Σάββατο 28 Οχτώβρη 2006 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αντίπαλός τους η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ

Τις τελευταίες μέρες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, διεξάγεται μια μάχη για τη συνέχιση των αγώνων της προηγούμενης χρονιάς. Ηδη, σε όλη την Ελλάδα γίνονται μαζικές γενικές συνελεύσεις, ενώ οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων βδομάδων με μαθητές και εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα η συμμετοχή στα συλλαλητήρια της προηγούμενης Τετάρτης επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα φοιτητών και σπουδαστών να δυναμώσουν την πάλη τους.

Ο «αντίπαλος» για φοιτητές και σπουδαστές είναι η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ που στοχεύει, με την κατάργηση του άρθρου 16 και το νόμο - πλαίσιο, στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την όξυνση των ταξικών φραγμών, τη μετατροπή του πτυχίου σε πιστοποιητικό... με βασικό στόχο τη διαμόρφωση φτηνού - ευέλικτου - εργατικού δυναμικού. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οι ένοχοι για την υπάρχουσα άθλια κατάσταση και προωθούν την ίδια ακριβώς πολιτική. Παράλληλα, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για την ουσία των σχεδίων (π.χ. ότι δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης ή υποβάθμισης)... Γιατί, αν η κατάργηση του άρθρου 16 σημαίνει απλά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, γιατί να κινητοποιηθούν όσοι σπουδάζουν στα δημόσια; Ομως για το άρθρο 16, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έχει δηλώσει καθαρά: «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και θα λειτουργούν συμπληρωματικά... Το κύριο είναι οι Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια... να αποκτήσουν π.χ. τη δυνατότητα να ιδρύουν έδρες που θα φέρουν το όνομά τους...», δηλαδή η ουσία είναι η λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι η ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ! Η λογική αυτή κυριαρχεί και στο νέο νόμο - πλαίσιο, όχι μόνο σε μεμονωμένες παραγράφους (συγγράμματα, δάνεια, manager, τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα κτλ.), αλλά στο σύνολό του.


Αυτό, λοιπόν, που υποκινεί σε έναν νέο γύρο κινητοποιήσεων, είναι κυριολεκτικά η καθημερινή μάχη που πρέπει να δίνουν οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους. Να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές. Να μετρούν χαμένες ώρες, εξαιτίας των ελλείψεων σε διδακτικό, διοικητικό προσωπικό και σε εργαστήρια. Να βλέπουν το πτυχίο να μετατρέπεται σε πιστοποιητικό χωρίς αξία. Να αντιλαμβάνονται ότι έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα.

Για την αντιπαράθεση στα αμφιθέατρα

Η μάχη που διεξάγεται στα αμφιθέατρα, από την άλλη, για τη συνέχιση και την ένταση των αγώνων είναι ιδιαίτερα σκληρή και κρίσιμη. Είναι για το αν ο αγώνας θα έχει δυναμική συνέχεια και νικηφόρα προοπτική ενάντια στην κοινή προσπάθεια κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, που εκφράστηκε και με τη συμπαιγνία της αλλαγής της ημερομηνίας συζήτησης της αναθεώρησης του άρθρου 16 στη Βουλή, με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ να μπλοκάρουν ή να ξεφουσκώσουν τους αγώνες.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει βάλει μπρος ένα μεθοδευμένο απεργοσπαστικό σχέδιο, που κατευθύνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Εγκαινιάστηκε με τη δήλωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ ότι «θα βρεθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε εμποδίσει τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία»! Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου εντάσσεται και η τακτική με τους περιφερόμενους «πληρωμένους τραμπούκους» (Νομική, Γεωπονική, Πάντειος). Η ηγεσία της ΔΑΠ παπαγαλίζει όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Μιλάει για υποκινούμενες καταλήψεις, για διαδικασίες που στερούνται νομιμότητας, για χαμένες ώρες και μαθήματα.

Η ΠΑΣΠ δουλεύει με ζήλο στις σχολές για να μην έχει πολιτικό κόστος το ΠΑΣΟΚ, επειδή συμφωνεί πλήρως με τη ΝΔ, για να καλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Χρησιμοποιεί την ίδια φρασεολογία και τα ίδια επιχειρήματα με το ΠΑΣΟΚ, έναν αντικυβερνητισμό και μια φραστική αποδοκιμασία του «νεοφιλελευθερισμού», στην προσπάθεια να καλύψει τις αντιδραστικές θέσεις που προβάλλουν τα στελέχη του με πρώτο τον Γ. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αρκετές γενικές συνελεύσεις ταυτίζεται πλήρως με το σχέδιο της ΔΑΠ και προτείνει το σταμάτημα των αγώνων (Οδοντιατρική, Φυσικό κ.ά.).

Τα ΕΑΑΚ και ο ΣΥΝ απέδειξαν από την αρχή της φετινής χρονιάς τον τυχοδιωκτικό τους ρόλο. Πριν από τρεις βδομάδες, στα συνεχή καλέσματα της Πανσπουδαστικής μέσα στα διοικητικά συμβούλια, να κανονιστούν γενικές συνελεύσεις, την ίδια στιγμή που χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί έβγαιναν στο δρόμο απαντούσαν ότι «δεν υπάρχουν αντικειμενικοί όροι», ότι «οι φοιτητές δεν μπορούν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των κινητοποιήσεων» (!!) και κανόνιζαν γενικές συνελεύσεις για το Νοέμβρη (π.χ. Μεταλλειολόγοι, ΑΣΟΕΕ, Χημικοί Μηχανικοί κ.ά.). Συνεχίζουν στις προτάσεις προς τις γενικές συνελεύσεις να αποφεύγουν αναφορές για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ (π.χ. στα ΤΕΙ, κ.ά.) δίνοντας τόπο στο «ξελάσπωμα» της ΠΑΣΠ.

Το επόμενο διάστημα, χρειάζεται ακόμα περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές να κάνουν δική τους υπόθεση τη συνέχεια των αγώνων. Να χρεοκοπήσει το ενορχηστρωμένο σχέδιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για αποκλιμάκωση. Να συνεχιστεί και να ενταθεί η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, να μαζικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις με όλες τις μορφές πάλης, να προωθηθεί η υπόθεση του συντονισμού και να έχει διάρκεια, αντοχή και κλιμάκωση τέτοια, ώστε να βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης όποτε και αν επιδιώξει να καταθέσει τα νέα μέτρα.


Β.Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ