Σάββατο 14 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Μεγαλώνουν τα βάρη για τα νοικοκυριά

Σε νέες αυξήσεις επιτοκίων προχωρούν οι τράπεζες, διογκώνοντας έτσι τη δαπάνη των λαϊκών νοικοκυριών για τοκοχρεολυτικές δόσεις

Ακόμα βαρύτερες αρχίζουν να πέφτουν οι δόσεις των εργαζομένων νοικοκυριών για την αποπληρωμή (μηνιάτικες τοκοχρεολυτικές δόσεις) των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων μετά και την πέμπτη στη σειρά αύξηση επιτοκίων που επέβαλε η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ηδη οι ντόπιες τράπεζες, αξιοποιώντας και την απόφαση της ΕΚΤ, προχωρούν στις σχετικές αναπροσαρμογές, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα θύματά τους.

Η πραγματικότητα αυτή δεν αλλοιώνεται από τις όποιες «προσφορές» και τα άλλα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι τραπεζίτες προς άγραν πελατείας. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική αποδείχνεται ο καλύτερος κράχτης της πραμάτειας του τραπεζικού κεφαλαίου και το καλύτερο λίπασμα της κερδοφορίας τους. Από την άλλη πλευρά οι αυξημένες δόσεις δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Ηδη σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν βγει στο «κόκκινο» έφτασαν σε 4 δισ. ευρώ και έχουν την τάση να διογκώνονται συνεχώς ακολουθώντας την αύξηση της συνολικής μάζας του δανεισμού. Οι τραπεζίτες, για δικούς τους λόγους, θέλουν να κρύψουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν λογιστικά τρικ και άλλα κόλπα, αλλά η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η αναχρηματοδότηση δανείων - φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις - μεταθέτει μέρος του προβλήματος για το μέλλον.

Στο τελευταίο δεκάμηνο η σωρευτική αύξηση του βασικού επιτοκίου της ευρωτράπεζας έφτασε στις 1,25 μονάδες (3,25% από 2%). Με την τελευταία ανατίμηση (0,25 μονάδες) οι τράπεζες βρήκαν την ευκαιρία να φεσώσουν ακόμη περισσότερο την πελατεία τους.

Η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) από τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη αυξάνει τα κυμαινόμενα στεγαστικά κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες ενώ αντίστοιχη επιβάρυνση ανακοινώθηκε και για τα καταναλωτικά δάνεια. Να σημειωθεί πως το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της μάζας δανεισμού των νοικοκυριών της χώρας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει συναφθεί σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Από την πλευρά του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε τη διάθεση στεγαστικού δανείου (σταθερό για 3 χρόνια) συνδεδεμένου με το επιτόκιο της ευρωτράπεζας προσαυξημένο κατά 0,70% για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ και 0,95% για ποσά μέχρι 100.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ