Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρα «απασχολησιμότητας»

Μαθήματα «απασχολησιμότητας» παραδίδει η γνωστή αμερικανική εταιρεία λιανικών πωλήσεων «Ουόλ Μαρτ», ο μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ, αφού απασχολεί στα καταστήματά της πάνω από 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Με πρόσχημα της καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, η διοίκηση της «Ουόλ Μαρτ» έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για της «ελαστικοποίηση» του εργατικού δυναμικού. Σχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση των μισθών, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, τη νυχτερινή εργασία και την εργασία τα Σαββατοκύριακα.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς» (2/10/2006), πολλοί εργαζόμενοι της «Ουόλ Μαρτ» εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα αυτών των μέτρων θα είναι η μείωση των, έτσι κι αλλιώς, χαμηλών εισοδημάτων τους και θα διαλυθεί η προσωπική τους ζωή, αλλά και η γονική μέριμνα.

Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το σχέδιο της εταιρείας είναι να αυξήσει το ποσοστό της μερικής απασχόλησης από 20% σε 40% του συνολικού προσωπικού.

Η Σάλι Ράιτ εργαζόταν ως ωρομίσθια στην «Ουόλ Μαρτ», στην Οκλαχόμα, επί 22 χρόνια, με αμοιβή 11 δολάρια την ώρα. Τον περασμένο Αύγουστο, ο προϊστάμενος του καταστήματος όπου εργαζόταν της ανακοίνωσε ότι στο εξής θα είναι στη διάθεση της εταιρείας, σε 24ωρη βάση και επτά μέρες τη βδομάδα, για να εργαστεί όποτε και για όσες ώρες της ζητηθεί. Οταν ζήτησε να παραμείνει στην πρωινή βάρδια, της ανακοινώθηκε ότι μειώνονται οι ώρες εργασίας της από 32 σε 8 την βδομάδα. Υποχρεώνοντάς την, ουσιαστικά, σε παραίτηση.

Ανάλογη τύχη είχαν, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, εκατοντάδες εργαζόμενοι της ίδιας εταιρείας. Ομως, το πιο σημαντικό, όπως τονίζουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ, είναι ότι οι μέθοδοι της «Ουόλ Μαρτ» κινούνται εντός του πλαισίου των κυβερνητικών κατευθύνσεων που ευνοούν κάθε μέτρο «μείωσης του κόστους εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ