Πέμπτη 10 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αξιώνουν "εδώ και τώρα" νέα αντιλαϊκά μέτρα

Με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες καλούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει σύντομα τον "κοινωνικό διάλογο" και να προχωρήσει με τόλμη στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων στους τομείς αγοράς εργασίας, υγείας, ασφαλιστικού συστήματος κλπ.

Συστάσεις να επιταχυνθεί η διαδικασία των συζητήσεων, που έχουν ανοίξει με τον "κοινωνικό διάλογο" και να παρθούν σύντομα - με τη δέουσα τόλμη και θάρρος - τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, απευθύνουν στην κυβέρνηση Σημίτη οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, με την τετραμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση αυτή του ΙΟΒΕ - που ως γνωστόν χρηματοδοτείται από τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και άλλους φορείς στήριξης μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων - επισημαίνεται πως αν δεν παρθούν "εδώ και τώρα" νέα αντιλαϊκά μέτρα, δεν πρόκειται να συνεχιστεί η "βελτίωση" των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

"Η ελληνική οικονομία - διαπιστώνουν οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ - μετά από μια σχετικώς μακρά περίοδο σταδιακής, αλλά ορατής βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών της, εισέρχεται βαθμιαία σε περίοδο φθινουσών περαιτέρω οριακών βελτιώσεων". Εκφράζοντας όμως την... αγωνία τους, για την "επιτυχή είσοδο της ελληνικής οικονομίας στον 21ο αιώνα" και την πάση θυσία ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αν δεν παρθούν σύντομα και νέα μέτρα. Οπως αναφέρουν στην έκθεση, "στην παρούσα φάση, πρωταρχική σημασία έχει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ο κοινωνικός διάλογος, ώστε οι συζητήσεις να καταλήξουν σύντομα σε αποφασιστική και θαρραλέα δράση".

Στην ουσία, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου λένε στην κυβέρνηση πως ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος" είναι καλός, αλλά θα αποδειχτεί φιάσκο, αν συνεχιστεί με ατέρμονες συζητήσεις και δε συνδυαστεί με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία, όμως, προϋποθέτουν τόλμη και αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις εκδηλωθούν από την πλευρά των εργαζομένων. "Ο κατάλογος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που επείγουν είναι μακρύς - αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ - ιδίως στους τομείς της αγοράς εργασίας, του ασφαλιστικού συστήματος, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, των ΔΕΚΟ και των κρατικών τραπεζών".

Σχολιάζοντας τη μέχρι τώρα πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση του ΙΟΒΕ, σημειώνει:

  • Ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στον "σκληρό του πυρήνα" και ο ρυθμός αύξησης (δωδεκάμηνη βάση) από 5,4% το Μάη σε 5,5% τον Ιούνη, προμηνύει σαφώς ότι "η αποκατάσταση της αποπληθωριστικής διαδικασίας θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσοχή". Αν δε μεταβληθεί το μείγμα οικονομικής πολιτικής και δεν παρθούν νέα μέτρα (όπως "ευελιξία" στην αγορά εργασίας και συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις) - υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης - δύσκολα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες και στο τέλος του 1997 θα τρέχει με ρυθμό μεταξύ 5,5% και 6%, έναντι στόχου 4,5% που προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης".
  • Τα περιθώρια για παραπέρα μείωση τωνκρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους,"τείνουν να εξαντληθούν" και η παραπέρα δημοσιονομική προσαρμογή προϋποθέτει μέτρα για την παραπέρα "ουσιαστική συγκράτηση των πρωτογενών τρεχουσών δαπανών", με νέα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία πιθανότατα θα συναντήσουν "ισχυρές αντιστάσεις"... Ειδικά για το δημόσιο χρέος,επισημαίνεται πως κινδυνεύει να μη μειωθεί ποτέ σαν ποσοστό του ΑΕΠ, αν δε σταματήσει ο συνεχιζόμενος "φαύλος κύκλος", με τα φανερά και κρυφά ελλείμματα των ΔΕΚΟ που εξακολουθούν να σωρεύονται" και το κράτος να αναλαμβάνει κατά καιρούς την κεφαλαιοποίησή τους.
  • Εκφράζονται φόβοι - που είναι βάσιμοι - ότι "στα προσεχή έτη, το ισοζύγιο πληρωμών, θα μπορούσε να αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα,στο βαθμό που η αύξηση του ελλείμματος συνεχίσει να έχει διαρθρωτικά κυρίως αίτια, δηλαδή συνδέεται με μονιμότερου χαρακτήρα απώλειες μεριδίων της εγχώριας και εξωτερικής αγοράς". Για το 1997, εκτιμάται ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, θα σημειώσει περαιτέρω επιδείνωση και λόγω της "σκληρής δραχμής". Παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και στο ισοζύγιο η πολιτική της σκληρής δραχμής, οι συντάκτες της έκθεσης "δε θεωρούν πιθανή μια εφάπαξ υποτίμηση στο ορατό μέλλον".

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ θεωρούν αξιόλογη την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζόμενων στα νέα αντιλαϊκά μέτρα με το διάλογο - απάτη και "θετικότατο στοιχείο" τη δέσμευση του πρωθυπουργού μετά τη διακυβερνητική του Αμστερνταμ ότι για την Ελλάδα δεν θα υπάρξει χαλάρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Ομως, αξιώνοντας την εδώ και τώρα λήψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων προειδοποιούν πως "αν δεν προχωρήσουν σύντομα οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, θα χαθεί η τελευταία ευκαιρία να τεθούν τα θεμέλια για την επιτυχή είσοδο της ελληνικής οικονομίας στον 21ο αιώνα"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα «θυσίες» για την ανάπτυξη (2013-10-16 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική (2003-12-18 00:00:00.0)
Απαιτούν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ για ...λιγότερη φτώχεια και ανεργία! (2002-08-02 00:00:00.0)
Σκλήρυνση της οικονομικής πολιτικής αξιώνει το ΙΟΒΕ (1998-10-23 00:00:00.0)
Ιδού οι αλχημείες του προϋπολογισμού (1996-12-17 00:00:00.0)
Νέα σκληρά μέτρα ΤΩΡΑ (1996-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ