Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2006 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Και αυτή τη βδομάδα στους δρόμους

Την Τετάρτη 18 Οκτώβρη τα νέα πανεκπαιδευτικά - παλλαϊκά συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις

Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο δρόμο του αγώνα για την Παιδεία. Την Τετάρτη 18 Οκτώβρη έχει οριστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις.

Είναι η πέμπτη συνεχόμενη βδομάδα απεργίας για τους δασκάλους και νηπιαγωγούς αυτή που ξεκινάει σήμερα, ενώ με απεργία όλη τη βδομάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων.

Βέβαια, σε όλο και περισσότερα λύκεια, ΤΕΕ και γυμνάσια, οι κινητοποιήσεις φουντώνουν από τους μαθητές, που από αύριο μπαίνουν σε νέο γύρω καταλήψεων.

Σε 24ωρη απεργία για την Παιδεία προχωρούν επίσης οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η ΑΔΕΔΥ, ύστερα από πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» (ΤΑΔΗΣΥ).

Εκπαιδευτικοί

Η απεργία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι αυτή τη βδομάδα αντικειμενικά τριήμερη (επειδή τα σχολεία που έγιναν εκλογικά κέντρα παραμένουν έτσι κι αλλιώς κλειστά σήμερα και στις περιοχές που με δεύτερο εκλογικό γύρο μένουν κλειστά και την Παρασκευή). Από σήμερα, τυπικά, ξεκινούν οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ για να συζητήσουν την παραπέρα στάση τους, ενώ την Πέμπτη 19 Οκτώβρη συνεδριάζουν οι ολομέλειες των προέδρων των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων. Πάντως, μέσα στη βδομάδα αναμένεται και συνάντηση των διοικητικών συμβουλίων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) με την υπουργό Παιδείας, Μ. Γιαννάκου.

Στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 18 Οκτώβρη δίνουν ραντεβού δάσκαλοι και καθηγητές στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Μαθητές

Ο αγωνιστικός ενθουσιασμός φουντώνει στους μαθητές. Αρκεί να σημειώσουμε ότι τα σχολεία που προχώρησαν σε καταλήψεις την προηγούμενη βδομάδα έφτασαν τα 527 (τα 268 από αυτά σε Αθήνα, Πειραιά και ευρύτερα την Αττική) και πολλά από αυτά έχουν ήδη πάρει απόφαση για νέα κατάληψη από αύριο, ενώ τα υπόλοιπα θα προχωρήσουν αύριο σε νέες γενικές συνελεύσεις προκειμένου να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις. Η μαζικότητα των συλλογικών διεργασιών στους μαθητές και η αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για ένα σχολείο που πραγματικά θα τους μορφώνει κι όχι θα τους εξοντώνει και θα τους «ζαλίζει το μυαλό», όπως το σημερινό, απαντούν στη βιασύνη της κυβέρνησης να σπιλώσει και να απαξιώσει τον αγώνα και τις απαιτήσεις τους.

Το πρόγραμμα δράσης των μαθητών για την τρέχουσα βδομάδα έχει ως εξής:

  • Καταλήψεις από την Τρίτη 17/10 μέχρι την Πέμπτη 19/10.
  • Νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 18/10.
  • Μαθητική συναυλία στις 28/10.
  • Μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στις 3 Νοέμβρη.

Παράλληλα, προχωρούν σε Πανελλαδικό Συντονιστικό. Την πρωτοβουλία να καλέσουν τους συμμαθητές τους από όλη την Ελλάδα πήραν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά.

Η συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού είναι την Πέμπτη 19 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στα σχολεία της Γκράβας. Απόφαση συμμετοχής στο Πανελλαδικό έχουν ήδη πάρει τα μαθητικά Συντονιστικά 26 πόλεων ή νομών! Συγκεκριμένα τα Συντονιστικά: Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Καλαμάτας, Αρτας, Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Πύργου, Σπάρτης, Ναυπλίου, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Καβάλας, Σερρών, Καστοριάς, Ξάνθης, Δράμας, Ρεθύμνου, Χαλκίδας, Λαμίας, Σάμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ