Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Οσοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέιτον για ειρήνη στη Βοσνία, υποχρεώνονται σήμερα σε ανώμαλη προσγείωση στο έδαφος της πραγματικότητας. Η ένταση που σημειώνεται στις σχέσεις μεταξύ των μουσουλμάνων και των Κροατών και οι επιθέσεις κατά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, που βρίσκονται στη Βοσνία για την επιτήρηση των "ειρηνευτικών" διαδικασιών, αποκαλύπτουν αφ' ενός τον πραγματικό χαρακτήρα της "ειρήνης" που επιχειρείται να επιβληθεί στην περιοχή και υπογραμμίζουν αφ' ετέρου τους σοβαρούς κινδύνους για ένα νέο γύρο αίματος, με άλλα χαρακτηριστικά πλέον.

Οι εξελίξεις, όμως, των τελευταίων εικοσιτετραώρων στη Βοσνία έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, στην "ειρηνευτική" αποστολή συμμετέχουν τμήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μετά τη συμμετοχή των τεσσάρων πλοίων στις επιχειρήσεις στην Αδριατική και την αποστολή των δύο μεταγωγικών C - 130, εντός των επομένων ημερών μεταβαίνει στη Βοσνία ένας λόχος μεταφορών. Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη δέχτηκε πυρά πάνω από το Σαράγεβο.***

Τα παραπάνω δείχνουν πόσο κοντά βρισκόμαστε στην πολεμική εμπλοκή με όλες τις οδυνηρές συνέπειες.

Μια "ειρήνη", που έχει σαν μοναδικό στήριγμα τις αεροπορικές επιδρομές και τις άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των "ειρηνοποιών" είναι, εκ των πραγμάτων, θνησιγενής. Οχι μόνο γιατί δεν αποτελεί καρπό συνεννόησης των άμεσα εμπλεκομένων, χωρίς παρεμβάσεις, αλλά και γιατί δεν αναστέλλει (αντίθετα, υποδαυλίζει) τις αντιθέσεις μεταξύ των ίδιων των ιθυνόντων της "νέας τάξης", οι οποίες είναι μόνιμες πηγές συγκρούσεων.

Η αμερικανική ειρήνη που επιβάλλεται στη Βοσνία είναι, ουσιαστικά, ένας πόλεμος υπό αναστολή, ή καλύτερα ένας "άλλος" πόλεμος. Η αλλαγή των δυνάμεων του ΟΗΕ με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις αλλάζει τα επιχειρησιακά δεδομένα στην επέμβαση των δυνάμεων της "νέας τάξης". Οχι ότι ο ΟΗΕ στάθηκε εμπόδιο για τις άμεσες επιδιώξεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, το αντίθετο μάλιστα. Η ανάληψη του ελέγχου και της ευθύνης των επιχειρήσεων αποκλειστικά και απευθείας από το ΝΑΤΟ δίνει το μέτρο των πραγματικών προθέσεων και των πραγματικών επιδιώξεων των δυνάμεων εκείνων που ευθύνονται εξ ολοκλήρου για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, των δυνάμεων που ενθάρρυναν και συντήρησαν τον πόλεμο που ακολούθησε.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση (κυρίως η Γερμανία) θέλουν τώρα να στρώσουν το τραπέζι της μοιρασιάς στη Βοσνία με το τεμαχισμένο σώμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και με απώτερο σκοπό την προώθηση των στρατηγικών τους συμφερόντων στον ευρύτερο χώρο της Βαλκανικής. Εξάλλου, τόσο οι Αμερικανοί δεν κρύβουν τις επιδιώξεις τους να μετατρέψουν, μέσω αυτής της ειρήνης, τη Βοσνία σε χωροφύλακα των συμφερόντων τους στην περιοχή, όσο και οι Γερμανοί δε σταμάτησαν ποτέ, μέσω της Κροατίας, να υποδηλώνουν την πρόθεσή τους να έχουν αποφασιστικό λόγο για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στην ψευδεπίγραφη "ειρηνευτική" αποστολή του ΝΑΤΟ, με μοναδικά επιχειρήματα την αντιστάθμιση της τουρκικής διείσδυσης και τη διατήρηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμμετοχή στις επιχειρήσεις επιβολής της "ειρήνης" στη Βοσνία θα δώσει στην Ελλάδα το δικαίωμα να πάρει θέση στο τραπέζι της μοιρασιάς, έστω και μετά το κυρίως "γεύμα", προσδοκώντας τα ψίχουλα ενός ρόλου στην αμερικανική, ή ευρωπαϊκή πολιτική στην περιοχή.

***

Ας αντιπαρέλθουμε το γεγονός ότι η εμπλοκή της χώρας μας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις είναι εγκληματική λόγω της γειτνίασης και των ανοιχτών θεμάτων με τις γειτονικές χώρες, όπως με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στη Βοσνία. Η πρόσφατη ιστορία διδάσκει ότι η υποτέλεια προς τους ισχυρούς "συμμάχους" και "εταίρους", όχι μόνο δεν εξασφάλισε προνόμια για τη χώρα μας, αλλά ήταν σοβαρός λόγος για καταστροφές και τραγωδίες, όπως με την Κύπρο. Και τώρα όμως, πριν λίγους μήνες, η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να γνωρίσει με τον πιο ωμό τρόπο ότι η "νομιμοφροσύνη" της απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εμπόδισε ούτε τους μεν, ούτε τους δε, να εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους προς την Τουρκία για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνέχιση, επομένως, της ίδιας πολιτικής θα έχει σαν συνέπεια τη συρρίκνωση, ή εξαφάνιση, των όποιων πλεονεκτημάτων θα μπορούσε να έχει η χώρα μας, σαν παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας με τις χώρες και τους λαούς των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου και θα φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο μια πολεμικής εμπλοκής με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συμμετοχή στις επιχειρήσεις επιβολής της "ειρήνης" στη Βοσνία θα δώσει στην Ελλάδα το δικαίωμα να πάρει θέση στο τραπέζι της μοιρασιάς, έστω και μετά το κυρίως "γεύμα", προσδοκώντας τα ψίχουλα ενός ρόλου στην αμερικανική, ή ευρωπαϊκή πολιτική στην περιοχή


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ