Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τρίτη μέρα αιματοκυλίσματος στη βόρεια Γάζα

Η σφαγή από τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίστηκε και χτες στη συνοικία Μπέιτ Χανούν

Associated Press

Η σφαγή από τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίστηκε και χτες στη συνοικία Μπέιτ Χανούν
ΜΠΕΪΤ ΧΑΝΟΥΝ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Η ανταπόκριση δεκάδων γυναικών στην έκκληση της «Χαμάς» να σπεύσουν σε τέμενος της Μπέιτ Χανούν, προκειμένου με την παρουσία τους να βοηθήσουν στη διαφυγή ενόπλων που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτό και πολιορκούνταν από ισραηλινές δυνάμεις επί δώδεκα ώρες, βάφτηκε στο αίμα, αλλά περιόρισε μεγαλύτερη σφαγή. Ο ισραηλινός στρατός παραμένει εντός της πόλης και οι ανταλλαγές πυρών με ενόπλους συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ, ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί και στα περίχωρα του γειτονικού καταυλισμού Τζαμπάλιγια, ενώ σποραδικά πλην θανατηφόρα επεισόδια σημειώθηκαν και στη Δυτική Οχθη.

Περίπου 200 μαντιλοφορεμένες γυναίκες περικύκλωσαν, χθες το πρωί, το τέμενος αλ Ναζίρ, κοντά σε μία από τις εισόδους της Μπέιτ Χανούν. Μέσα στο τέμενος βρίσκονταν από αργά το βράδυ τουλάχιστον 60 ένοπλοι της «Χαμάς» που πολιορκούνταν σκληρά. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά των γυναικών, την ώρα που πλησίαζαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 και να τραυματιστούν άλλες δέκα.

Εντούτοις, αυτές περικύκλωσαν το τέμενος και πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας, διευκολύνοντας, έτσι, τους ενόπλους να διαφύγουν. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου «Ρόιτερς», ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τους πολύ πριν κατορθώσουν ένοπλοι να εξέλθουν από το τέμενος, όπως διατείνεται.

Αργά το βράδυ, επλήγη από αέρος στην Μπέιτ Χανούν κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως χώρος προσευχής με αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος 1 Παλαιστίνιος. Επίσης, 4 μαχητές της «Χαμάς» σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή, τα ξημερώματα, στην πόλη της Γάζας. Από την Τετάρτη, οπότε άρχισε η ισραηλινή εισβολή στην Μπέιτ Χανούν, έχουν σκοτωθεί 23 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 155. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σκοτώθηκαν άλλοι 2 Παλαιστίνιοι σε Νάμπλους και Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης (ένας νεαρός και μία ηλικιωμένη γυναίκα), ενώ συνελήφθη στη Ραμάλα ο υπουργός Δημοσίων Εργων και Οικοδόμησης της «Χαμάς».

Για πολλοστή φορά, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Χανίγια και ο Πρόεδρος Αμπάς απηύθυναν έκκληση στον ΓΓ του ΟΗΕ να παρέμβει για να σταματήσει τη «σφαγή», ενώ ο πρώτος «χαιρέτισε τις γυναίκες της Παλαιστίνης και τον αγώνα τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ