Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Το δημόσιο "γλίτωσε" μισθούς 15 δισ. δραχμών

Στο ποσό των 15 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου ανέρχεται το οικονομικό όφελος που είχε το δημόσιο από τη μεγάλης διάρκειας απεργιακή κινητοποίηση των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε αντίστοιχο ύψος η οικονομική ζημιά που υπέστησαν οι καθηγητές από τη συμμετοχή τους στην απεργία.

Σ' αυτό το ύψος εκτιμούν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το όφελος του προϋπολογισμού από την περικοπή της δαπάνης για μισθούς των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι μετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις του α' τριμήνου 1997. Και αποτελεί κοινό μυστικό, ότι το οικονομικό όφελος που είχε το δημόσιο στο φετινό πρώτο τρίμηνο, σημαίνει αντίστοιχου ύψους απώλεια για τους καθηγητές επειδή από το κονδύλι μισθοδοσία τους αφαιρέθηκαν 15 δισ. δραχμές για τις ημέρες συμμετοχής τους στη μεγάλη απεργία.

Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι συνέπειες από την προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης κατά την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των καθηγητών, δεν περιορίζονται μόνο στα οικονομικά,δηλαδή, το όφελος των 15 δισ. δραχμών που είχε το δημόσιο και την αντίστοιχη απώλεια των 15 δισ. δραχμών που είχαν οι καθηγητές. Πέρα από τις συγκεκριμένες οικονομικές επιπτώσεις, είχε και άλλες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Τις μεν πρώτες - δηλαδή τις πολιτικές συνέπειες - τις χρεώθηκε εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε να δείξει πολιτική πυγμής, απέναντι στα μαζικό λαϊκό κίνημα, τηρώντας αδιάλλακτη στάση της απέναντι σε δίκαια οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που πρόβαλλαν οι εκπαιδευτικοί. Τις δεύτερες - δηλαδή τις κοινωνικές συνέπειες - τις πλήρωσε και πάλι η Παιδεία, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ