κινδυνολογούμε! Προειδοποιούμε, όπως το κάναμε όταν οι άλλοι «πανηγύριζαν» το Μάαστριχτ, κι όταν οι άλλοι «γιόρταζαν» για το «επίτευγμα» του ευρώ! Αν δεν εκφραστεί η λαϊκή αγανάκτηση! Αν δεν εκφραστεί η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού, τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν!

Τώρα είναι ευκαιρία να βγει η «κόκκινη κάρτα»! Να στηριχτεί μαζικά το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΝΕΑΣ, με επικεφαλής τον Μπ. Μπακούλα, και τα αντίστοιχα δημοτικά ψηφοδέλτια, που στηρίζουν από κοινού το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η «Κομμουνιστική Ανανέωση».

Ο κ. Κουρέτας (ΣΥΝ) δεν μπορεί να στείλει τέτοιο μήνυμα αντίστασης, αφού το κόμμα του «συγκυβέρνησε» με το δικομματισμό όλη την προηγούμενη περίοδο στα όργανα της δημοτικής αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ) και της νομαρχιακής (ΕΝΑΕ). Δεν αποτελεί ριζοσπαστική πρόταση!

Κι επειδή, ασχέτως αποτελέσματος, στις 16/10 δε θα έρθει η «συντέλεια του κόσμου», χρειάζεται ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κεντρικών κυβερνήσεων και της ΕΕ να συνεχιστεί από καλύτερες θέσεις στη νομαρχία και τους δήμους! Κι αυτό, όπως έχει δείξει η ίδια η εμπειρία, μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η ισχυροποίηση, έως και επικράτηση, των αγωνιστικών συνδυασμών στις νομαρχίες και τους δήμους!

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας, στις 3/10


Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*Ο Ελίσαίος Βαγενάς είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος με τη ΝΕΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ