Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Με αφορμή το Γοργοπόταμο

Το ζήτημα ότι η ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο δεν είχε σχέση με τον ανεφοδιασμό της στρατιάς του Ρόμελ στη Β. Αφρική έγινε αντικείμενο ανταλλαγής επιστολών δυο αντιστασιακών αγωνιστών. Του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΤΣΙΡΙΔΗ, συνταξιούχου δικηγόρου και του ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ τέως προέδρου της ΠΕΑΕΑ, που έγραψε το άρθρο που δημοσίευσε ο "Ριζοσπάστης" στις 19-11-95.

Ο Χ. ΤΣΙΡΙΔΗΣ γράφει: "Διάβασα και πρόσεξα το κείμενό σας, γύρω από το μεγαλείο του Γοργοπόταμου και τη δολιότητα των Εγγλέζων. Από όλο δε το κείμενο - εκτός αν σφάλλω - προκύπτει ότι ο Γοργοπόταμος, δεν ήταν μεγαλείο, αλλά ένα απλό εσωτερικό ελληνικό επίτευγμα.

Αν υιοθετήσουμε, τα όσα γράφετε και γράφει ο Σόλωνας Γρηγοριάδης, τότε, προς τι ο γιορτασμός του Γοργοπόταμου... Αφού, καθόλου δεν επέδρασε στην ήττα του Ρόμελ και στην επιτάχυνση της λήξεως του πολέμου.

Πίστευα και πιστεύω, πως ο Γοργοπόταμος, έπαιξε κάποιο ρόλο και δη σημαντικό στην εν γένει πορεία του πολέμου...".

Ο Β. ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ απαντάει: "Διέκρινα αμέσως την αρνητική γι' αυτό κρίση σου.

Την ίδια γενικά άποψη είχα, αγαπητέ συναγωνιστή Χαράλαμπε, κι εγώ και μάλιστα στη διάρκεια πολλών χρόνων. Και θα τη βρεις διατυπωμένη και στο Δοκίμιο: "Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης 1940 - 1945", στη σύνταξη του οποίου συνεργάστηκα.

" Με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου διακόπηκε για 6 βδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω του οποίου το χιτλερικό επιτελείο εφοδίαζε τα στρατεύματα του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική... "

Ομως σε μένα δόθηκε η δυνατότητα, μελετώντας, λόγω της δουλιάς μου, διάφορες στρατιωτικές ιστορικές πηγές, να ανακαλύψω, δυστυχώς με πολλή καθυστέρηση, περί το 1968, μερικά πολιτικο-στρατιωτικά βιβλία, που είδαν το φως της δημοσιότητας άλλα το 1950 και άλλα το 1957 (και εκδόθηκαν και στα ελληνικά το 1965 και 1967 αντίστοιχα), που δίνανε στοιχεία, από τα οποία έβγαινε, ότι δεν ήταν σωστή η βρετανική άποψη για Γοργοπόταμο και Ρόμελ. Γιατί, σύμφωνα με τις νέες αυθεντικές αυτές πηγές, ποτέ οι ανεφοδιασμοί του Ρόμελ στην Αφρική δε γίνονταν από την Ελλάδα, αλλά γίνονταν από τη μεγάλη βάση του στην Τρίπολη της Λιβύης.

Η ελληνικότητα του λαμπρού κατορθώματος στο Γοργοπόταμο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι μειονέκτημα, όπως βγαίνει από τη θέση στο γράμμα σου.

Αντίθετα, ύστερα κι από την απαλλαγή του Γοργοπόταμου από τη δήθεν συμβολή του στην ήττα του Ρόμελ, ο Γοργοπόταμος παρουσιάζεται πια στις πραγματικές διαστάσεις του και διατηρεί όλη την αίγλη και το μεγαλείο του. Το Γοργοπόταμο τιμούσαμε και θα τιμάμε κάθε χρόνο. Δε γιορτάζαμε εκεί τη βρετανική νίκη του Ελ-Αλαμέιν και τη συντριβή του Ρόμελ.

Η σωστή θέση μας γι' αυτό είναι: Κάθε πολεμική ενέργεια, μικρή ή μεγάλη, κατά των καταχτητών συμβάλλει οπωσδήποτε θετικά στην ανάπτυξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των λαών για τη συντριβή των καταχτητών και για τη νικηφόρα λήξη του πολέμου...".

Τέλος ο Β. Β. σημειώνει ότι σε άρθρο του στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Εθνική Αντίσταση" (Οκτώβρης - Δεκέμβρης 1995) εκτίθενται αναλυτικότερα τα ιστορικά στοιχεία για την επιχείρηση του Γοργοπόταμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ