Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέσσερα εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά χωρίς θέρμανση!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ και ειδικότερα η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Βρετανοί να μείνουν χωρίς θέρμανση το φετινό χειμώνα.

Ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της Βρετανίας (OFGEM), σε ανακοίνωσή του (την περασμένη Πέμπτη) αναφέρει ότι τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά δε θα είναι σε θέση φέτος να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για τη θέρμανση των σπιτιών τους.

Την τελευταία χρονιά ο OFGEM πραγματοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης των βρετανικών νοικοκυριών, σχετικά με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα της εκστρατείας ήταν περίπου έξι εκατομμύρια οικογένειες να πετύχουν μείωση των δαπανών τους για το ηλεκτρικό.

Ομως, οι ιδιωτικές εταιρείες, που εκμεταλλεύονται και το σύστημα παραγωγής, αλλά και το δίκτυο διανομής, με νέες αυξήσεις των τιμών ανέτρεψαν τα δεδομένα και πάλι.

Οπως εκτιμά ο OFGEM, με τις αυξήσεις των τιμών που έχουν ανακοινωθεί από τους προμηθευτές ενέργειας για φέτος, κάτι που θα φανεί ξεκάθαρα και στους μηνιαίους λογαριασμούς, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν και θα ανήκουν πλέον στην κατηγορία της «ενεργειακής φτώχειας».

Ο ίδιος οργανισμός, εκτιμά ότι ένα νοικοκυριό βρίσκεται σε κατάσταση «ενεργειακής φτώχειας» όταν αδυνατεί να καταβάλει το 10% των μηνιαίων εσόδων του για να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των τεσσάρων αυτών εκατομμυρίων νοικοκυριών, τα τρία εκατομμύρια ανήκουν στην κατηγορία των «ευάλωτων νοικοκυριών», δηλαδή οικογένειες που έχουν είτε μικρά παιδιά είτε ηλικιωμένους, ασθενείς ή ανάπηρους.

Είναι χαρακτηριστικός ότι φέτος πέντε από τις έξι μεγαλύτερες βρετανικές εταιρείες ενέργειας, αύξησαν κατά δύο φορές τις τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού. Η έκτη εταιρεία, η N-POWER, θυγατρική της γερμανικής RWE, αύξησε κατά τρεις φορές τις τιμές της, δηλαδή αύξησε από 14,5% έως 17,2% την τιμή του αερίου.

Στην εξέλιξη αυτή αποτυπώνονται οι συνέπειες της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Θάτσερ, Μέιτζορ και Μπλερ. Παράλληλα με την απελευθέρωση της αγοράς προχώρησαν και στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα. Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη.

Οι ιδιωτικές εταιρείες προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Ο «ανταγωνισμός» αντικαταστάθηκε από την εναρμονισμένη πρακτική των κυρίαρχων εταιρειών, οι οποίες προσδιόρισαν κατώτατη τιμή τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, όσο και στο φυσικό αέριο. Ολες πουλούσαν πάνω από τη συγκεκριμένη τιμή.

Οι απειλές της κυβέρνησης ότι θα επιβάλει μεγάλα πρόστιμα δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, αφού οι εταιρείες διαφοροποίησαν τις τιμές τους για ένα εξάμηνο και επανήλθαν δριμύτερες επιβάλλοντας αυξήσεις όχι μία, αλλά δύο και τρεις φορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ