Κυριακή 16 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Πολυσήμαντα γεγονότα

Μπορεί τη βδομάδα που πέρασε να κυριάρχησαν στο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, αφ' ενός η κατάσταση που διαμορφώνουν οι πυρκαγιές σ' όλη την Ελλάδα, αφ' ετέρου τα αντεργατικά μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής, που καταργούν ολοκληρωτικά το σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, ενώ ανοίγουν πόρτα και για αντιδραστικές ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση. Και βεβαίως για την Ελλάδα που καίγεται είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής τους, η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων σε συνδυασμό με την παράδοση της γης στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, βάζουν μπουρλότο, καταστρέφοντας αγροτικό και δασικό πλούτο που ανήκει στο λαό. Οσο για τις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, έρχονται να βάλουν ταφόπετρα σε εργατικά δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες από τον προηγούμενο αιώνα. Η κυβέρνηση και όχι μόνο, κάνουν πράξη τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για ακόμη περισσότερα κέρδη, συμπιέζοντας την τιμή της εργατικής δύναμης, με το ψευτοδίλημα ανεργία ή πλήρης ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή ασυδοσία χωρίς όρια των εκμεταλλευτών.

Γεγονότα που άλλοι αποσιώπησαν

Ομως, μέσα στη βδομάδα υπήρξαν κορυφαία γεγονότα που ελάχιστα ή καθόλου είδαν το φως της δημοσιότητας, γιατί είναι απ' αυτά που μόνο η αποσιώπησή τους ενδιαφέρει την άρχουσα τάξη. Για παράδειγμα, η ημερίδα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για την κοινωνική ασφάλιση μαζί με την ολόπλευρη ανάλυση του ζητήματος, των επιδιώξεων του κεφαλαίου και των συνεπειών τους για την εργατική τάξη πήρε το χαρακτήρα συγκέντρωσης υπεράσπισης και διεύρυνσης της κοινωνικής ασφάλισης. Οπως, επίσης, η συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα και οι αποφάσεις του βρίσκουν αντίθετους τους κυρίαρχους, γιατί η υπεράσπιση της ειρήνης, γίνεται όπλο του λαού ενάντια στους πολεμοκάπηλους της νέας τάξης.

Κοινό μέτωπο ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Αποκαλυπτικό, για την κοινή βάση της στρατηγικής τους ήταν το γεγονός της έγκρισης, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής κοινής έκθεσης για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Πρόκειται για τη Διάσκεψη που θα γίνει το Δεκέμβρη και θα αναθεωρήσει τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με περιεχόμενο την πορεία της «πολιτικής ενοποίησης».

Η έκθεση που εγκρίθηκε κινείται στα πλαίσια των επιδιώξεων των διεθνικών μονοπωλίων και των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που η υιοθέτησή τους θα οδηγήσει σε παραπέρα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της της Ελλάδας, θα θεσμοθετήσει τις πολλές ταχύτητες στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα δημιουργήσει νέα δεινά για το λαό, ενώ θα οξύνει ακόμη παραπέρα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Στην έκθεση των κομμάτων τονίζεται ουσιαστικά η συμφωνία τους τόσο με τις επιδιώξεις για την ενισχυμένη συνεργασία (ΕΕ δύο ταχυτήτων) όσο και για την επέκταση των περιπτώσεων, στις οποίες δε θα απαιτείται το «βέτο» αλλά η «ειδική πλειοψηφία». Είναι χαρακτηριστική η εξής αναφορά στην έκθεση: «Σε μία διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση, η καθιέρωση ενός συστήματος λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία που θα απαιτούσε το 60% των κρατών - μελών και το 60% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, δημιουργεί μια νέα δημοκρατική δυναμική». Είναι επίσης χαρακτηριστική η τοποθέτηση που έκανε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Ε. Παπαζώη, για την «Κοινή Αμυνα της ΕΕ», που ομολόγησε ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει ένα «συλλογικό σύστημα ασφάλειας εντός της ΕΕ», αλλά όσα προβλέπονται αφορούν τη διαχείριση «κρίσεων» εκτός ΕΕ, δηλαδή, για το μόνο που ενδιαφέρεται η ΕΕ, είναι πώς θα παρεμβαίνει και θα εισβάλλει σε περιπτώσεις όπως το Κοσσυφοπέδιο.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τις δικές του θέσεις στην επιτροπή όπου ανάμεσα σ' άλλα αναφέρουν ότι:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποδείχνεται και από τις σχετικές συνθήκες, αλλά και από τις πολιτικές που εφαρμόζει και τις γενικότερες δραστηριότητές της, είναι μία διακρατική ένωση που στοχεύει στην ενίσχυση των πολυεθνικών, γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης.

Πρόκειται για συνθήκες και πολιτικές που πλήττουν βάναυσα τους εργαζόμενους της Ευρώπης, ενισχύουν το καθεστώς ανισοτιμίας και μειώνουν τις δυνατότητες ανάπτυξης των μικρότερων και φτωχότερων χωρών της ΕΕ.

Οι επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων της χώρας και της ίδιας της χώρας είναι βαριές και θα είναι στο μέλλον βαρύτερες.

Η επικείμενη αναθεώρηση των συνθηκών της ΕΕ, στα πλαίσια της Διακυβερνητικής, θα επιτείνει τις αρνητικές αυτές συνέπειες, γι' αυτό το ΚΚΕ αντιτίθεται σε όλες τις επικείμενες αλλαγές, αντιτίθεται στην παραπέρα πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, αντιτίθεται στην "ομοσπονδιακή" προοπτική της ΕΕ και τη "συνταγματικοποίησή" της».

Οι συνομιλίες που διακόπηκαν

Τη βδομάδα που πέρασε διακόπηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με καταγεγραμμένη τη διαφωνία των δύο πλευρών, ως τις 24 Ιούλη. Στο διάστημα αυτό, ο Ρ. Ντενκτάς θα μπορέσει να παραστεί στις «εορταστικές εκδηλώσεις» για την εισβολή και ο Γλ. Κληρίδης να ενημερώσει, την ερχόμενη Τρίτη, το Εθνικό Συμβούλιο, για τις συζητήσεις στη Γενεύη, έστω κι αν αυτές δεν «άγγιξαν» την ουσία του προβλήματος.

Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη διακοπή, οι συνομιλίες κινήθηκαν μακριά από την ουσία του προβλήματος. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι οι ιδέες Αλβάρο ντε Σότο, οι οποίες υποβλήθηκαν προφορικώς και καταγράφηκαν από τις δυο πλευρές στη Γενεύη, σκοπό έχουν να καταδείξουν την απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές και να καταγράψουν την αντίδρασή τους. Σχολιάζοντας επίσης την εκτίμηση Ντενκτάς ότι οι προκαταρκτικές θέσεις ντε Σότο, είναι συμβατές με τις δικές του θέσεις, είπε ότι και οι δικές μας θέσεις, είναι συμβατές. Ο λόγος, πρόσθεσε, είναι ότι δεν υπάρχουν τοποθετήσεις αλλά σημεία, τα οποία μπορείς να θέσεις είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Ετσι το Κυπριακό που ξαναβρέθηκε, με αφορμή τις διακοπείσες συνομιλίες, στην επικαιρότητα, φαίνεται να οδεύει βήμα-βήμα στην κατεύθυνση που οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιάζουν, ουσιαστικά δηλαδή στη διχοτόμηση του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ