Τρίτη 8 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να στελεχωθούν με δημοσιογράφους

Συνάντηση ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ

Με την ΕΣΗΕΑ, τον κατ' εξοχήν αρμόδιο και "υπεύθυνο" για τα ΜΜΕ φορέα, ξεκίνησε τις επαφές του το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Χτες ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ, είχαν "εθιμοτυπική" συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών, αφού πολλά είναι τα προβλήματα που ουσιαστικά θα πρέπει να τ' αντιμετωπίσουν από κοινού. Βασικός άξονας για να ρυθμιστούν σημαντικά θέματα, είναι φυσικά η αγαστή συνεργασία του ΕΣΡ με την ΕΣΗΕΑ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εξάλλου, σε χτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΣΗΕΑ στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Στους καθοριστικούς άξονες συνεργασίας ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ, είναι και η διαμόρφωση και σύνταξη κωδίκων δεοντολογίας. Η ΕΣΗΕΑ ήδη έχει έτοιμο κώδικα δεοντολογίας για τους δημοσιογράφους, ενώ το ΕΣΡ, στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να συντάξει νέους κώδικες δεοντολογίας για όλο το χώρο των ΜΜΕ. Σύμπνοια απόψεων, όμως, υπήρξε και για το ρόλο και την ευθύνη των δημοσιογράφων στην ενημέρωση και την ποιότητα των προγραμμάτων. Στα πλαίσια αυτά, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε και από τις δυο πλευρές η ανάγκη στελέχωσης όλων ανεξαιρέτως των εκπομπών - συμπεριλαμβανομένων και των ριάλιτι σόου - από επαγγελματίες δημοσιογράφους. Οι διευθυντικές θέσεις, επίσης, θα πρέπει να καλύπτονται από δημοσιογράφους. Και η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αποστολή των δημοσιογράφων στα ΜΜΕ, που είναι "άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δεοντολογία" και την "κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος".

Συμπαράσταση από την ΕΣΗΕΑ ζήτησε το ΕΣΡ - όπως θα ζητήσει και από άλλους φορείς - για αποφάσεις του που θα αφορούν στις παραβιάσεις του νόμου και οι οποίες θα γίνονται από μέλη των φορέων αυτών. Εφόσον, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, υπάρχουν αποφάσεις κυρωτικές, αυτές μαζί με το αιτιολογικό, θα διαβιβάζονται στους αντίστοιχους φορείς και στα πειθαρχικά τους όργανα. Θα πρέπει, όπως χαρακτηριστικά είπε Γεώργιος Κασιμάτης, "ν' ασκηθεί πίεση στον επιστημονικό κόσμο, που συμπαρίσταται εμπράκτως σε αθέμιτες εκπομπές".

Θέμα, όπως είναι γνωστό, έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, με τον ΣΚΑΪ, με αφορμή καταγγελίες κατά γιατρών του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Ηδη ο πρόεδρος του "Ευαγγελισμού" και Ιατρικοί Σύλλογοι, όπως η ΕΙΝΑΠ, έχουν προσφύγει στο ΕΣΡ. Σύμφωνα, όμως με το νόμο, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, οι θιγόμενοι θα πρέπει να ζητήσουν αποκατάσταση από τον ΣΚΑΪ. Το ζήτημα θα εξεταστεί από το ΕΣΡ, σε περίπτωση που ο ΣΚΑΪ - στη συγκεκριμένη περίπτωση - αρνηθεί την επανόρθωση.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση είχε καλέσει τους εκπροσώπους του ΑΝΤΕΝΝΑ, για να δώσουν εξηγήσεις για την εκπομπή της Νατάσας Ράγιου "Κεντρί", που αναφερόταν στην οικογένεια του Αιγίου. Οι υπεύθυνοι του ΑΝΤΕΝΝΑ, για άλλη μια φορά υποστήριξαν ότι η εκπομπή δεν παραβίασε κανόνες δεοντολογίας. Σήμερα ο ΑΝΤΕΝΝΑ θα στείλει υπόμνημα, ενώ την τελική απόφαση του ΕΣΡ για την εκπομπή "Κεντρί" θα παρθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης 9 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ σήμερα το μεσημέρι θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ το απόγευμα ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Γεώργιος Κασιμάτης, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ