Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» - «SPORTIME» - «SPORTIME 89,2» - «SPORTIME.GR»
«Κινητοποιήσεις» που «θα» γίνουν αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ

Κινητοποιήσεις (μια 3ωρη στάση εργασίας) στις αθλητικές εφημερίδες ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ και SPORTIME και επιπλέον επίσχεση εργασίας στο ραδιοφωνικό σταθμό SPORTIME 89,2 και το διαδικτυακό τόπο SPORTIME.GR, αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Σε ένα συγκρότημα όπου εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, οι συλλογικές συμβάσεις καταπατούνται βάναυσα, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται και οι ιδιοκτήτες αλλάζουν τις εταιρείες «σαν τα πουκάμισα», η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επιμένει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με κινητοποιήσεις - «ασπιρίνες» και γενικόλογες καταγγελίες για «ανομίες, παρανομίες και ληστρικές συμπεριφορές του εκδοτικού κατεστημένου, που ενθαρρύνονται από τη συνειδητή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την κυνική στάση Ποντίου Πιλάτου που τηρούν οι κυβερνήσεις».

Περίπου 250 εργάζονται ως δημοσιογράφοι, υπάλληλοι και τεχνικοί στα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης που κανείς δεν ξέρει σε ποιον πραγματικά ανήκουν. Ιδιοκτήτριες των τίτλων - εμπορικών σημάτων φέρονται οφ σορ εταιρείες, με έδρα στις Αγγλικές Παρθένες Νήσους, στον Παναμά και αλλού, οι μετοχές είναι ενεχυριασμένες στην Τράπεζα Πειραιώς που χρηματοδότησε την αγορά τους, ενώ την εκμετάλλευσή τους έχουν διάφορες Ανώνυμες Εταιρείες, ΕΠΕ και Μονοπρόσωπες ΕΠΕ, που διαδέχονται η μια την άλλη. Μέσα σε αυτό το καθεστώς της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς», της «ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων» κλπ, οι εργαζόμενοι βιώνουν την ανασφάλεια, τις μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων, τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, τη βάναυση καταπάτηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Από την άλλη τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται διαρκώς και οι ευθύνες χάνονται ανάμεσα στις διάφορες ιδιοκτήτριες εταιρείες, ενώ οι υπεύθυνοι κρύβονται πίσω από το νομικό καθεστώς, που τους επιτρέπει να παίζουν τα παιχνίδια τους.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο - και όχι το μοναδικό - αλλά η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ («Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» και «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων») επιμένει να το αντιμετωπίζει με γενικές και αόριστες καταγγελίες και διαμαρτυρίες «προς κάθε κατεύθυνση» - όπως γράφει στην ανακοίνωσή της - και με κινητοποιήσεις σποραδικές και αποσπασμένες που δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος. Ετσι, για άλλη μια φορά χτες αποφάσισε κινητοποιήσεις που «θα» γίνουν, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Οι κινητοποιήσεις αφορούν επίσχεση εργασίας σε SPORTIME 89,2 και SPORTIME.GR, 3ωρη στάση εργασίας σε όλα τα μέσα του συγκροτήματος, συνέλευση όλων των εργαζόμενων, και να σταλούν επιστολές στους συναρμόδιους υπουργούς «με τις οποίες θα καταγγέλλεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Τύπο και τα ΜΜΕ, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την αδιαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους».

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση αντίδρασης: Να δημοσιοποιηθούν (με συνέντευξη Τύπου, καταχωρήσεις, ανακοινώσεις κλπ) τα συγκεκριμένα στοιχεία για το «θολό» τοπίο των ιδιοκτητριών εταιρειών και των πραγματικών ιδιοκτητών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, να αναζητηθούν με συγκεκριμένο τρόπο οι ευθύνες από κυβέρνηση και υπηρεσίες και να τεθούν οι υπεύθυνοι προ των ευθυνών τους. Ταυτόχρονα, με οργανωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εργαζομένων σε αυτά τα Μέσα, και όλα αυτά ως αρχή και στο πλαίσιο μιας συνολικότερης και γενικότερης αντιμετώπισης των προβλημάτων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ