Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ - ΓΣΕΕ
Σταθερά στο στόχαστρο τα επικουρικά

Με όπλο του τους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Ρέππα, το υπουργείο Απασχόλησης προχωρά στο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων. Η επιδίωξη αυτή επιβεβαιώθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη με τη ΓΣΕΕ με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο με επιστολές του καλούσε τις διοικήσεις των επικουρικών ταμείων (τσιμέντα, ηλεκτροτεχνίτες, εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες) στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας να προετοιμαστούν για την υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΜ, κάτι που θα σημάνει σημαντική μείωση των επικουρικών συντάξεων, όπως και όλων των ταμείων που θα ακολουθήσουν.

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις που ήδη εκφράζονται από πολλά σωματεία, ο υπουργός Απασχόλησης φάνηκε να συζητά τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας και κατά πάγιο τρόπο επανέλαβε το γνωστό τροπάριο ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τη ΓΣΕΕ.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αν και διατύπωσε ενστάσεις όσον αφορά τις διαδικασίες, επί της ουσίας συμφώνησε με τις συγχωνεύσεις των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ. Ομως ούτε η απόδοση των οφειλών στο ΕΤΕΑΜ, ούτε οι λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες που επικαλείται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν εξασφαλίζουν τις επικουρικές συντάξεις. Ο ισχυρισμός της ότι οι συγχωνεύσεις και οι εντάξεις των επικουρικών - με βάση την ισχύουσα νομοθεσία - μπορούν να γίνουν «αφού βέβαια διασφαλιστούν πλήρως τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα», είναι τουλάχιστον στρουθοκαμηλισμός αφού πολλά επικουρικά ταμεία με το που θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑΜ θα μειώσουν τις συντάξεις που δίνουν (π.χ. το ποσοστό του συντάξιμου μισθού από το 40% θα πέσει στο 20%, αφού θα ισχύσουν τα δεδομένα του ΕΤΕΑΜ). Η μόνη απάντηση που μπορούν και πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι η πάλη τους για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα του 2084/92 και 3029/2002 που θίγουν μεταξύ άλλων και τις επικουρικές συντάξεις.

Τέλος, ο υπουργός Απασχόλησης, έχοντας διαμορφώσει κλίμα διαλόγου και συναίνεσης με την πλειοψηφία για το ζήτημα της εφαρμογής της ισχύουσας αντιασφαλιστικής νομοθεσίας, ταυτόχρονα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποτυπώσει το αναλογιστικό έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ώστε «η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας να μπορέσει να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ