Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΥΝ
Εικονική πραγματικότητα και εκλογικά αποτελέσματα

Μεγάλη απώλεια ψήφων και ποσοστών, στις νομαρχίες όπου μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα στη φετινή εκλογική αναμέτρηση και του 2002

Eurokinissi

Από την Κυριακή τα ξημερώματα και μέχρι τα μέσα της βδομάδας που μας πέρασε, στελέχη και διάφοροι εκπρόσωποι του ΣΥΝ προσπάθησαν να δημιουργήσουν διάφορες εντυπώσεις γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις ...εξαιρετικά θετικές, υποτίθεται, επιδόσεις που παρουσίασαν οι συνδυασμοί που στηρίχτηκαν από το συγκεκριμένο κόμμα. Στα μέσα της βδομάδας, βέβαια, ο θόρυβος κόπασε, αφού τα αποτελέσματα δεν αποδείχτηκαν και τόσο ενθαρρυντικά. Από αυτήν την άποψη, πρέπει να θεωρείται κατανοητό ότι έμειναν να διατυμπανίζουν την περίπτωση Τσίπρα στην Αθήνα, διανθίζοντάς τη μάλιστα με συνολικότερα συμπεράσματα για το στιλ της δουλιάς που θα πρέπει να ακολουθήσουν στο μέλλον και για το χαρακτήρα των υποψηφιοτήτων που οφείλουν να προκρίνουν. Σ' αυτά τα πλαίσια δεν έλειψαν και απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες το ...life style θα πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις όποιες επιλογές.

Για τους ανθρώπους του ΣΥΝ έχει αποδειχθεί και από παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Δεν τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αξιοποιούν κάποια ...φανταχτερή περίπτωση, ώστε να δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα, που επιδιώκει να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ο ΣΥΝ τα πήγε πολύ καλά και, δεύτερον, ότι τα αποτελέσματα που αφορούν το ΚΚΕ είναι απογοητευτικά. Από αυτήν την άποψη, αξίζει να θυμηθεί κανείς τις δηλώσεις, τις εκτιμήσεις και τους ισχυρισμούς που διατύπωναν στελέχη του ΣΥΝ το 2002, μετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, και σύμφωνα με τα οποία είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για την οριστική ανατροπή των συσχετισμών ανάμεσα στις δυνάμεις, όπως έλεγαν, της Αριστεράς. Ωστόσο, όπως αποδεικνύει η ίδια η ζωή, επρόκειτο για εντελώς αυθαίρετους ισχυρισμούς, που μοναδικό στόχο είχαν να προκαλέσουν - έστω στιγμιαία - θετική ατμόσφαιρα για το κόμμα τους και - προπαντός - αρνητική εικόνα - αίσθηση για τους κομμουνιστές. Πάντως, από τα τότε αποτελέσματα και από τα εκλογικά αποτελέσματα των επόμενων χρόνων, φαίνεται ότι οι του ΣΥΝ δεν κατάφεραν καν να πείσουν έστω για τον αριστερό χαρακτήρα του πολιτικού τους σχηματισμού.


Η αλήθεια είναι ότι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές είναι σχετικά δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός και το ποσοστό των ψηφοφόρων που επιλέγουν το ΣΥΝ και τους συνδυασμούς που υποστηρίζει. Ο λόγος είναι απλός: Η ...πολυκύμαντη πολιτική συνεργασιών, που ακολουθούν στην οδό Κουμουνδούρου, όχι μόνο δε διευκολύνει τις όποιες συγκρίσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις την αποκλείει. Η τακτική «τώρα πάμε με το ΠΑΣΟΚ», «τώρα μπορούμε μόνοι μας», «ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε άλλα σχήματα συνεργασιών», μια πολιτική που είναι απότοκος των συνολικότερων πολιτικών επιλογών του ΣΥΝ, παράγει - πέραν όλων των άλλων - και μη συγκρίσιμα εκλογικά αποτελέσματα.

Στις τοπικές εκλογές του 2002, πέρα από κάποιες νομαρχίες που ο ΣΥΝ υποστήριξε υποψήφιους άλλων παρατάξεων, στις υπόλοιπες υπήρχε η εξής εικόνα:

  • Σε 11 νομαρχίες υποστήριξε δικό του ψηφοδέλτιο.
  • Σε 7 νομαρχίες είχε συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, όπως και το 1998.
  • Σε 9 νομαρχίες, που είχε αυτόνομο ψηφοδέλτιο το 1998, ενσωματώθηκε στο ΠΑΣΟΚ.
  • Σε 7 νομαρχίες, που το 1998 υπήρχαν κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, είχαν κατέβει μόνοι τους.
  • Σε 2 νομαρχίες - Ηλείας και Χαλκιδικής - δεν κατέβασαν καν ψηφοδέλτιο.

Φέτος, όπως αποφάσισαν και ανακοίνωσαν τα επιτελεία του ΣΥΝ, ήταν η χρονιά της αυτόνομης παρουσίας και καθόδου του κόμματος στις εκλογές. Με βάση αυτήν την απόφαση και σε επίπεδο νομαρχιών, ο ...χάρτης των επιλογών του ΣΥΝ - σύμφωνα με τα στοιχεία που οι ίδιοι έχουν δώσει προς την εταιρεία επεξεργασίας των εκλογικών αποτελεσμάτων - δείχνει τα εξής:

  • Σε 6 νομούς δεν κατέβασαν ψηφοδέλτιο και επίσημα δεν υποστήριξαν κανένα συνδυασμό. Πρόκειται για τους νομούς: Θεσπρωτίας, Κιλκίς, Πέλλας, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας.
  • Σε 7 νομούς συμπαρατάχτηκαν με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό έγινε στα Γρεβενά, στη Ζάκυνθο, στην Καστοριά, στην Πρέβεζα, στη Σάμο, στα Τρίκαλα και στη Ζάκυνθο.
  • Στα Χανιά, η υποψηφιότητα Κατσανεβάκη παρουσιάζεται ως «ανεξάρτητη».
  • Στις υπόλοιπες Νομαρχίες, ο ΣΥΝ, πράγματι, κατέβασε δικούς του συνδυασμούς.

Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να συγκρίνει τα αποτελέσματα του 2002 με τα φετινά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τους νομούς όπου και στις δύο αναμετρήσεις υπήρχαν ψηφοδέλτια που υποστηρίχτηκαν από το ΣΥΝ. Αυτό, λοιπόν, συμβαίνει στις νομαρχίες που εμφανίζονται στο σχετικό πίνακα που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ». Είναι ολοφάνερο ότι τόσο από τα επιμέρους, όσο και από τα συνολικά - αθροιστικά στοιχεία, και των ψήφων που συγκεντρώθηκαν και των ποσοστών, δε δικαιολογείται καμιά θριαμβολογία, σαν κι αυτές που είδαμε τις πρώτες μέρες μετά τον πρώτο γύρο. Το αντίθετο. Στις συγκεκριμένες νομαρχίες, ο ΣΥΝ ενώ είχε 248.091 ψήφους, αυτή τη φορά συγκέντρωσε μόνο 133.556. Σημειώθηκε, δηλαδή, μια απώλεια ψήφων της τάξης των 114.513. Αν επιχειρήσουν τα στελέχη του ΣΥΝ να κάνουν μια αναγωγή και στη μεταβολή των ποσοστών, θα διαπιστώσουν ότι το 2002 είχαν συγκεντρώσει το 7,98% των ψήφων, ενώ τώρα το σχετικό ποσοστό είναι της τάξης του 4,52%.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ