Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΣΕ ΝΕΑ δοκιμασία και σε νέα περιπέτεια μπαίνουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε θάλασσα και αέρα στο Αιγαίο, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της νέας δομής του. Οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί άσχετα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 8 και 9 του Ιούλη με αντικείμενο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη νέα δομή διοίκησης της συμμαχίας. Ηδη η ελληνική εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο βρίσκεται υπό διαρκή αμφισβήτηση όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τους ίδιους τους Αμερικανούς και τα όργανα του ΝΑΤΟ(σελίδες 6 - 7)

ΣΤΙΣ αρχές του Γενάρη 1997 η κυβέρνηση, στριμωγμένη από τις μεγαλειώδεις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών και προκειμένου να βγει από το αδιέξοδό της, συμφώνησε στη δημιουργία Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής, για να εξετάσει το αγροτικό πρόβλημα της χώρας. Το ΚΚΕ κατέθεσε, ήδη, το δικό του πόρισμα με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων και για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος της χώρας και των μικρομεσαίων αγροτών. Με αφορμή τη δημοσίευση σήμερα στο "Ρ" ολόκληρου του Πορίσματος του ΚΚΕ για την Αγροτική Οικονομία, ο βουλευτής Τρικάλων του Κόμματος Αχιλλέας Κανταρτζής, μάς εξηγεί τις θέσεις του Κόμματος σχετικά, ενώ σχολιάζει και τις απόψεις και εκτιμήσεις και των άλλων κομμάτων (σελίδες 12 - 16)

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ το πρωί ξεκίνησε η μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 8 χρόνων από τον θάνατο του Γιάνος Κάνταρ. Από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ με όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων. Ο "Ρ" δημοσιεύει την ομιλία του επίτιμου Προέδρου του Κόμματος (σελίδα 9)

ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ.Τα ιδιωτικά συμφέροντα με τη βοήθεια όλων των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων κατάφεραν να πάρουν την παραλία από τους κατοίκους και να στήσουν τις επιχειρήσεις τους εκεί. Ετσι, με παρανομίες και αυθαιρεσίες κατάφεραν, επιχειρηματίες και πολιτεία, η παραλία του Ελληνικού να γίνει ιδιωτική, να γεμίσει από καφετερίες, "σκυλάδικα", Λούνα Παρκ κλπ. Σήμερα ο "Ρ" φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τα σκάνδαλα... (σελίδες 24 - 25)

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ δουλεύουν απλήρωτοι. Αλλοι παίρνουν "έναντι" προηγούμενων μηνών. Το επίδομα της περσινής άδειας ως την περασμένη βδομάδα δεν είχε καταβληθεί σε πολλά ξενοδοχεία. Αλλοι δεν έχουν ακόμη, δύο μήνες σχεδόν μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, προσληφθεί. Σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται το πενθήμερο, αντίθετα η δουλιά αντιστοιχεί σε... 32 μέρες το μήνα. Δεν είναι λίγοι όσοι δουλεύουν με... το "αλβανικό σύστημα". Δηλαδή, 5.000 μεροκάματο, χωρίς ένσημα! Πού συμβαίνουν αυτά; Στην Κέρκυρα. Πίσω από την όμορφη βιτρίνα των κοσμοπολίτικων παραθεριστικών κέντρων... (σελίδες 38 - 39)

ΜΕ ΣΤΟΧΟ τη μεγαλύτερη "ευελιξία" στην αγορά εργασίας μέσω της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης, η ευρωπαϊκή εργοδοτική οργάνωση και η γνωστή ηγεσία της συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κατέληξαν σε συμφωνία για τις "αρχές" και "προδιαγραφές" της. Η "ευελιξία" της αγοράς εργασίας, επακόλουθα και η αύξηση της μερικής απασχόλησης, με στόχο την "απασχολησιμότητα", επιβάλλει - κατά την ΚΟΜΙΣΙΟΝ - τη ριζική αναθεώρηση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας της απασχόλησης (σελίδα 40)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ