Παρασκευή 11 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οργή συνταξιούχων!

Η προσβολή του υπουργού Εργασίας προς τα γηρατειά δε θα μείνει αναπάντητη, προειδοποιεί η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, μετά τις θρασύτατες δηλώσεις Παπαϊωάννου περί "συνωμοτών". ΕΣΑΚ: Πρόθεση της κυβέρνησης η "καρατόμηση" της κοινωνικής ασφάλισης

Την έντονη αγανάκτησή τους εκφράζουν οι συνταξιούχοι για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,στην προχτεσινή συνάντηση για τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη για το ασφαλιστικό, ο οποίος "έβρισε χυδαία - όπως υπογραμμίζει σε καταγγελία της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας - αυτούς που έχτισαν την κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας και τη ζωή τους ακόμα"!

Στην καταγγελία της η Ομοσπονδία σημειώνει, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού, ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι γνωρίζουν την ιστορία των συνταξιούχων και την προσφορά τους στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και δεν πρόκειται να περάσουν τα διασπαστικά κηρύγματα του υπουργού, που προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους νέους εργάτες με τους παλιούς συναδέλφους τους.

"Εμείς - τονίζεται - οι "συνωμότες", κατά τον υπουργό, ρωτάμε: Τι έγιναν τα αποθεματικά του ΙΚΑ από το 1950 ως το 1985; Γνωρίζει ο υπουργός ότι αυτά τα αποθεματικά ξεπερνούν τα 5 τρισεκατομμύρια που τα δώρισαν στο μεγάλο κεφάλαιο; Αντιλαμβάνεται ο υπουργός ότι αυτή η κλεψιά των αποθεματικών ξεπερνά και αυτές ακόμα τις απάτες των τραπεζών - μαϊμούδων της Αλβανίας; Δε μας λέει τίποτα υπουργός για τα 200.000.000 την ημέρα, που είναι 50 δισ. το χρόνο, που σπαταλά το ΙΚΑ για ρουσφέτια των υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρεται σε επιστολή του διοικητή του ΙΚΑ κ. Σολομού προς τον πρωθυπουργό. Τι λέει ο υπουργός για την επιχορήγηση του κράτους προς το ΙΚΑ που από 37% το 1990, έπεσε στο 21% το 1997; Τι λέει ο υπουργός για την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που τα προορίζει για την... ανάπτυξη;".

"Οι συνταξιούχοι - υπογραμμίζεται τέλος - θα απαντήσουν αγωνιστικά, τόσο για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% των συντάξιμων αποδοχών, αλλά και την προσβολή που έκανε με θρασύτατες δηλώσεις σε βάρος των συνταξιούχων".

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ υπογραμμίζει ότι έγιναν καθαρές οι προθέσεις της κυβέρνησης και του ΣΕΒ για την καρατόμηση της κοινωνικής ασφάλισης, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής Ολομέλειας για το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο".

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ τονίζει ότι με τις δέκα αρχές που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας γίνεται καθαρή η προσπάθεια για: Αφαίρεση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης μέσω της ανταποδοτικότητας. Κατάργηση των κατώτατων ορίων των συντάξεων και αντικατάστασή τους με προνοιακά βοηθήματα. Θεσμοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Μένουν ανοιχτά τα θέματα της αύξησης των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και η δραστική μείωση έως και απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές.

"Αποκαλύπτεται - σημειώνεται - για μια ακόμα φορά ότι στόχος της κυβέρνησης και του ΣΕΒ είναι η αφαίρεση βασικών και σημαντικών κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Συμμάχους σ' αυτήν την προσπάθειά τους έχουν βρει τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που συνειδητά πια ξεπουλάνε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να εντείνουν τον αγώνα σ' αυτήν την αντεργατική πολιτική, να απομονώσουν τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ".

Η ΔΑΣ ΕΚΑ

Την πρόταση για καταγγελία και αποχώρηση από τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", επανέφερε στην ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας η ΔΑΣ.Παρ' όλα αυτά και "παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο διάστημα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται περί απάτης", όπως σημειώνει η παράταξη, η ΕΕ του ΕΚΑ εξακολουθεί να στηρίζει αυτή τη διαδικασία. Επίσης, η ΔΑΣ τόνισε τη ριζική διαφωνία της με το περιεχόμενο και το πλαίσιο με το οποίο έχει αποφασιστεί η απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 του Οκτώβρη και δήλωσε ότι θα δώσει τη μάχη της συμμετοχής, προβάλλοντας το δικό της πλαίσιο.

Το ΕΚ Ζακύνθου

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης με βάση τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου", επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τονίζει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου.

Το ΕΚ Ζακύνθου σημειώνει ιδιαίτερα ότι προκλητική ήταν η στάση του υπουργού προς τους συνταξιούχους, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους αποκαλεί "συνωμότες"! "Καλούμε - τονίζεται τέλος - τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να καταδικάσουν τις προτάσεις και την πολιτική της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση. Καλούμε τα σωματεία να απαντήσουν αποφασιστικά στα σχέδια για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Καλούμε τη ΓΣΕΕ, για άλλη μια φορά, να σταματήσει να δίνει "χέρι βοηθείας" στην κυβέρνηση μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και να αποχωρήσει τώρα από αυτόν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ