Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Υψηλές επισκέψεις

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Και ξαφνικά όλη η Ευρώπη στα πόδια μας! Πρώτος ο Λανγκ, μετά ο Ντελόρ... Και οι δικοί μας - από κοντά - να φουσκώνουν σαν παγόνι. Να νιώθουν όμοιοι με την καλύτερη αφρόκρεμα. Να είναι μέρος της "Ευρώπης που θέλουνε". Να γίνονται ένα με τα νεο - ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η Βάσω, ο Γιάννος, ο Σημίτης... Οϊ μάνα μου. Να τους βάζουνε και αυτούς στην κουβέντα για το μελλούμενο κόσμο. Να γίνονται και αυτοί εταίροι και συνεταίροι με τον Κολ, με τον Ζοσπέν. Οϊ μάνα μου και πάλι όι! Να κουβεντιάζουν ζητήματα όπως το κοινό νόμισμα, τη Συμφωνία του Σένγκεν. Να συγγράφουν βιβλία μαζί τους. Ω! τι ευτυχία! Και με πόση ευκολία, όλα αυτά. Σήκωσαν τα χέρια ψηλά και είπαν, απλά, "παραδίνομαι" και αυτό ήταν όλο! Την ίδια στιγμή - χωρίς πολλές κουβέντες - μπήκαν στο "κλαμπ" των μεγάλων. Και από τότε σέρνονται από πίσω! Και χαμογελάνε - ηλίθια - εκεί στην ουρά. Οϊ μάνα μου!..

Και το ένα - καυτό - Σαββατοκύριακο να ακολουθεί το άλλο. Και να γεμίζουν οι πλαζ "σοσιαλιστές". Δεκάδες στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης. Αλλες τόσες δεκάδες στο Μέγαρο Μουσικής. Και ακόμα περισσότεροι στην παλιά Βουλή. Τι παιδιά τζιμάνια, Θεέ μου. Ολη η ξεθωριασμένη κατάληξη της δυστυχισμένης σοσιαλδημοκρατίας. Ολα αυτά τα θλιβερά απομεινάρια της αντεπανάστασης. Οι συμβιβασμένοι απόγονοι των συμβιβασμένων του περασμένου αιώνα. Τα παιδιά του Κερένσκι. Το πάνω χέρι της σημερινής Ευρώπης. Οι "σοσιαλιστές" με τα δεξιά μάτια. Ετούτα τα αλλήθωρα πρόσωπα. Οι ερμαφρόδιτες υπάρξεις. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Οι ένοχοι...

Και μαζί τους κάτι "πουλάκια" που λαλούνε σε όποιο κλουβί βρούνε μπροστά τους και χωθούνε μέσα. Οποιος τους ανοίξει την πόρτα, λένε ήρθαμε. Η Μαρία, ο Μίμης, ο Αποστόλης, ο Μάνος, ο Στέλιος... Τι φάλτσα χορωδία! Τι τραγωδία! Ετούτα τα "πληγωμένα" παιδιά, οι "αριστεροί" της πλαϊνής πόρτας, τα 9/8, θέλουν - και επιμένουν - "σοσιαλιστικά", όμως πρώτα, λένε, πρέπει να συναινέσουνε όλοι. Ακόμα και η Μπούντεσμπανγκ! Τέτοια αρμονία ζητάνε! Επιθυμούν έναν κόσμο χωρίς αντιθέσεις. Εναν κόσμο ενός τρελού συγγραφέα. Θέλουν το λύκο να χορεύει τανγκό με το πρόβατο. Την αλεπού να παίζει τάβλι με την κότα. Το βιομήχανο "κωλιές" με τον εργάτη. Θέλουν το μαύρο να κινείται στις αποχρώσεις του άσπρου. Θέλουν τα κέρατά τους τα τράγεια!

Και η ζωή στο μεταξύ, πέρα από αυτές τις αγυρτείες, τραβάει το Γολγοθά της. Οι άνεργοι γίνονται ακόμα πιο άνεργοι. Η απελπισία και ο φόβος της πείνας σπάνε χολές. Κραυγές δυστυχίας σχίζουν τη "σοσιαλιστική" Ευρώπη τους. Τα δακτυλικά σου αποτυπώματα και στον τοίχο. Πρέπει - το συντομότερο - να ελαχιστοποιηθεί το κόστος. Να φτηνύνει η εργασία. Το κεφάλαιο δεν πρέπει να χάσει τα προνόμιά του. Εμπρός, λοιπόν, να σώσουμε την εκμετάλλευση. Εμπρός να γυρίσουμε τον κόσμο στα σπήλαια. Μη διαμαρτύρεστε. Περνάει ο "σοσιαλισμός" των τσαρλατάνων. Περνάει ο χορός των μεταμφιέσεων. Ολη αυτή η ντροπή της σύγχρονης Ευρώπης. Οι ψεύτες με τα σμόκιν. Τα φερέφωνα του καπιταλισμού. Οι τραβεστί της σοσιαλιστικής πολιτικής οικονομίας...

Και τι μεγάλες κουβέντες - κούφιες - για να κρυφτεί η φριχτή αλήθεια. "Σύμφωνο Οικονομικού Συντονισμού", "Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης", "Σύμφωνο Απασχόλησης"... Ποιος πληρώνει το μάρμαρο ρε; Ποιος φτωχός γίνεται φτωχότερος και ποιος πλούσιος πλουσιότερος. Βαγγέλη, γιατί δε λες την αλήθεια! Οι μηχανές έγιναν για να βοηθάνε τον άνθρωπο και όχι για να τον φάνε! Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από τους μετανάστες. Δεν παίρνουν αυτοί τα κεφάλαια για να τα κάνουν βόλτα ψάχνοντας για φτηνά χέρια. Δε φταίνε οι κοινωνικές παροχές για τους άστεγους. Ο κόσμος δεν τρυπάει τις φλέβες του απ' τη χαρά του. Δε συνωστίζεται στα συσσίτια για διασκέδαση. Θα σας δαγκώσουνε, ρε, οι προλετάριοι!

Τί έγινε στο Αμστερνταμ; Γιατί δε λέτε την αλήθεια; Το "παρτ - τάιμ" - στο εξής - θα το λέτε "φουλ - τάιμ" και θα χαμηλώνει έτσι η ανεργία; Τέτοια κομπίνα; Θα δουλεύουν οι άνθρωποι - στο εξής - με ωρομίσθιο για να μη σας εκθέτει η στατιστική; Αυτή την Ευρώπη θέλετε; Χωρίς ασφάλιση, χωρίς περίθαλψη, χωρίς σχολεία και χωρίς νοσοκομεία; Ποιος Φουσέ και ποιος Φουκό σας έμαθε τέτοια γράμματα. Ποιος σας είπε πως αυτά τα σκατά που πρεσβεύετε λέγονται "σοσιαλισμός"; Σοσιαλισμός και ρούφηγμα αίματος δε συμβιβάζεται. Σοσιαλισμός με τον εργάτη στο απόσπασμα δε γίνεται. Εσείς θα μείνετε στην ιστορία σαν τα πρόσωπα που κοιτάζετε μπροστά και βλέπετε πίσω. Είστε σαν κάτι "τρικ" που κάνουν τα παιδιά να γελάνε! Αστείες φιγούρες που παριστάνουν τον καμπόσο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ