Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Καλεί τους υπεύθυνους για τον τηλε-βιασμό

Σήμερα στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ οι διευθυντές ειδήσεων

Για ενδεχόμενες παραβιάσεις του Συντάγματος και των νόμων για τον άθλιο τρόπο που οι τηλεοπτικοί σταθμοί παρουσίασαν την υπόθεση της 16χρονης μαθήτριας στην Αμάρυνθο έχει καλέσει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ANTENNA, ALPHA και ALTER.

Το ΕΣΡ θα ζητήσει διευκρινίσεις από τους υπεύθυνους των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών για τον τρόπο προβολής του βιασμού της 16χρονης από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων που μεταδόθηκαν στις 31 Οκτώβρη και την 1η Νοέμβρη. Επίσης εκπρόσωποι του ANTENNA, εκτός από το δελτίο ειδήσεων έχουν κληθεί και για τη χυδαία εκπομπή με πορνο-βίντεο με «μαθητικά όργια» που παρουσιάστηκαν από την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου «Αποδείξεις».

Σε σύσκεψη επίσης έχει καλέσει σήμερα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τους διευθυντές ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών για τον «τηλε-βιασμό» και τις «τηλε-δίκες» που επαναλήφθηκαν με την υπόθεση της 16χρονης μαθήτριας.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στις 2 Νοέμβρη είχε αποστείλει «Υπόδειξη» προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας ζητώντας την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων. Υπενθυμίζει στους υπεύθυνους των σταθμών μεταξύ άλλων ότι δεν επιτρέπονται να προβάλλονται εικόνες ή ήχοι που επιτείνουν ή προκαλούν πόνο στους «εικονιζόμενους ή σε πρόσωπα του αμέσου περιβάλλοντος». Απαγορεύεται επίσης η παρουσία ανηλίκων μέσω εικόνος, ονόματος ή άλλου τρόπου που θα καθιστά «σαφή την ταυτότητά τους ή η συμμετοχή τους όταν αυτοί είναι μάρτυρες ή θύματα εγκληματικών ενεργειών ή βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση». Το ΕΣΡ αναφερόταν επίσης σε άρθρο ΠΔ σύμφωνα με το οποίο δε «δημοσιοποιούνται έγγραφα ή άλλα στοιχεία που γίνονται γνωστά στις αρμόδιες αρχές κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξετάσεως της έκτακτης προανάκρισης και γενικότερα της ποινικής διαδικασίας». Το ΕΣΡ στην «Υπόδειξη» τόνιζε ότι ήδη είχε αρχίσει η απομαγνητοφώνηση των κεντρικών δελτίων ειδήσεων και των εκπομπών που αναφέρονται στην υπόθεση της 16χρονης μαθήτριας. Φυσικά η «Υπόδειξη» γράφτηκε στα παλαιότερα των υποδημάτων των υπευθύνων που συνέχισαν προς άγραν τηλεθέασης τον τηλεκανιβαλισμό.

Μέσα στο κλίμα των τηλε-βιασμών το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την τακτική τηλεοπτικών μέσων που δε «διστάζουν στο βωμό της τηλεθέασης, στη ζούγκλα του ανταγωνισμού τους και στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία τους, να τεμαχίζουν πλέον εν ψυχρώ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ συνδέει τις τηλεδίκες και τον τηλεβιασμό με το «χρηματιστήριο», όπως το χαρακτηρίζει, μεταγραφών και «περιφερόμενων τηλεστάρ, που υποτίθεται ότι δημοσιογραφούν και δυστυχώς εξασφαλίζουν την αναρρίχησή τους και σε διευθυντικές θέσεις», γιατί οι πρακτικές τους «πουλάνε».

Από την πλευρά τους οι καναλάρχες «ενώνουν» τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη γενική κατακραυγή για τον τρόπο που εκμεταλλεύτηκαν πατώντας επί πτωμάτων την υπόθεση του βιασμού της 16χρονης μαθήτριας. Μέσα από χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) οι μεγαλοϊδιοκτήτες δημιουργούν ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης των παραβιάσεων, ενόψει και της συνεδρίασης του ΕΣΡ. Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται ότι η τηλεόραση στα γεγονότα της Αμαρύνθου ανέδειξε τα φαινόμενα του «υποκρυπτόμενου ρατσισμού» και της «κοινωνικής παθογένειας». Θεωρεί φυσικές τις διαφορετικές δημοσιογραφικές προσεγγίσεις σε τέτοια θέματα με αποτέλεσμα να προκαλούν «αποκλίνουσες αντιδράσεις, που σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, δεν είναι απαλλαγμένες από δογματισμό, υποκειμενισμό, σκοπιμότητες, ακόμα και στρουθοκαμηλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ