Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Ο φύλαρχος περιμένει! (ΣΠΟΤ;;;;)

Του Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ

Τελείωσαν και οι εξετάσεις. Τα Μαζικά Μέσα της Ενημέρωσης δε θα έχουν πια τι να μεταδώσουν για τα ταλαιπωρημένα παιδιά, που γεμάτα με άγχος ψυχολογικό τις εσωτερικές τσέπες γεμάτες οράματα και τις ψυχανεμισμένες μανάδες στα κάγκελα των εξεταστικών κέντρων προσπαθούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κάλεσμα. Στο πιο μεγάλο κάλεσμα της ζωής τους. Ναι, έτσι είναι αυτές οι στιγμές κι αυτή η προσπάθεια, ένα μεγάλο κάλεσμα. Κι ας λένε διάφοροι καλοπροαίρετοι και μη, γραμματείς και φαρισαίοι, ειδικοί και όχι. Γιατί θα προσέξατε πως τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη παραεξεταστικήφιλολογία που προσπαθεί να παρηγορήσει τους αποτυχημένους. Αυτά τα αγουροξυπνημένα παιδιά που πάνε κι έρχονται αυτές τις μέρες, κρατώντας αμήχανα τσιγάρα και πίνοντας πικρούς καφέδες ή άλλους καφέδες με τρία κουτάλια ζάχαρη και ψιθυρίζοντας τους γνωστούς στίχους του Καβάφη που λένε πως το ταξίδι αξίζει και όχι η Ιθάκη. Αυτή, λοιπόν, η παραεξεταστική φιλολογία λέει πως αυτές οι εξετάσεις δεν είναι δα και η τελευταία και μοναδική ευκαιρία. Δεν είναι τίποτε, λένε οι εκπρόσωποί της, γιατί να στεναχωριούνται, λοιπόν, όσοι απέτυχαν; Γιατί να αυτοκτονούν τα φτωχά κοριτσάκια που δεν τολμούν να γυρίσουν στα σπίτια τους με γραμμένο το μεγάλο μηδενικό στα τρυφερά τους τα μάγουλα; Θα έρθουν κι άλλες ευκαιρίες, λένε πάλι οι ίδιοι εκπρόσωποι. Η ζωή δεν τελειώνει με αυτή την τελετή που εμένα μου θυμίζει τις παλιές εκείνες γελοιογραφίες που έδειχναν το δυστυχισμένο αιχμάλωτο των κανιβάλων να βράζει μέσα στο μεγάλο καζάνι της φυλής και γύρω γύρω οι πεινασμένοι πολίτες της κανιβαλικής κοινωνίας να χοροπηδούν, ενθουσιασμένοι για το γεύμα που πλησιάζει.

Και βέβαια δεν τελειώνει εδώ η ζωή, συμφωνώ και γω μαζί τους. Ρωτάω όμως ταυτόχρονα, τι είναι αυτό που τους περιμένει; Ποια είναι η άλλη ευκαιρία; Τώρα που γλίτωσαν από το καζάνι της κανιβαλικής φυλής ποιο δρόμο θα πάρουν, για να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο; Ολα αυτά τα παραμυθικά και τα, προπαντός, ασαφή δε θεραπεύουν τη θλίψη, ούτε περιγράφουν τη λύση. Οσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να πιάσουν το πρόβλημα με τα χέρια γυμνά όσο και να καίει από τις φλόγες των κανίβαλων. Και δεν αναφέρομαι, βέβαια, στους ευκαιριακούς υπεύθυνους. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που παρακολουθούν την τελετή. Και προπαντός, αναφέρομαι στους αρμόδιους "καθ' ύλην" που λένε και τα επίσημα γράμματα.

Αλήθεια πώς σκέφτονται αυτόν τον καιρό οι δάσκαλοι και οι καθηγητές βέβαια και οι συνδικαλιστές τους. Οταν λένε πως οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι η τελευταία ευκαιρία ποια άλλη ευκαιρία έχουν στο μυαλό τους; Με ποιο τρόπο νομίζουν πως θα ξεφύγουν από την αποτυχία αυτού του Ιουλίου, για να κυνηγήσουν το χτυπημένο τους όνειρο; Φαίνεται να ξεχνούν όλοι αυτοί οι δημόσιοι παρηγορητές πως όλα αυτά τα εκατόν τόσες χιλιάδες παιδιά δεν "προσήλθαν" με ένα μπλε ή μαύρο στυλό διαρκείας και ένα μπουκαλάκι νερό, κρατημένο γερά στις ιδρωμένες τους παλάμες, στις ψυχρές αίθουσες των εξετάσεων, έτσι, για να παίξουν το αξέχαστο, για μας τους μεγάλους, παιχνίδι του "κλέφτη και του αστυνόμου". Προσήλθαν για να δώσουν μια απάντηση στο σκληρό ερώτημα: και τώρα τι; Ηξεραν όλα αυτά τα παιδιά πως τους περίμενε το καζάνι με τη φωτιά αναμμένη και το μεγάλο "κανίβαλο" να δίνει τα τελευταία παραγγέλματα. Ηξεραν, οπωσδήποτε, αυτά τα παιδιά πως δεν ήτανε, βέβαια η τελευταία τους ευκαιρία είχαν στηρίξει όμως πάνω σ' αυτήν μια αλυσίδα από μικρά όνειρα που όλα μαζί έκαναν το μεγάλο όραμα της ζωής τους. Σπουδές, έρωτες σημαδιακοί στα πανεπιστημιακά πάρκα, πτυχία με λαμπρές τελετές ορκωμοσίας, χαμόγελα γονικά και ασπασμοί μπροστά σε απαστράπτοντα φλας φωτογράφων. Και ύστερα η μεγάλη κατηφόρα για την αγορά, όπου οι "μεγάλες πόρτες" κλειστές και διπλοαμπαρωμένες, με το πτυχίο διπλωμένο στην "απομέσα". Τα αφεντικά να λένε "όχι", οι ανταγωνιστές να σου μπήγουνε από πίσω το συναδελφικό στιλέτο και έξω στους δρόμους οι εργαζόμενοι να σηκώνουν φρεσκοβαμμένα πανό και γροθιές πονεμένες, λες και δεν άλλαξε τίποτε. Λες και όλα πάνε πίσω, ξανά στην αρχή, ξανά στο σημείο εκείνο, όπου τα μαύρα είναι πιο πολλά από τα άσπρα, το ψωμί είναι πιο λιγοστό και τα τριαντάφυλλα μαραμένα.

Δεν προσήλθαν τυχαία, λοιπόν, όλοι αυτοί οι "ονειροπαρμένοι", για να δοκιμάσουν και... βλέπουμε. Το εισιτήριο για το μέλλον τους ήρθαν να εισπράξουν κι ας μην το ομολόγησαν την ώρα που περνούσαν τα μεγάλα προαύλια των σχολικών ιδρυμάτων, αυτά τα θλιβερά στρατόπεδα που μετατρέπουν τους μαθητές σε τρόφιμους. Κανείς από αυτούς ίσως με μια πολύ αμυδρή εξαίρεση, δεν πήραν στ' αστεία την προσπάθεια. Γι' αυτό ας τ' αφήσουμε τα παραμυθητικά, τα"τραγούδια τα ζαχαρωμένα". Αυτά είναι για "σοκολατόπαιδα" που θα έλεγε και ο γνωστός τραγουδοποιός. Αυτή είναι η ώρα της Αλήθειας και όχι της παρηγοριάς. Είναι η ώρα που λένε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Περιμένουν να μας ακούσουν οι "ηττημένοι". Περιμένουν να τους περιγράψουμε μια μια τις άλλες τις ευκαιρίες, για να πιστέψουν πως το "φραπεδάκι" τους που τρυγούνε με το ροζ καλαμάκι δεν είναι δα και η καλύτερη λύση. Στην άλλη γωνία καιροφυλακτούν οι πιο σπουδαίες από αυτές. Αντε, λοιπόν, να τους τις αποκαλύψουμε, για να ξενοιάσουμε και μεις οι μεγαλύτεροι και οι τακτοποιημένοι, που τα βλέπουμε όλα εύκολα και στρωμένα και έτσι πάμε να τα παραστήσουμε στους ταλαιπωρημένους, τους ύστερα από μας.

Κι εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα. Εδώ, είναι ακριβώς, που δίνει το τελευταίο παράγγελμα ο φύλαρχος και οι πεινασμένοι αρχίζουν να χειροκροτούν! Και αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί δεν είμαστε σε θέση να βρούμε και να περιγράψουμε τις άλλες ευκαιρίες. Εχουν στενέψει όλα τα περιθώρια. Το ότι μεγαλώνει η Ευρώπη και ενώνεται δε σημαίνει τίποτε. Σ' όλα τα σταυροδρόμια συνθλίβονται οι άνεργοι, οι υποψήφιοι πληθαίνουν, οι αποτυχημένοι συνωθούνται και ασφυκτιούν ανάμεσα στους τυχερούς νικητές. Και τα ροζ καλαμάκια στις καφετερίες πολλαπλασιάζονται, τρυγώντας λαίμαργα το ισχνό χαρτζιλίκι των γονικών συντάξεων. Μπορεί να μην είναι οι Πανελλήνιες μια μοναδική και τελευταία προσπάθεια, μια μοναδική και τελευταία ευκαιρία για να περάσουν οι νέοι, με οργανωμένο τρόπο στη ζωή, και οι άλλες όμως που απομένουν δεν είναι σίγουρες και καθόλου, μα καθόλου εύκολες. Χρειάζεται, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να συνειδητοποιήσουν οι "ηττημένοι" τι ακριβώς συμβαίνει. Να συνειδητοποιήσουν το γεγονός πως τίποτε δεν είναι έτοιμο, για να μετασχηματίσει τη χαμένη προσπάθεια σε μια άλλη. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ως αυτή η εφιαλτική παγκοσμιοποίηση, οι σκούρες προοπτικές της "νέας τάξης πραγμάτων", το Χονγκ Κονγκ που ξαναγίνεται κινέζικο, οι προσπάθειες των Αμερικανών να απομακρύνουν τους ισλαμιστές από την κυβέρνηση της Τουρκίας, το καζάνι που είναι έτοιμο να δεχτεί τους απανταχού της Ευρώπης αιχμαλώτους και λέγεται Μάαστριχτ δεν τους εγγυάται τίποτε. Γι' αυτό θα ήθελα, μέσα σε όλη αυτή την παραμυθητική λεξιλαγνία των "κουλάτων" (έτσι αποκαλούν οι νέοι τους ψύχραιμους) να πω και γω τα δικά μου τα σκληρά και τα αλύπητα. Να σας πω, δηλαδή, γλυκά μου παιδιά που αποτύχατε, πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Μην παρηγορείστε, λοιπόν, συνειδητοποιήστε σωστά την "ήττα" σας και αντισταθείτε. Αντισταθείτε σ' αυτούς που θέλουν να σας παρηγορήσουν, αντισταθείτε σ' αυτούς που χαμογελάνε δίπλα σας, για να σας πείσουν πως "ε, δε βαριέσαι, βρε αδελφέ, δε χάθηκε και ο κόσμος". Και, βέβαια, δε χάθηκε, αλλά προς τα κει πάει ολοταχώς, προς το χαμό. Γι' αυτό μη σταματάτε μπροστά στο ροζ καλαμάκι. Αντισταθείτε, για να αλλάξετε τα "πράγματα". Μόνο αυτό μπορεί να είναι μια άλλη χρυσή ευκαιρία. Αλλιώς, ο φύλαρχος περιμένει, για να δώσει το τελευταίο παράγγελμα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ