Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΤ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός τους

Τελειωμό δεν έχει ο εμπαιγμός των συμβασιούχων - ομήρων της ΕΡΤ. Αν και σήμερα λήγουν οι συμβάσεις για άλλους περίπου 150, ενώ στα δικαστήρια συζητούνται οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων όσων απολύθηκαν με την περασμένη φουρνιά του Ιούνη, οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και των ενώσεων μελών της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ και ΕΣΕΗΠΗΝ), κινούμενες σταθερά στις ράγες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, αφού άφησαν όλο το χρόνο να δουλεύει υπέρ της διοίκησης της ΕΡΤ και της κυβέρνησης, αποφάσισαν τελικά να προχωρήσουν σε μια 24ωρη απεργία, για αύριο 1η Νοέμβρη (από απόψε τα μεσάνυχτα έως αύριο τα μεσάνυχτα). Οταν δηλαδή ήδη θα έχουν εκδικαστεί τα ασφαλιστικά για τη «φουρνιά» του Ιούνη και θα έχουν φύγει από τη δουλιά τους αυτοί της «φουρνιάς» του Οκτώβρη...

Ενδεικτικό των πραγματικών προθέσεών τους είναι το γεγονός ότι ενώ όρισαν ως μέρα απεργίας την 1η Νοέμβρη, με το «σκεπτικό» ότι εκείνη τη μέρα η ΕΡΤ έχει προγραμματίσει να μεταδώσει δύο αγώνες «Τσάμπιονς Λινγκ» και άρα η πίεση θα είναι μεγαλύτερη, στη συνέχεια οι ίδιες δυνάμεις που πλειοψηφούν σε αυτά τα όργανα, έσπευσαν να δώσουν άδεια εξαίρεσης από την απεργία στους δημοσιογράφους που θα περιγράψουν τους αγώνες αυτούς. Ενώ η ΕΣΗΕΑ, η μεγαλύτερη οργάνωση και αυτή που έχει στη δικαιοδοσία της σχεδόν ολόκληρη την ΕΡΤ (εκτός ΕΤ3 και περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς) μέχρι χτες βράδυ δεν είχε εκδώσει ούτε μια έστω και ολιγόλογη ανακοίνωση για την επικείμενη απεργία.

Στην ουσία οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες, όλα τα προηγούμενα χρόνια, έβαζαν πλάτη στις εκάστοτε κυβερνήσεις και στις διοικήσεις της ΕΡΤ για να χρησιμοποιεί η κρατική ραδιοτηλεόραση χιλιάδες ομήρους και μάλιστα κακοπληρωμένους συμβασιούχους, ενώ την ίδια στιγμή το αμαρτωλό αυτό σύστημα επέτρεπε και επιτρέπει να υπάρχουν και οι λίγοι «ημέτεροι» με τις ειδικές συμβάσεις και τα συμβόλαια που προβλέπουν παχυλές αμοιβές.

Ομως ακόμη και αυτή η 24ωρη απεργία μπορεί να έχει την τύχη αυτής που είχε προκηρυχτεί τον Ιούνη. Τότε η διοίκηση της ΕΡΤ πέτυχε να χαρακτηριστεί από το δικαστήριο παράνομη και καταχρηστική. Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ κρύφτηκε πίσω από τη «νομιμότητα», ενώ η «αδελφή» πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ, σε μια σκοπίμως «μαραθώνια» συνεδρίαση, αποφάσισε τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας, αλλά όταν ελήφθη η απόφαση, δεν υπήρχε χρόνος για να επιδοθεί στην ΕΡΤ το σχετικό δικόγραφο...

Την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ και των εργασιακών σχέσεων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο των Εργαζομένων στα ΜΜΕ-ΕΡΤ» (ΑΜΕ). Τονίζει ότι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως νούμερα στατιστικής και αποτελεσματικότητας δε θα μπορούσε να έχει άλλη συνέπεια παρά τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις μισθολογικές αυθαιρεσίες, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και του ωραρίου. Το ΑΜΕ απαιτεί να μη φύγει κανένας συμβασιούχος και ζητά πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους. Θα «παλέψουμε» - αναφέρεται στην ανακοίνωση - «υλοποιώντας αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με την 24ωρη απεργία» που ξεκινά απόψε τα μεσάνυχτα, με συνεντεύξεις και εκδηλώσεις προκειμένου να δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί στην ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωση του ΑΜΕ υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει σχέδια συμβάσεων που «εξομοιώνουν τις συμβάσεις αορίστου χρόνου των εργαζομένων στην ΕΡΤ με τις "ελεύθερες" συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα που οδηγούν στην εργοδοτική ασυδοσία τόσο στις προσλήψεις όσο και στις απολύσεις! Είναι το πεδίο που θα αναμετρηθούμε το επόμενο διάστημα». Το ΑΜΕ καλεί όλους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ