Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Ο άνεμος της εξέγερσης έφτασε στην πρωτεύουσα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Χιλιάδες απεργοί δάσκαλοι μετά από 20 ημέρες πορείας από την Οαχάκα, όπου ανέπτυξαν αγωνιστικούς δεσμούς με λαϊκές οργανώσεις, έφτασαν χτες στη μεξικανική πρωτεύουσα και διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία Σόκαλο.

«Η κακή διακυβέρνηση είναι νεκρή» διαδήλωσαν οι απεργοί δάσκαλοι και τα μέλη της «Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ) εννοώντας τον κυβερνήτη της πολιτείας Ουλίσες Ρουίς. Εξάλλου, η απομάκρυνση του Ρουίς είναι το προαπαιτούμενο οποιουδήποτε είδους διαπραγμάτευσης, όπως ήδη έχουν δηλώσει οι εξεγερμένοι της Οαχάκα, απορρίπτοντας συνάμα την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ για παύση των κινητοποιήσεων, με αντάλλαγμα την αντικατάσταση των τοπικών από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις...

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» και την εφημερίδα «Λα Χορνάδα», η αντιπρόταση που είχαν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν οι απεργοί δάσκαλοι και το ΑΡΡΟ περιλαμβάνει φυσικά την άμεση έναρξη διαδικασίας για την απομάκρυνση του Ουλίσες Ρουίς στη Γερουσία. Επίσης περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυμερούς λαϊκής επιτροπής επιτήρησης με αντιπροσώπευση όλων των τομέων σε παμμεξικανικό επίπεδο και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων, την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων ασφάλειας από την Οαχάκα, την ίδρυση επιτροπής με τη συμμετοχή και από το Γραφείο Γενικού Εισαγγελέα για την Παιδεία και του υπουργείου Εσωτερικών, την άμεση και οριστική ανάκληση των 300 περίπου ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος στελεχών και μελών του κινήματος, καθώς και την άμεση αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Τέλος, την άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Ναυτικού. Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 στρατεύματα έχουν συρρεύσει στην Οαχάκα, η μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από το 1994 από την εξέγερση των Ζαπατίστας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ