Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΟΑΧΑΚΑ
Σε ύψιστο συναγερμό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

«Ναι μεν η κρίση σοβεί στην Οαχάκα αλλά η κατάσταση είναι λεπτή και η Γερουσία δε δύναται να αποφασίσει εάν υφίσταται "ακυβερνησία" στην Οαχάκα», και επομένως να αποπέμψει τον κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Γερουσίας Μανλίο Φάμπιο Μπελτρόνες...

Αυτή η ...μη απόφαση της Γερουσίας, ουσιαστικά περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην Οαχάκα αντί να αποτελέσει πρόκριμα επίλυσης. Τώρα πια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και στα δύο μέτωπα: της πολιτικής επίλυσης της κρίσης ή της στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Χορνάδα, οι πεζοναύτες εξακολουθούν να εισρέουν στην πολιτεία της Οαχάκα και συγκεκριμένα στις παράκτιες περιοχές της Σαλίνα Κρους και Χουατούλκο. Η Οαχάκα ήδη έχει περικυκλωθεί από 20.000 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και αεροπορικές δυνάμεις του Ναυτικού. Παράλληλα, στο περιοδικό των αστυνομικών την προηγούμενη βδομάδα έκανε την εμφάνισή του άρθρο όπου αποκάλυπτε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο, υπό την ονομασία «σιδερένιο τείχος» για την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης. Αραγε η αποκάλυψη αυτή συνάδει με τη χτεσινή εντολή της αρμόδιας επιτροπής ασφάλειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για ενεργοποίηση του «σχεδίου δράσης», όπως αναφέρει η Λα Χορνάδα.

Για τους λόγους αυτούς, η «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα» - ΑΡΡΟ, που τη συγκροτούν οι απεργοί δάσκαλοι από τον περασμένο Μάη και οι λαϊκές οργανώσεις, μετά τις εξελίξεις στη Γερουσία κήρυξε ύψιστο συναγερμό και επαγρύπνηση. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε χτες το ΑΡΡΟ ετοιμάζει νέο γύρο κινητοποιήσεων, «θεαματικών ενεργειών». Τέλος, οι 20 απεργοί δάσκαλοι και μέλη του ΑΡΡΟ συνεχίζουν την απεργία πείνας στην πρωτεύουσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ