Κυριακή 27 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Παιδούλες στην πορνεία

"Η δημιουργία και η αύξηση υπηρεσιών άτυπης, ελαστικής εργασίας έχει συντελέσει και στην αύξηση περιπτώσεων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και πορνείας. Η διάδοση της πορνείας, ιδιαίτερα κοριτσιών που προέρχονται από το εξωτερικό, έχει άμεση σχέση με τη φτώχεια και την ανάπτυξη υπηρεσιών άμεσου κέρδους, με την αύξηση των δικτύων ψυχαγωγίας και μεταφοράς γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη".

Τα παραπάνω επισήμανε ο κοινωνιολόγος Ι. Ψημένος σε εκδήλωση που έγινε με θέμα "Η σεξουαλική εκμετάλλευση του παιδιού ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα" και οργάνωσαν το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας.

Μιλώντας για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανήλικων Αλβανίδων και βασισμένος στα στοιχεία μιας έρευνας που έκανε,ο κοινωνιολόγος ανέφερε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνεντεύξεις τριάντα ανήλικων Αλβανίδων που εκδίδονταν:

Οι περισσότερες ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν εργασία ή απήχθησαν. Είναι γνωστό ότι μερικές από τις κοπέλες που εκβιάζονται ώστε να συναινέσουν και να γίνουν πόρνες, κλείνονται σ' ένα δωμάτιο χωρίς φαϊ και νερό και τους απαγορεύουν να πάνε στην τουαλέτα. Περιορίζονται σε γκέτο που χρησιμεύουν σαν άσυλα ανθρώπων χωρίς δικαιώματα, που είναι διαθέσιμοι για κάθε εκμετάλλευση - και χωρίς καμιά προστασία... Δεν υπάρχει προσωπικός χώρος γι' αυτές τις κοπέλες, δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος, βρίσκονται κάτω από το διαρκή έλεγχο των σωματεμπόρων. Τους απαγορεύεται ότιδήποτε μπορεί να αφήσει υποψίες πως μπορεί να ξεφύγουν. Το κέντρο της Αθήνας έχει μοιραστεί σε περιφέρειες. Δικαίωμα μετακίνησης έχουν μόνο τις απογευματινές ώρες, κυκλοφορούν χωρίς κανένα επίσημο χαρτί, είκοσι - τριάντα μαζί, τις μεταφέρουν στους οίκους ανοχής σαν πρόβατα. Τις άλλες ώρες δεν τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα. Υποπτες κινήσεις γίνονται κάθε μέρα απέναντι από το παλιό δημαρχείο της Αθήνας αλλά είναι σαν να μην έχουν υποπέσει σε καμιά αντίληψη. "Δεν είδα κανένα νάιτ κλαμπ στο κέντρο της Αθήνας που να μην έχει πορνεία" τόνισε χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

- Είναι άγνωστη η τύχη των κοριτσιών αυτών όταν ξεπερνούν το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας και μεταφέρονται αλλού - στην επαρχία ή στην εθνική οδό - γιατί δε θεωρούνται πια "καλές" για το κέντρο της Αθήνας! Εδώ έχουν συγκεκριμένο χρόνο ύπαρξης.

- Η εργασία τους είναι συνυφασμένη με την εξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες, όχι γιατί το θέλουν οι ίδιες οι ανήλικες, αλλά γιατί δεν υπάρχει καμία διέξοδος.

Ο κοινωνιολόγος πρότεινε ορισμένα μέτρα που θα έπρεπε να πάρουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς: Κέντρα υποδοχής ανηλίκων και ενηλίκων μεταναστών, επανεκπαίδευσής τους, έλεγχος των γραφείων - πρακτορείων ευρέσεως εργασίας για τους αλλοδαπούς, επέκταση των νόμων προστασίας των παιδιών σ' όλα τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν είναι Ελληνόπουλα. Η αστυνομία να μη συλλαμβάνει τις κοπελίτσες που εκδίδονται, αλλά να τις τακτοποιεί σε κοινωνικούς οργανισμούς και σε συνέχεια να συλλαμβάνει αυτούς που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη διακίνησή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρθηκε στη δημόσια συζήτηση από τον κοινωνιολόγο Γρ. Λάζο, "οι "τιμές" για ανήλικα κορίτσια 13 - 14 χρόνων είναι 25 - 80.000 δρχ., ενώ για παιδιά κάτω από τα 12 φθάνουν τις πενήντα με εκατόν πενήντα χιλιάδες δραχμές. Οι νεόπλουτοι είναι οι βασικοί τροφοδότες της πελατείας. Οι προαγωγοί προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να καλλιεργήσουν την "ποικιλία", καλλιεργούν ή δημιουργούν ανάγκες οι ίδιοι"."Πραγματικά, μόνο ένα μέρος από αυτούς είναι πραγματικά ανώμαλοι, υπογράμμισε και η καθηγήτρια εγκληματολογίας Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου. Οι υπόλοιποι επηρεάζονται από τη μόδα και τους πειρασμούς, τα περιοδικά, την τηλεόραση και το "Ιντερνέτ". Η παιδική πορνεία ανθεί σε ορισμένα μέρη της Αθήνας π. χ. στην πλατεία Κουμουνδούρου και θα μπορούσε να καταγράψει περιστατικά το αστυνομικό Τμήμα. Αλλά δεν έχει οργανωθεί συστηματική έρευνα και είναι αμφίβολο αν η αστυνομία έχει μπει σε κάποιο κλαμπ όπου γίνεται πορνεία".

Για τα κενά στην εκπαίδευση, μίλησε η παιδαγωγός και συγγραφέας Δήμητρα Πέτρου που έδωσε έμφαση στα πρότυπα με τα οποία μεγαλώνουν οι νέοι, στα ερεθίσματα που έχουν όχι μόνο από την οικογένειά τους αλλά και από το κοινωνικό περιβάλλον. "Δυστυχώς τα παιδιά που έχουν σωστή αγωγή είναι μειοψηφία" παρατήρησε, για να καταλήξει ότι η πορνεία είναι αλληλένδετη με τα ναρκωτικά που κάνουν θραύση ακόμα και σε παιδιά "εύπορων και ευυπόληπτων οικογενειών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ