Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Καταστροφικό το δίκιο του ισχυρότερου

Υπεύθυνοι για τη σημερινή αρνητική κατάσταση της γεωργίας και των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για τη ζοφερή προοπτική της είναι οι αγροτικές πολιτικές που εφάρμοσαν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ΚΑΠ όπως εξελίχθηκε στα χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ και τώρα τελευταία η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ.

Η Συνθήκη της ΓΚΑΤΤ

Με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ εδραιώθηκε και νομιμοποιήθηκε ο άνισος διεθνής καταμερισμός εργασίας και οι ανισότιμες εμπορικές σχέσεις σε βάρος των μικρών χωρών και των λαών τους και σε όφελος των πολυεθνικών, με οδυνηρές συνέπειες για τη γεωργία. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας μειώθηκε η προστασία της εγχώριας παραγωγής, εξαιτίας της μείωσης των δασμών, με αποτέλεσμα να ενταθεί η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, να μένει απούλητη η εγχώρια παραγωγή, αλλά και όταν πωλείται η τιμή της να είναι πολύ χαμηλή και μηδαμινό το αγροτικό εισόδημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αθρόες εισαγωγές λευκών τυριών που εκτόπισαν ακόμα και στη χώρα μας τη φέτα και μείωσαν κατά 35% τις τιμές γάλατος. Οι αθρόες εισαγωγές ρυζιού στην ΕΕ που μείωσαν τις τιμές κατά 20% και έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα διάθεσης. Οι εισαγωγές σταφίδας στην ΕΕ από τρίτες χώρες που μείωσαν κατά 50% τις τιμές παραγωγού και κατά 40% την παραγωγή, οι εισαγωγές μήλων από Χιλή, τομάτες από Μαρόκο κ. ά., που έριξαν, τις τιμές των εγχώριων προϊόντων και όξυναν τα προβλήματα διάθεσης. Στα πλαίσια της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ μειώθηκαν οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, γιατί μειώθηκαν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις και ο όγκος των επιδοτούμενων εξαγωγών, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές αυτών των προϊόντων, να οξυνθούν τα προβλήματα διάθεσής τους και να δημιουργηθούν άριστες προϋποθέσεις στους εμπόρους μεταποίησης να ξεζουμίζουν και μάλιστα με προπολεμικούς τρόπους τους αγρότες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα εσπεριδοειδή, όπου μειώθηκαν κατακόρυφα οι τιμές και τα προβλήματα διάθεσης ανάγκασαν τους αγρότες να παρακαλάνε τους εμπόρους να τους αγοράσουν την παραγωγή και να υπογράφουν παραστατικά για χρήματα τα οποία δεν πήραν από τους εμπόρους.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αποδέχτηκαν αυτή τη συμφωνία, αλλά και τα κόμματα που συμφώνησαν με το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα του μονόδρομου της διεθνοποίησης, έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους αγρότες και στη χώρα μας. Γιατί είναι άλλο πράγμα η διεθνοποίηση με ισότιμους όρους που προωθεί αμοιβαία τα συμφέροντα των χωρών και των λαών και εντελώς διαφορετικό πράγμα η χρησιμοποίηση του όρου της διεθνοποίησης για τη συγκάλυψη της υποταγής στο πολυεθνικό κεφάλαιο όπως γίνεται με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ.

Η ΚΑΠ

Η ΚΑΠ που εφαρμόστηκε όλα τα χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ, έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην αρνητική πορεία της γεωργίας και είναι σίγουρο ότι θα παίξει αρνητικότερο ρόλο στο άμεσο μέλλον, γιατί οι αλλαγές που έγιναν και γίνονται είναι πολύ χειρότερες, ειδικά για τα μεσογειακά προϊόντα που αφορούν και τη χώρα μας.

Με την ΚΑΠ επιβλήθηκαν περιορισμοί σε όλες τις καλλιέργειες (ποσοστώσεις), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αδιέξοδα, οι αγρότες να μην ξέρουν με τι να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και οι κυβερνήσεις να ακολουθούν τακτική "Ποντίου Πιλάτου". Οι περιορισμοί αυτοί, τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή είναι κάτω από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη στασιμότητα ή και στη μείωση της αγροτικής παραγωγής (αγελαδινό γάλα, καπνά κ.ά.), να τιμωρούν την αύξηση της παραγωγικότητας και να εμποδίζουν την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση. Επειδή οι ποσοστώσεις συνοδεύονται και με μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, π. χ. στο ρύζι εξαπλάσια της υπέρβασης, έχουν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των τιμών και την τελική τους διαμόρφωση σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το κόστος παραγωγής, π. χ. βαμβάκι κ. ά.

Στον καθορισμό αυτών των ποσοστώσεων δε λήφθηκε υπόψη ο βαθμός αυτάρκειας της χώρας σε κάθε προϊόν και ο βαθμός συμμετοχής της στα πλεονάσματα, όπως επίσης δε λήφθηκε υπόψη και η αρχή της κοινοτικής προτίμησης που υπάρχει στη Συνθήκη της Ρώμης, με αποτέλεσμα να επιβληθούν ποσοστώσεις και μάλιστα πολύ χαμηλές σε προϊόντα, στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική (βαμβάκι, σταφίδα, καπνά, ρύζι κ. ά.) ή και σε προϊόντα στα οποία η χώρα μας είναι ελλειμματική (αγγελαδινό γάλα).

Το δίκαιο του ισχυρού

Ο τρόπος καθορισμού των ποσοστώσεων αποδείχνει ότι η ΕΕ δεν αποτελεί ισότιμη ένωση των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά ότι η λειτουργία της στηρίζεται στο δίκαιο του ισχυρότερου. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί η Ολλανδία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας έχει ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα 11 εκατομ. τόνους, ενώ η χώρα μας μόνο 650 χιλ. τόνους. Η αποδοχή αυτού του καταμερισμού από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με την ΚΑΠ, δείχνει την υποταγή τους στη λογική του δίκαιου του ισχυρότερου.

Το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων της ΚΑΠ αποσυνδέει σε σημαντικό βαθμό το τελικό αγροτικό εισόδημα από την ποιότητα και ποσότητα της αγροτικής παραγωγής (στρεμματικές ενισχύσεις, κεφαλικές επιδοτήσεις) και καλλιεργεί την αδιαφορία του αγρότη, κύρια για την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα της παραγωγής. Ενώ ο θεσμός της παρέμβασης με τις χωματερές έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απώλεια των διεθνών αγορών, υπονόμευσε συνολικά το μέλλον της γεωργίας, καλλιέργησε την επανάπαυση και τη μαζική διαφθορά στους αγρότες, αλλά και σε όσους φορείς είχαν σχέσεις με τις χωματερές.

Οι τιμές και επιδοτήσεις της ΚΑΠ δεν έπαιρναν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας και γι' αυτό δεν ανταποκρίνονταν στο κόστος παραγωγής της χώρας μας και δεν εξασφάλιζαν ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες. Αυτή την πραγματικότητα προσπάθησαν στη δεκαετία του 1980 να συγκαλύψουν κύρια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας τις ΑΣΟ, τις οποίες τις οδήγησαν στη χρεοκοπία, στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο.

Οι τιμές και επιδοτήσεις της ΚΑΠ ήταν μικρότερες από τις τιμές και επιδοτήσεις που υπήρχαν πριν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ και αυτό αποδείχνεται εύκολα αν πληθωριστούν εκείνες οι τιμές και επιδοτήσεις σύμφωνα με τον επίσημο πληθωρισμό της χώρας μας.

Η εμπορική αγροτική πολιτική της ΚΑΠ είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της χώρας μας προς τις χώρες της ΕΕ και να χαθούν οι αγορές τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο από θετικό να γίνει αρνητικό και τα ελλείμματά του να αυξάνουν από χρόνο σε χρόνο.

Καταστροφικά αποτελέσματα

Οι εκτιμήσεις ότι η ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ θα εξασφάλιζε μια δυναμική αγορά στα αγροτικά μας προϊόντα 300 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με υψηλή αγοραστική δυνατότητα διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και διαμορφώθηκαν ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Η χώρα μας κατακλύστηκε από αγροτικά προϊόντα (ζωοκομικά) των χωρών της ΕΕ, ενώ τα προϊόντα της χώρας μας εκτοπίστηκαν από τις αγορές των χωρών της ΕΕ. Βασικά εξαγωγικά προϊόντα μας στα οποία η ΕΕ είναι ελλειμματική (εσπεριδοειδή, βαμβάκι, καπνά κ.ά.), δεν απορροφώνται από τις χώρες της ΕΕ παρά σε πολύ μικρό ποσοστό (εσπεριδοειδή μικρότερο από 10%), αλλά από αγορές τρίτων χωρών ενώ σε ορισμένα προϊόντα (ροδάκινα) οι αγορές έχουν στην κυριολεξία αντικατασταθεί με τις χωματερές.

Τα χρήματα που δόθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία στη γεωργία της χώρας μας όξυναν αντί να αμβλύνουν τα διαρθρωτικά της προβλήματα και μείωσαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της. Και αυτό, γιατί τα κονδύλια αυτά δεν είχαν διαρθρωτικό προσανατολισμό. Πάνω από το 90% αυτών των κονδυλίων είχε καταναλωτικό προσανατολισμό (χωματερές, εξισωτικές αποζημιώσεις, εκπαιδεύσεις, στρεμματικές και κεφαλικές ενισχύσεις κ.ά.). Από το υπόλοιπο 10% ούτε το μισό δεν είχε διαρθρωτικό προσανατολισμό στην πράξη, γιατί οι πρόωρες συντάξεις τα προγράμματα ξεριζώματος βασικών καλλιεργειών, οι δασώσεις εγκαταλειμμένων γαιών κ.ά., κάθε άλλο παρά διαρθρωτικά αποτελέσματα είχαν, άλλα αξιοποιήθηκαν ψηφοθηρικά και εκμαυλιστικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η νέα ΚΑΠ που εξειδικεύει στη γεωργία τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, θα επιταχύνει αυτή την αρνητική πορεία με ολέθριες συνέπειες στην αγροτική οικονομία και στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Ηδη είναι εμφανείς οι αρνητικές συνέπειες στα προϊόντα που εφαρμόζονται οι νέοι κανονισμοί (καπνός, κτηνοτροφία, σιτηρά, σταφίδα, βαμβάκι κ.ά). Στα τρία χρόνια εφαρμογής του νέου κανονισμού, π. χ. για τον καπνό, μειώθηκε η παραγωγή κατά 30,6%, ο αριθμός των καλλιεργητών κατά 7,8%, το ακαθάριστο εισόδημα κατά 33,34%.

Οι χρηματικές εισροές από την Κοινότητα κατά 11% και οι εισροές συναλλάγματος από τις εξαγωγές καπνού σε ονομαστικές τιμές κατά 8,3%. Μέσα στα τρία αυτά χρόνια η χώρα μας, η πλέον καπνοπαραγωγική χώρα της ΕΕ, έγινε ελλειμματική στο ισοζύγιο καπνών και καπνικών προϊόντων.

Παρόμοιες συνέπειες με αυτές του καπνού, της κτηνοτροφίας και του βαμβακιού, αναμένονται στα οπωροκηπευτικά και στο ρύζι που άρχισε η εφαρμογή των νέων κανονισμών, αλλά και στο λάδι, στο κρασί και στη ζάχαρη, όπου σύντομα θα ψηφιστούν νέοι κανονισμοί.

Η αλλαγή του κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, η οποία προωθεί το μαζικό ξερίζωμα των καλλιεργειών, δηλαδή τις χωματερές των ίδιων των καλλιεργειών σε αντικατάσταση των χωματερών της παραγωγής και υπονομεύει την ύπαρξη των συνεταιρισμών με τις Ομάδες Παραγωγών, δείχνει ανάγλυφα την αρνητική μεταχείριση των μεσογειακών προϊόντων. Με το νέο κανονισμό θα μειωθούν δραστικά τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα οπωροκηπευτικά που συμμετέχουν με 16% στο σύνολο της κοινοτικής αγροτικής παραγωγής και απορροφούν μόνο το 4% του κοινοτικού γεωργικού προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ