Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
«Καθ' οδόν» προς συνέδριο

Την ανάγκη να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση πολιτικής για τον κινηματογράφο εξέφρασαν τα σωματεία του οπτικοακουστικού χώρου που συναντήθηκαν χτες στα γραφεία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, για να συζητήσουν την οργάνωση του Γ' Κινηματογραφικού Συνεδρίου, τον προσεχή Γενάρη.

Η συνάντηση αποτελεί ουσιαστικά ένα στάδιο στην υλοποίηση της προαναγγελθείσας διαδικασίας για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για τον κινηματογράφο, μετά το «ναυάγιο» του σχετικού νομοσχεδίου του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, ύστερα από τις οργισμένες αντιδράσεις του οπτικοακουστικού χώρου, που οδήγησαν στην αλλαγή τακτικής εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού αμέσως μετά την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του.

Ακριβώς εδώ εντοπίζεται και ένα από τα σοβαρά ζητήματα του όλου θέματος, κατά πόσο δηλαδή τα σωματεία θα αρθρώσουν έναν αγωνιστικό, διεκδικητικό λόγο για έναν κινηματογράφο προσανατολισμένο στην έκφραση των αναγκών και των προβλημάτων του λαού, αρνούμενα να αποτελέσουν το άλλοθι της κυβέρνησης. Διότι το «ατυχές» νομοσχέδιο μπορεί μεν να αποσύρθηκε, αλλά η αντιδραστική του ουσία δεν παύει να αποτελεί «μπούσουλα» της κυβέρνησης, η οποία φυσικά θέλει να θεσμοθετήσει σε εθνικό επίπεδο την επίσης αντιδραστική και επικίνδυνη πολιτική για τον κινηματογράφο που επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια του οπτικοακουστικού.

Προς το παρόν, στη χτεσινή συνάντηση τα σωματεία κατέληξαν ομόφωνα στη σύνθεση μιας Οργανωτικής Επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους τους που θα αναλάβει την κωδικοποίηση όλων των απόψεων του χώρου, διαμορφώνοντας και τις τελικές θέσεις του συνεδρίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων: Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων, Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου Τηλεόρασης Βίντεο, Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών Παραγωγών Κινηματογράφου, Ενωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδος, Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης «ΑΘΗΝΑ», Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, «μικρό» - Σωματείο για τη Διάδοση της ταινίας Μικρού Μήκους.

Συμμετείχε επίσης και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ