Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (Ανταπόκριση του ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑ).-

Χτες Σάββατο, το πρωί, στις 10, ξεκίνησε η μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 8 χρόνων από το θάνατο του Γιάνος Κάνταρ. Στην εκδήλωση υπήρξαν, αρχικά, δύο σύντομες ομιλίες - τοποθετήσεις ενάντια στην ένταξη της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ και ενάντια στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση των "σοσιαλιστών" στη χώρα. Κεντρικοί ομιλητές, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Ουγγαρίας, Γκιούλα Τούρμερ.

Να σημειώσουμε πως αυτές οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Γιάνος Κάνταρ ξεκίνησαν αυθόρμητα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουγγαρία, όταν εκατοντάδες πολίτες πήγαιναν στο μνημείο του Κάνταρ για να καταθέσουν ένα γαρίφαλο. Στη συνέχεια την πρωτοβουλία ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα της Ουγγαρίας, που έδωσε πιο μαζικό και οργανωμένο χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή συνεχώς αυξάνεται και έχει φτάσει σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Με την εκδήλωση αυτή το Εργατικό Κόμμα δεν τιμά μόνο τον Γιάνος Κάνταρ, αλλά και στο πρόσωπό του τους αγώνες για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Ουγγαρία, που έβγαλε τη χώρα από την ιστορική καθυστέρηση, καθιέρωσε νέες κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα για τους εργαζομένους, που σήμερα βέβαια τους αφαιρούνται.

Συναντήσεις του Χ. Φλωράκη

Την Παρασκευή το απόγευμα στα γραφεία της Ουγγρικής Αντιφασιστικής Ενωσης στη Βουδαπέστη ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ συναντήθηκε με δεκάδες Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Ο Χαρίλαος Φλωράκης τούς ενημέρωσε για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και για τις ενέργειες του ΚΚΕ σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, που τους είχε αφαιρεθεί στο παρελθόν, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ακόμη αρκετοί πολιτικοί πρόσφυγες.

Ακολούθησε ένας ζωντανός δίωρος διάλογος με τους παραβρισκόμενους γύρω από τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων αλλά και για την κατάσταση στην Ελλάδα, τις αιτίες ανατροπής των σοσιαλιστικών καθεστώτων καθώς και την προοπτική του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και παγκόσμια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους πολιτικούς πρόσφυγες, ο Χαρίλαος Φλωράκης επισκέφθηκε τον Ελληνα πρέσβη στη Βουδαπέστη, Γιάννη Δρακουλαράκο. Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ παρέδωσε στον Ελληνα πρέσβη την Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε πρόσφατα ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και την απάντηση που έδωσε ο Γ. Ρωμαίος σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Ελληνες πρόσφυγες. Ο Ελληνας πρέσβης συμφώνησε ότι το πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς στην επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που είχαν στερηθεί οι πολιτικοί πρόσφυγες στο παρελθόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ