Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου μου ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΑ,αγωνιστή, που πέρασαν 3 χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 100.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 50.000 δρχ. για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η σύντροφος και σύζυγός του Πόπη Τσουκαλά

* * *

λ9

Στις 26 Μάη 1997 έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1941. Γεννήθηκε το 1919 στη Σούρπη Μαγνησίας από γονείς αγρότες. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε και κάτω από αφόρητη τρομοκρατία πήρε και πάλι το δρόμο του βουνού, μαζί με τη σύζυγό του. Εντάχθηκε στο ανεξάρτητο Τάγμα Οθρυος. Στη συνέχεια, υπηρέτησε σε άλλες μονάδες του ΔΣΕ.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, βρέθηκε με τη σύζυγό του στην Πολωνία. Ως δραστήριο μέλος του ΚΚΕ και του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων, ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος του Παραρτήματος στη Νόβα Χούτα της Κρακοβίας.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1982 και συνδέθηκε αμέσως με την ΚΟΒ της Σούρπης.

Συνεπής και αταλάντευτος στα ιδανικά του, παρέμεινε μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ και 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Γαρυφαλιά Περιστερά

Η κόρη του Βασιλική Περιστερά

  • Επίσης στη μνήμη του Θανάση Περιστερά, σύντροφοί του και συναγωνιστές του πρόσφεραν 15.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ.

* * *

λ9

Σήμερα, 6 Ιούλη, συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας αδελφού και θείου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ροτόντας, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οικογένειες Χ. Δίγκογλου και Γ. Παπουλάκου

* * *

λ9

Στη μνήμη του ΡΙΖΟΥ ΔΗΜΟΥΛΑ και αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 5.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας.

Η σύζυγός του Στέλλα

* * *

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΡΗΣ,που πέθανε στις 17 Ιούνη 1997 στο χωριό Γωνιές Μαλεβυζίου Κρήτης, σε ηλικία 93 χρόνων, έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1941. Στην Κατοχή ήταν οργανωτής του ΕΑΜ στο Δυτικό Μαλεβύζι.

Εμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του γιου του ΚΩΣΤΑ,που πέθανε στις 20 Ιούνη 1964, πρόσφεραν στη ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης: Η γυναίκα του και τα παιδιά του 50.000 δρχ., ο εγγονός του Κώστας Παντερής 10.000 δρχ., η κόρη του Κυριακή και ο γαμπρός του Μανούσος Κυριάκος 20.000 δρχ., τα ανίψια του Αντώνης Παντερής και Μανόλης Νάθενας από 5.000 δρχ. ο καθένας, ο Βασίλης Χαρωνίτης 10.000 δρχ.

* * *

λ9

Στις 19 Ιούνη, συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΩΜΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ από την Κρανιά Πρέβεζας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Σταυρούλα Κιτσαντά και ο γιος του Πάνος πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 8 Ιούνη 1997, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 54 χρόνων ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΟΣ,μέλος της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ. Οργανώθηκε στην προδικτατορική ΕΔΑ και ίδρυσε στο χωριό του Οργάνωση της Νεολαίας Λαμπράκη. Στην περίοδο της δικτατορίας συλλαμβάνεται και εξορίζεται στα Γιούρα.

Με τη Μεταπολίτευση πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ΚΟΒ του ΚΚΕ στην περιοχή του.

Ηταν δραστήριο στέλεχος στους μαζικούς φορείς του Νομού Πρέβεζας. Εκλέχτηκε σύμβουλος στο ΔΣ της ΕΑΣ Πρέβεζας, επανειλημμένα κοινοτικός σύμβουλος Κρανιάς, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου.

Ηταν αγωνιστής με μεγάλη θέληση και αποφασιστικότητα, αταλάντευτος στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του, σύντροφοι και συγχωριανοί του πρόσφεραν 83.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 19 Ιούλη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Τορόντο Καναδά ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.Από έφηβος αγωνιζόταν για τα προβλήματα της εργατικής τάξης. Στον Καναδά, όπου ζούσε, ήταν οργανωμένος όλα τα χρόνια, με τα ιδεολογικά του "πιστεύω" και το Κόμμα, αγωνιζόταν για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία, ως το τέλος της ζωής του.

Είσαι και θα είσαι πάντα μαζί μας Δημήτρη.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 δολάρια για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν αναγνώστης.

Η γυναίκα του Πίτσα Καραναγνώστη - Δημητροπούλου

* * *

λ9

Στη μνήμη της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΙΓΛΑΤΖΗ, η Ελένη και ο Κώστας Βιγλατζής, που ζουν στον Καναδά, πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 40 δολάρια.

* * *

λ9

Στις 25 Ιούνη 1948 έγινε η δίκη του Ναυτικού. Καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν 20 πατριώτες. Ανάμεσά τους ήταν και ο αδελφός μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Φρόσω Φουντουκλή - Καλογρίδου

* * *

λ9

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΕΥΘΥΜΙΑ χήρα Ανδρέα ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, το γένος Αγησίλαου Παπέλη, που πέθανε σε ηλικία 77 χρόνων, γεννήθηκε στην Αμυγδαλιά Φωκίδας. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση μαζί με τα αδέρφια της Θανάση και Νίκο. Μετά την Απελευθέρωση ζούσε στην Αμφισσα κοντά στον δικηγόρο αδελφό της Νίκο. Στις 17 Ιούλη 1946 έγιναν συλλήψεις και έπειτα από 25 μήνες έγιναν δίκες και βγήκαν καταδίκες σε θάνατο. Ανάμεσά τους ήταν και ο αδελφός της Νίκος. Η Ευθυμία φεύγει τον Αύγουστο του 1947 σε συνθήκες ημιπαρανομίας. Τον Μάη του 1948 πιάνεται από την Ασφάλεια και στέλνεται εξορία στη Χίο και από κει στο Τρίκκερι και το Μακρονήσι, όπου συνάντησε και τον αδελφό της Μήτσο. Μεταφέρθηκε και πάλι στο Τρίκκερι, από όπου αφέθηκε ελεύθερη, έπειτα από δύο χρόνια, το 1952. Το 1955 συλλαμβάνεται και πάλι και κρατείται ως το τέλος του χρόνου. Υπήρξε δραστήριος υπερασπιστής των εξόριστων και φυλακισμένων. Οι ταλαιπωρίες υπέσκαψαν την υγεία της και από τότε υποχρεώθηκε να τεθεί κάτω από ιδιαίτερη επιμέλεια.

Τιμώντας τη μνήμη της, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 40.000 δρχ.

Ο αδελφός της Μήτσος Παπέλης

* * *


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ