Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
Τηλεόραση
Συνεδρίαση με φόντο «σενάρια» αλλαγών

Την πρώτη συνεδρίαση της νέας του θητείας με την παρουσία και των τριών νέων μελών, πραγματοποίησε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μια θητεία που όπως τουλάχιστον φαίνεται δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ, αφού η κυβέρνηση σύμφωνα και με τα όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης που πέρασε το ΕΣΡ, είναι αποφασισμένη ν' αλλάξει τον τρόπο επιλογής των μελών του ΕΣΡ και να «εκτοπίσει» πρόσωπα που υποδεικνύουν τα κόμματα. Πολλά σενάρια «γράφονται» στη Ζαλοκώστα, ενώ αρκετές φορές ο Δ. Ρέππας, προκειμένου να μη συμμετέχουν μέλη που υποδεικνύονται από τα κόμματα, έχει κατηγορήσει το ΕΣΡ για «κομματικοποίηση», με στόχο ν' αλλάξει τη σύνθεσή του και τον τρόπο που διορίζονται τα μέλη του, για να έχει πιο ουσιαστικό έλεγχο η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ σε σχετική ερώτηση που αφορούσε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δήλωσε άγνοια. Εξέφρασε όμως την άποψη ότι το «ισχύον σύστημα» με τη συμμετοχή μελών που υποδεικνύονται από τα κόμματα «δεν απέτυχε». Επικαλέστηκε μάλιστα την απόφαση του ΣτΕ με την προσφυγή που είχε κάνει το ΔΗΚΚΙ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «υπάρχει το καλό, όμως πάντα υπάρχει και το καλύτερο».

Αφορμή για τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΡ ήταν ο διορισμός τριών νέων μελών στο ΔΣ της ΕΡΤ. Ο λόγος του ΕΣΡ στο θέμα αυτό, έτσι όπως ορίζεται από το νόμο, είναι περιορισμένος και τυπικός και γι' αυτό άλλωστε ορισμένα μέλη διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για τον τρόπο συμμετοχής του ΕΣΡ στη διαδικασία στελέχωσης του ΔΣ της ΕΡΤ. Το ΕΣΡ εξέφρασε θετική άποψη για το διορισμό στο ΔΣ της ΕΡΤ των νέων μελών που είναι οι Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, Γεώργιος Πιτουρόπουλος και Αλέξης Κωστάλας.

Στις άμεσες προτεραιότητες του ΕΣΡ, που οι δραστηριότητές του θα περιοριστούν τον επόμενο μήνα λόγω διακοπών, είναι να ολοκληρωθεί η μοριοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Λαμπρίδης, είπε, ότι έγινε και ένα βήμα για τη δημιουργία και λειτουργία του Τμήματος Διαφάνειας του ΕΣΡ με την υπογραφή σύμβασης με εταιρία κατόπιν διαγωνισμού για την εγκατάσταση υπολογιστών. Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ έχει προβλεφτεί από το νόμο Βενιζέλου το 1996 και μέχρι σήμερα δε λειτουργεί, αν και είναι ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα, αφού ελέγχεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ. Η επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ θα πραγματοποιηθεί στις 27 του Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ