Κυριακή 16 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΑΣΗ
Απαιτείται ενιαία διαχείριση

Μόνο μπαλωθιές δεν έριχναν πέρσι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από το συγκυριακό επιτυχημένο αποτέλεσμα του περιορισμού των δασικών πυρκαγιών. Κι όμως γνώριζαν ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Οτι το αποτέλεσμα ήταν ευκαιριακό λόγω των ευμενών καιρικών συνθηκών. Ετσι, φέτος από τις αρχές της αντιπυρικής περιόδου άρχισαν να κάνουν λόγο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα και την υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, ο τομέας της πρόληψης σχεδόν ξεχάστηκε και ενισχύθηκαν τα μέσα καταστολής.

Οταν το 1998 οι συζητήσεις γι' αυτό το θέμα ήταν στην επικαιρότητα, το τμήμα δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος της σχολής γεωτεχνικών επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προειδοποιούσε: «η Πυροσβεστική δε διαθέτει την ανάλογη επιστημονική γνώση συμπεριφοράς των δασικών πυρκαγιών, γιατί δεν έχει γνώσεις δασικής οικολογίας, διαχείρισης και οικολογίας της φωτιάς, διαχείρισης δασών και φυσικού περιβάλλοντος, δασικής νομοθεσίας, τοπογραφίας. Παράλληλα δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το βασικό παράγοντα των δασικών πυρκαγιών, την επικινδυνότητα».

Επίσης υπογράμμιζε ότι τα δάση είναι ενιαίοι χώροι, ο τρόπος διαχείρισής τους αδιάσπαστος και η Δασική Υπηρεσία διαθέτει την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Επεσήμαινε, μάλιστα, ότι το Πυροσβεστικό Σώμα δε διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή, που για να αποκτηθεί, χρειάζονται πολλά χρόνια.

Οι απόψεις αυτές είχαν διατυπωθεί σε έγγραφο και είχε τεθεί σε γνώση της κυβέρνησης.

Σε αυτό αναφέρονταν:

1. Ο δασικός χώρος είναι ενιαίος και αδιάσπαστος και έτσι πρέπει να διαχειρίζεται.

2. Η πυροπροστασία (πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών της χώρας) αποτελεί μέρος της διαχείρισης, ανάδειξης και αειφορικής ανάπτυξης των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

3. Η Δασική Υπηρεσία είναι η καθ' ύλη αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, γιατί διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που έχει εμπειρία και γνώση στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

4. Η ΔΥ διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή, εξαιτίας της προστασίας (πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών) και διαχείρισης των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.

5. Οι δασολόγοι και οι δασοπόνοι είναι οι μόνοι επιστήμονες που διδάσκονται στο μοναδικό στη χώρα μας τμήμα δασολογίας του ΑΠΘ και στα ΤΕΙ αντίστοιχα, την οικολογία της φωτιάς, τη συμπεριφορά της σε ανοιχτούς χώρους και όχι σε κλειστούς, τη μετεωρολογία, την κλιματολογία, τη δασική οικολογία, τη διαχείριση και προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, τη δασική οδοποιία, τη δασική πολιτική, τη δασική νομοθεσία κλπ. Αρα, η υλικοτεχνική υποδομή που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (πρόληψη -καταστολή) πρέπει να σχεδιάζεται και να διαχειρίζεται από τη ΔΥ.

Πέρα από τα παραπάνω πρέπει να τονιστεί ότι η συμπεριφορά της φωτιάς σε ένα δάσος παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, εξαιτίας της σύνθεσης και της δομικής συγκρότησης του πολύπλοκου δασικού οικοσυστήματος (διαφορές ταχύτητας του ανέμου μέσα και έξω από το δάσος, διαφορά σχετικής υγρασίας, πυκνότητα και κατακόρυφη διαμόρφωση κρασπέδων, σύνθεση της δασικής βλάστησης κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ