Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Ο εμπαιγμός καλά κρατεί

Ο εμπαιγμός που υφίστανται οι περίπου 150 συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, των οποίων οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 του Οκτώβρη, συνεχίστηκε χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης επιδόθηκε στην ίδια συμβιβαστική τακτική, επιμένοντας να ...αντιμετωπίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων με σποραδικές και αποσπασματικές κινητοποιήσεις που δεν αγγίζουν καν την ουσία του προβλήματος.

Ετσι και χτες οι παρατάξεις «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» (Π. Σόμπολος), «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» (Δ. Τσαλαπάτης) και «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι» (Γ. Βλαβιανός) υπερψήφισαν πρόταση που μιλά γενικά και αόριστα για «συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος», προβλέπει μια 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην ΕΡΤ σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις (ήδη η ΕΣΗΕΜΘ αποφάσισε για τις 31 του Οκτώβρη). Επίσης - αποκορύφωμα υποκρισίας - η απόφαση προβλέπει «24ωρη απεργία σε κάθε απόλυση επειδή οφείλουμε να διεκδικούμε την παραμονή όλων στην εργασία τους»!

Παρόμοια ήταν η απόφαση και τον Ιούνη όταν έληξαν οι συμβάσεις άλλων 40 δημοσιογράφων και η 24ωρη απεργία που είχε αποφασιστεί δεν έγινε ποτέ.

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία», όπως και τον Ιούνη, κατέθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνολική πρόταση για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το μείζον θέμα των συμβασιούχων. Τόνισε ότι η ΕΣΗΕΑ πρέπει να καταγγείλει την αντιλαϊκή πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας που ακολουθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και η οποία ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επισήμανε τις ευθύνες όσων πρόβαλαν ως λύση την Οδηγία 90/94 της ΕΕ και το ΠΔ Παυλόπουλου, που όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα όλων των συμβασιούχων, αλλά δημιούργησε νέες γενιές «ομήρων». Κάλεσε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να παραδεχτεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπίσει ουσιαστικά το πρόβλημα και να αλλάξει τακτική αποφασίζοντας:

-- Να απαιτήσει από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα νομοθετικά ή άλλα μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ να αποκτήσουν συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Να μη φύγει κανείς συμβασιούχος. Πλήρη και σταθερή εργασία (και όχι απασχόληση) για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Οργάνωση του αγώνα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αγωνιστικό συντονισμό δράσης με όλους τους άλλους κλάδους εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα και αντιστέκονται στην πράξη στην πολιτική της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και κατάργησης των ΣΣΕ.

-- Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με κήρυξη επαναλαμβανόμενων και κλιμακούμενων κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης με 24ωρη απεργία στις 31 του Οκτώβρη. Με συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, εκδόσεις κτλ. να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων, αλλά και γενικότερα της κατάστασης της ΕΡΤ.

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» υπογράμμισε με έμφαση ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις δημοσιογράφων και την ΠΟΕΣΥ) επιβάλλεται να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα (και όχι όπως τον Ιούνη) τα όποια εμπόδια επιχειρήσουν να θέσουν στις κινητοποιήσεις κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΡΤ (προσφυγές στα δικαστήρια, κλπ).

Την πρόταση της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας» ψήφισε και η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων», η οποία αρχικά πρότεινε μόνο μια 24ωρη απεργία στις 31 του Οκτώβρη και οι Ενώσεις «να επεξεργαστούν σχέδιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων». Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωσή της ζητά «να μετατρέψει η ΕΡΤ - όπως οφείλει και όπως έχει δεσμευτεί κατά το παρελθόν - όλες τις συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου των δημοσιογράφων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου»! Δεχόμενη έτσι ότι υπάρχουν και δημοσιογράφοι που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ