Κυριακή 6 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
λ9

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΓΩΝΗΣ, δάσκαλος, στέλεχος του ΚΚΕ, που πέθανε στις 10 Μάη 1997, γεννήθηκε το 1901 στο χωριό Λυκούδι Ελασσόνας. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, αναδείχτηκε σε πρωτοπόρο συνδικαλιστή στον κλάδο του. Φλογερός κομμουνιστής τίμησε με τη δράση του αυτές τις ιδιότητες, που η μία συμπλήρωνε την άλλη.

Από τους πρωτεργάτες της συγκρότησης του ΕΑΜ στην επαρχία Ελασσόνας, υπήρξε και ο πρώτος γραμματέας του και αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για την πλούσια αντιστασιακή δράση του, υπέστη ταλαιπωρίες και διώξεις μετά τη Βάρκιζα.

Πιάστηκε στις 9 Μάη 1945, αμέσως μετά τη μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση της νίκης στην Ελασσόνα, στην οποία ήταν ομιλητής. Βασανίστηκε άγρια και σώθηκε από βέβαιο θάνατο, χάρη στην επέμβαση των κατοίκων της Ελασσόνας.

Για την πίστη του στα ιδανικά του ΚΚΕ, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για πολλά χρόνια.

Το 1958 η επαρχία Ελασσόνας τον τίμησε και τον εξέλεξε βουλευτή της ΕΔΑ. Οι διώξεις συνεχίστηκαν και στη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας.

Από την εποχή που γνώρισε τον Νίκο Πλουμπίδη, τότε που ήταν νέος δάσκαλος και οργάνωσαν μαζί τους πρώτους πυρήνες του ΚΚΕ στην επαρχία Ελασσόνας, ως το θάνατό του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ελασσόνας, της οποίας ήταν μέλος και 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένειά του

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΟΥΛΟΥΛΗ,ο οποίος μετά την Απελευθέρωση εξορίστηκε για πολλά χρόνια στο Μακρονήσι, ο αδελφός του Βασίλης Φουλούλης πρόσφερε στο "Ριζοσπάστη" 3.000 δρχ.

* * *

Η Μελπομένη Τελιορίδου και τα παιδιά της Δημήτρης, Ευαγγελία, Βασιλική Μαυρογιαννίδη, Αναστασία Κολοβού και ο αδελφός της Νίκος Πεχλιβανίδηςπρόσφεραν 50.000 δρχ. στην ΚΟ Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του γιου της ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΛΙΟΡΙΔΗ και των αδελφών της ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΙΣΑΑΚ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ, μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο.

* * *

λ9

Στη μνήμη της αγαπημένης μας εξαδέλφης και θείας ΟΛΓΑΣ ΣΠΥΡΑΝΤΗ,που έφυγε από κοντά μας στις 14 Ιούνη 1997 και αντί για στεφάνι στον τάφο της, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτική αναγνώστρια, 30.000 δρχ.

Ι. Ιωαννίδης και τα παιδιά του

* * *

λ9

Ο αγωνιστής ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΣ,που πέθανε στις 5 Ιούνη 1997 και κηδεύτηκε την άλλη μέρα στο Β Νεκροταφείο, γεννήθηκε το 1937 στα Καλάτα Κεφαλονιάς. Η ζωή του ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας για την επιβίωση και την προκοπή.

Παλιός ΕΔΑίτης, μέλος του Σωματείου Ξυλουργών, στρατεύτηκε και πάλεψε πάντα δίπλα στο κόμμα του, το ΚΚΕ. Ταχτικός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη", μόνιμος ενισχυτής των οικονομικών, πότε της εφημερίδας και πότε του Κόμματος, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην ΚΟΒ Ριζούπολης - Λαμπρινής, πάντα παρών στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Εύγερος" βοήθησε τα δυο παιδιά του, να διοχετεύσουν δημιουργικά τα νιάτα και τη ζωντάνια της ηλικίας τους. Εκανε στο ακέραιο το καθήκον του και τους έδειξε το δρόμο των γραμμάτων.

Εφυγε νωρίς από κοντά μας, ήταν δεν ήταν 60 χρόνων, χωρίς να κατορθώσει να κλείσει τον κύκλο της προσφοράς του.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ομόνοια πρόσφερε 10.000 δρχ. στην εφημερίδα του, το "Ριζοσπάστη".

  • Στη μνήμη του φίλου μας, συντρόφου και συμπατριώτη Θοδωρή προσφέρουμε 10.000 δρχ. για την Κούβα.

Κώστας και Σπύρος Παγουλάτος

* * *

Στις 7 Ιούνη 1997 πέθανε ο αγαπημένος μας φίλος ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΟΒ Ριζούπολης - Λαμπρινής ως το θάνατό του. Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. για την Κούβα.

Κώστας και Σπύρος Παγουλάτος

* * *

λ9

Ο αγωνιστής ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ,που πέθανε στις 29 Μάη 1997 ύστερα από βαριά αρρώστια, πρόεδρος του Παραρτήματος Αριδαίας της ΠΕΑΕΑ, γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Αψαλο Πέλλας, από γονείς αγρότες με δημοκρατικές παραδόσεις. Σπουδαστής της Σχολής Ευκλείδη, στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και βγήκε αντάρτης στο Βέρμιο, στο 2/16 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Πολέμησε και αυτός τους κατακτητές για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά τη Βάρκιζα, πιάστηκε και στάλθηκε στο Μακρονήσι.

Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος Αριδαίας της ΠΕΑΕΑ και για ένα διάστημα πρόεδρός του.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, τα μέλη του ΔΣ του Παραρτήματος πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο.

* * *

Την 1η Ιούλη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ, από τη Νέα Ζίχνη Σερρών. Την ίδια μέρα συμπληρώθηκαν 38 χρόνια από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΥ.

Η Χρυσούλα Αδαμίδου - Αμαξοπούλου πρόσφερε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη του συζύγου και αδελφού της. Επίσης 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" στη μνήμη των αγωνιστών ΓΙΑΝΝΗ και ΜΑΡΙΚΑΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ και της αδελφής της ΣΟΦΙΑΣ ΜΠΕΚΙΡΗ.

* * *

λ9

Με τη συμπλήρωση 3 μηνών από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΟΡΣΑΡΙΔΟΥ, ο αδερφός της Βασίλης πρόσφερε στη μνήμη της 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

* * *

λ9

Την επόμενη Κυριακή, 13 Ιούλη στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας Αγίας Βαρβάρας Αιγάλεω, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΛΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ. Καταγόταν από το Αγρίνιο. ΕΠΟΝίτης στα 20 χρόνια του, βγήκε στο βουνό, αντάρτης του ΕΛΑΣ και πολέμησε για τη λευτεριά της πατρίδας. Μετά την Απελευθέρωση, για την αντιστασιακή δράση του, το Εκτακτο Στρατοδικείο του Μεσολογγίου τον καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλακή. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, πιάστηκε και πάλι, βασανίστηκε απάνθρωπα και πέρασε ξανά από Στρατοδικείο. Παρά τις διώξεις, έμεινε αταλάντευτα πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ισμήνη Μάλκου

  • Επίσης στη μνήμη του Βασίλη Μάλκου, ο Παναγιώτης και η Φιλιώ Ηλία και ο γιος τους Νίκος πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

λ9

Στις 24 Ιούνη, συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΛΗΜΑΧΙΤΗ.Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή στην περιοχή της Χαλκιδικής, αργότερα εργαζόταν στη ΔΕΗ και ως συνεπής συνδικαλιστής, αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Τρία χρόνια πριν από το θάνατό του ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Πτολεμαϊδας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Σούλα Βελημαχίτη πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πτολεμαϊδας.

* * *

λ9

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ και από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" μας 5.000 δρχ.

Μάρω Θεοδωρίδου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ