Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμιες επενδύσεις: Επιδιώξεις και ανταγωνισμοί

Στο ποσό των 916 δισ. δολαρίων έφτασαν το 2005 οι άμεσες ξένες επενδύσεις σ' όλο τον κόσμο. Οι περισσότερες για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι στρατηγικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, αποτυπώνονται στο χάρτη των παγκόσμιων επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD), οι άμεσες ξένες επενδύσεις σ' όλο τον κόσμο έφτασαν το 2005 τα 916 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 29% εν συγκρίσει με το 2004.

Βεβαίως οι επενδύσεις του 2005 απέχουν πολύ απ' αυτές του 2000, όταν είχαν φτάσει στο ύψος - ρεκόρ του 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων!

Ωστόσο, το ποσό των επενδύσεων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν σκεφθεί κανείς πως πρόκειται για κεφάλαια που εμφανίζονται ως «πλεονάζοντα» στις χώρες απ' τις οποίες προέρχονται.

Η UNCTAD σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων επενδύσεων, το 2005, έγιναν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, γεγονός που δείχνει επιτάχυνση των διαδικασιών συγκεντροποίησης και συγκέντρωσης του κεφαλαίου διεθνώς. Συγκεκριμένα, η αξία των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών έφτασε τα 716 δισ.δολάρια, αυξημένη κατά 88% σε σχέση με το 2004. Από την UNCTAD καταγράφηκαν 6.134 συμφωνίες τέτοιου χαρακτήρα, κατά 20% περισσότερες από το 2004.

Τη μερίδα του λέοντος πήραν και πάλι οι ανεπτυγμένες χώρες (542 δισ. δολάρια), ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες έγιναν ξένες επενδύσεις ύψους 334 δισ. δολαρίων, οι μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ σ' αυτήν την κατηγορία χωρών. Ειδικότερα, οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες (Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική) συνοδεύονται πάντα από ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την επιβολή επαχθών όρων στις χώρες όπου γίνονται. Με σκοπό, φυσικά, τη μεγιστοποίηση του κέρδους και τη διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών.

Η Βρετανία ήταν και το 2005 ο μεγαλύτερος παραλήπτης ξένων επενδύσεων (165 δισ. δολάρια), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στις χώρες αυτές γίνεται σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών.

Από τις υπόλοιπες χώρες, η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς τις ξένες επενδύσεις στην οικονομία της και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Οσον αφορά την κατανομή των ξένων επενδύσεων στις διάφορες περιοχές του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στην πρώτη θέση, αφού υποδέχτηκε επενδύσεις 422 δισ. δολαρίων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νότια, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία με 165 δισ.δολ., στην τρίτη θέση η Βόρεια Αμερική με 133 δισ. δολ. και ακολουθούν η Κεντρική και Νότια Αμερική (65 δισ. δολ.), η Δυτική Ασία (34 δισ. δολ.) και η Αφρική με 31 δισ. δολ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επενδύσεις στην Αφρική ήταν οι μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ.

Η UNCTAD σημειώνει ακόμη ότι, για πρώτη χρονιά, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, κυρίως η Κίνα, είχαν μια αξιόλογη παρουσία στην εξαγωγή επενδύσεων προς τον υπόλοιπο κόσμο, αφού υπολογίζεται ότι πραγματοποίησαν επενδύσεις 133 δισ. δολαρίων, δηλαδή το 17% του συνόλου των παγκόσμιων άμεσων ξένων επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ