Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΕΑΜΑΤΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
«Ελεύθερη βούληση»

Του Ματθίας Γκλάσνερ

Κάτι συμβαίνει με το σημερινό γερμανικό κινηματογράφο! Μάλλον άρχισε μιαν ακόμα δημιουργική περίοδο, ύστερα από αυτή του '70 - '80, στην οποία εμφανίστηκαν μια σειρά πρώτα ονόματα: Φασμπίντερ, Βέντερς, Σκλόντφορντ, Χέρτζοκ, Τρότα, κλπ. Μετά από κάποια μικρή σιωπή, νέα ονόματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους, όπως για τους παλιότερους άλλωστε, η κοινωνική - και πολιτική - διάσταση των ταινιών τους.

Σε αυτούς τους σκηνοθέτες έρχεται να προστεθεί και ο Ματθίας Γκλάσνερ με τη θαυμάσια ταινία του «Ελεύθερη Βούληση»! Ο Γκλάσνερ, μάλιστα, είναι και συν-σεναριογράφος, καθώς και διευθυντής φωτογραφίας! Εχοντας όλες αυτές τις ιδιότητες και, κυρίως, εξαιρετικό ταλέντο, άνετα μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε δημιουργό!

Η «Ελεύθερη Βούληση» είναι μια πραγματεία για τη μοναξιά! Μια ανθρώπινη τραγωδία για τη μοναξιά. Για τη μοναξιά, η οποία δεν πέφτει από τον ουρανό, βέβαια, αλλά τη γεννάει και τη συντηρεί το αστικό κοινωνικό σύστημα, ο καπιταλισμός που μισεί τον άνθρωπο!

Πολύ λίγες φορές ο κινηματογράφος έχει σκύψει, με τόση τρυφερότητα και ανθρωπιά, τόσο βαθιά στην «ψυχή» του ανθρώπου. Βρισκόμαστε στη σημερινή Γερμανία, όπου οι πολίτες της, ζώντας μέσα σε ακραίες καπιταλιστικές σχέσεις, έχουν χάσει κάθε ίχνος επικοινωνίας. Το κοινωνικό περιβάλλον, τελικά, κατασκευάζει τέρατα!

Ενα από αυτά τα τέρατα, βιαστής και βασανιστής γυναικών, θέλει να (ξανα)γίνει άνθρωπος. Το κοινωνικό περιβάλλον, βέβαια, δεν έχει τέτοιες διαθέσεις. Το «τέρας» προσπαθεί μόνο του. Μέχρι που ανταμώνει εκείνη. Ενα άλλο θύμα, μιας άλλης παραμέτρου του συστήματος. Τα δυο αυτά θύματα, από φόβο και απελπισία, από διάθεση να αλλάξουν, θα κρεμαστεί το ένα πάνω στο άλλο, θα αγωνιστούν για μια θέση στον ήλιο.

Η ταινία δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του κινηματογράφου σαν τέχνη. Με πολύ λεπτές πινελιές, σχεδόν αόρατες και άλλοτε, όταν χρειάζεται, με ωμό και άγριο ρεαλισμό, μεταφέρει στην οθόνη, με απόλυτη σαφήνεια, τα λερωμένα, τα βρώμικα καλύτερα, σωθικά της αστικής κοινωνίας. Μοναξιά! Φόβος! Απελπισία! Διαθέτει υπέροχες, μοναδικές, κινηματογραφικές στιγμές. Και πολύ πόνο!

Παίζουν: Τζοόργκεν Βόγκελ, Σαμπίνε Τιμοτέο, Μάνφρεντ Ζαπάτκα, Αντρέ Χένικε, Τζούντιθ Εντζελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ