Κυριακή 16 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
«ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ» ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ενα νέο βήμα για την κοινή δράση

Το εξώφυλλο της αγγλικής έκοσης του δελτίου
Το εξώφυλλο της αγγλικής έκοσης του δελτίου
Το Κίεβο και το Βελιγράδι, το Σιάτλ και το Βίμποργκς, η Ουάσιγκτον και το Γιοχάνεσμπουργκ, η Λισαβόνα και η Αθήνα, η Κολομβία και ο Λίβανος είναι λίγα μόλις από τα μέρη στα οποία το τελευταίο διάστημα υψώθηκε η φωνή της αντίστασης στη «νέα τάξη» των ιμπεριαλιστών και του πολυεθνικού κεφαλαίου. Σημαντικό ρόλο σ' αυτές τις λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως και σε πολλές ακόμη γωνιές του κόσμου, έπαιξαν οι κομμουνιστές. Κι όμως πριν μερικά χρόνια, αμέσως μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και στις άλλες ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές χώρες, πολλοί ήταν εκείνοι που πρόβλεπαν την εξαφάνιση των κομμουνιστών.

Στη Διεθνή Συνάντηση, που φιλοξένησε το ΚΚΕ από τις 23 έως τις 25 Ιούνη 2000 στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι ΚΚ που δρουν σε διαφορετικές συνθήκες. Αλλα ΚΚ, όπως αυτά του Βιετνάμ, της Κούβας και της ΛΔ της Κορέας βρίσκονται στην κυβέρνηση, ενώ άλλα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας και διωγμών, όπως τα ΚΚ του Ιράν, του Ιράκ και άλλα. Υπήρξαν επίσης εκπρόσωποι ΚΚ που διεξάγουν σκληρό ένοπλο αγώνα, όπως είναι τα ΚΚ Σουδάν και της Κολομβίας, όπως κι εκείνα που δρουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η καπιταλιστική παλινόρθωση, στη Ρωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Μολδαβία κλπ. Δεν έλειψαν επίσης κι αντιπρόσωποι ΚΚ από μακρινές χώρες, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, αλλά κι από τις Φιλιππίνες και το... εξωτικό για μας Νεπάλ. Σημαντική ήταν βέβαια και η παρουσία των ΚΚ της Δ. Ευρώπης, τόσο από τις κυρίαρχες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, όσο και μικρότερων χωρών, όπως της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας κλπ.

Οι εκπρόσωποι των 60 ΚΚ από 47 χώρες, που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση, επί τρεις μέρες συζήτησαν τις «Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες των Κομμουνιστών σήμερα» και ταυτόχρονα την ενίσχυση των παραπέρα κοινών πρωτοβουλιών τους. Επίσης, οι ξένοι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους το 1ο τεύχος του «Ενημερωτικού Δελτίου» (IB) . Οπως είναι γνωστό, μια από τις κοινές πρωτοβουλίες που είχε αποφασιστεί στις προηγούμενες Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ ήταν και η έκδοση του «Ενημερωτικού Δελτίου» (IB) με τα υλικά διάφορων Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων. Μάλιστα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης στην ανταλλαγή των απόψεων μεταξύ των ΚΚ, το συγκεκριμένο περιοδικό κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες, στα αγγλικά και στα ρώσικα.

Να ξεπεραστεί το κενό στην πληροφόρηση

Αποψη απο την πρόσφατη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Αποψη απο την πρόσφατη διεθνή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
Η έκδοση του IB αποτελεί ένα ακόμη πολύ συγκεκριμένο, αποκρυσταλλωμένο αποτέλεσμα των διεθνών συναντήσεων που φιλοξενεί το ΚΚΕ, σε συνεργασία με δεκάδες ακόμη ΚΚ απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη μας.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι οι συναντήσεις αυτές, που για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται στην Αθήνα, όπως κι οι κοινές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται έχουν την υποστήριξη αρκετών ακόμη ΚΚ, που για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους, δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος στη φετινή συνάντηση, όπως είναι τα ΚΚ της Ινδίας, της Σρι Λάνκα, της Σλοβακίας και άλλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας (που είναι και το σημαντικότερο πολιτικό κόμμα στη συγκεκριμένη χώρα), στην εισήγηση που έκανε στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος (24-25/06/2000), που η διεξαγωγή του έτυχε να συμπέσει με τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα οι Διεθνείς Συναντήσεις της Αθήνας.

Ομως για να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία και αναγκαιότητα της έκδοσης του ΙΒ αξίζει να αναλογιστούμε ότι στις μέρες μας, που χαρακτηρίζονται από την ταχύτατη διακίνηση των πληροφοριών, τα Κομμουνιστικά Κόμματα τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο έχουν μπει στο στόχαστρο όχι μόνο του ιδεολογικού αγώνα που διεξάγεται εναντίον τους, αλλά και της απόκρυψης και διαστρέβλωσης των απόψεων, των πρωτοβουλιών και της δράσης τους.

Για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα αποφάσισαν στις προηγούμενες συναντήσεις τους τη χρησιμοποίηση τόσο του έντυπου λόγου, με την έκδοση του ΙΒ, όσο και του Ιντερνετ, όπου εδώ και 10 μήνες λειτουργεί, με μεγάλη επίσης επιτυχία (πάνω από 1.000.000 επισκέπτες), ο κόμβος του SOLIDNET (www.solidnet.org). Με τα δύο αυτά κοινά και διεθνή ενημερωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα δίνουν τη δική τους απάντηση στην ανάγκη έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης σχετικά με τις θέσεις, απόψεις και πρωτοβουλίες τους.

Το 1ο τεύχος

Στο 1ο τεύχος ο αναγνώστης μπορεί να βρει τις απόψεις δεκάδων ΚΚ γύρω από ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζητήματα των ημερών μας, της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, αλλά και της απάντησης του εργατικού κινήματος. Πρόκειται για το θέμα που απασχόλησε τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα στην προηγούμενη συνάντησή τους, στην Αθήνα στις 21-23/05/1999. Στο 1ο τεύχος δημοσιεύεται μεγάλο μέρος των υλικών εκείνης της Συνάντησης (τα οποία όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να τα βρουν και στον κόμβο του Solidnet). Στην Ελλάδα το ΙΒ θα διατίθεται στα κατά τόπους βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής».

Πιο συγκεκριμένα στο 1ο τεύχος του ΙΒ οι αναγνώστες μπορούν να βρουν τις τοποθετήσεις των εξής κομμάτων: Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας (*), Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, ΑΚΕΛ (Κύπρου), Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας, Ενωση Κομμουνιστών Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ΤΟΥΝΤΕΧ (Ιράν), Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, Κομμουνιστική Επανίδρυση (Ιταλία), Ιταλοί Κομμουνιστές, Κόμμα Εργατών Κορέας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (*), Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας(*), Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα της Εργασίας (Τουρκία), Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (*), Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ.

Μια ακόμη διάσταση

Μια άλλη διάσταση αυτής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αποτελεί το γεγονός της δημιουργίας ενός πληροφοριακού χώρου (που τον προσφέρουν οι σελίδες του περιοδικού), τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει το κάθε ΚΚ για την προβολή των απόψεών του.

Η αναγνώριση της αναγκαιότητας της ύπαρξης αυτού του κοινού χώρου για τα ΚΚ είναι ένα βήμα στην παραπέρα προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας κοινής ιδεολογικο-πολιτικής και οργανωτικής φυσιογνωμίας, που προϋποθέτει την όσο το δυνατό πληρέστερη και εγκυρότερη αλληλο-πληροφόρηση μεταξύ των κομμάτων. Εδώ ακριβώς καλείται να βοηθήσει και το ΙΒ.

Οχι μόνο τα μέλη των ΚΚ, αλλά όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο καλούνται να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν αυτήν την κοινή προσπάθεια των ΚΚ, ώστε να προωθηθεί στην πορεία η χάραξη μιας κοινής στρατηγικής των κομμουνιστών, καθώς και της συντονισμένης δράσης τους με άλλες δυνάμεις, σ' όλον τον πλανήτη μας απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών μονοπωλίων.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ