Τρίτη 9 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κύμα στους βράχους

"Το τελευταίο κύμα" του Πίτερ Γουίαρ, που θα προβάλει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στη 01.15, θα μας παρασύρει, θα μας ενθουσιάσει και θα μας ξεναγήσει σε άλλους τόπους, σε άλλους πολιτισμούς. Αλλα, ταυτόχρονα, θα μας δείξει τη δική μας ανικανότητα, του δυτικού ανθρώπου να επικοινωνεί με τη φύση και τα σημάδια, που εκείνη του στέλνει. Παράξενα καιρικά φαινόμενα συνταράσσουν την Αυστραλία, κατακλυσμιαίες βροχές και τυφώνες σαρώνουν τη χώρα, εκεί όπου διαπράχθηκε ένας φόνος από μια ομάδα ιθαγενών. Ενας νεαρός δικηγόρος με καθαρές, προοδευτικές ιδέες, προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτός ο φόνος, που έκαναν οι πέντε ιθαγενείς, δεν εμπίπτει στο ποινικό δίκαιο αφού υπάκουε σε φυλετικούς νόμους. Ομως, καθώς έρχεται σε συχνή επαφή με τους ντόπιους, ειδικά με το μάγο της φυλής, έντρομος θα ανακαλύψει ότι και ο ίδιος διαθέτει δυνάμεις τις οποίες αγνοούσε, δυνάμεις, που θα προκαλέσουν ένα δεύτερο κύμα, ένα βίαιο, τελευταίο κύμα, που θα περάσει για να σαρώσει τη Γη. Μια εξαιρετική ταινία, προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, με σωστές και ακριβείς παρατηρήσεις πάνω σε εθνολογικά θέματα. Είναι γεγονός ότι οι ιθαγενείς συνεργάστηκαν πολύ με τους συντελεστές, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη αλλά και να μην αποκαλυφθούν τα μυστικά της φυλής τους. Με τον Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν.

Από το SEVEN X στις 22.00 "Ελα να αγαπηθούμε" του Τζιόρτζ Κιούκορ

Μια αξέχαστη ταινία, δροσερή, συγκινητική και ευαίσθητη, με τον εύθραυστο άγγελο, την αλησμόνητη Μέριλιν Μονρόε, που πέθανε ολομόναχη και αβοήθητη στις 2 Αυγούστου του 1962. Είναι ο έρωτας ενός εκατομμυριούχου που παίζει σε μια επιθεώρηση που χρηματοδοτεί ο ίδιος και με θέμα φυσικά τον ίδιο, για την πανέμορφη πρωταγωνίστρια. Πλάι της ο Ιβ Μοντάν και ο Τόνι Ρένατλ.

Από την ΕΤ-1 στη 01.20 "Συγγένειες αίματος" του Κλοντ Σαμπρόλ.

Ακόμη μια φορά ο μεγάλος Γάλλος σκηνοθέτης αναφέρεται και καταφέρεται στην παρακμάζουσα μέση κοινωνία της γαλλικής επαρχίας και βρίσκει για πρόσχημα μια άγρια δολοφονία. Μια νεαρή γυναίκα γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας της εξαδέλφης της. Ο αστυνομικός διευθυντής ανακρίνει τους πάντες και τα πάντα και διεισδύει στην προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης. Κάποτε η Αστυνομία κατορθώνει να συλλάβει έναν ύποπτο, τον οποίο η μάρτυρας αναγνωρίζει ως τον ένοχο. Η υπόθεση πάει στο αρχείο και ο ένοχος στο κελί του. Ομως, ο αστυνομικός διευθυντής, τον οποίο ερμηνεύει με μεθοδικότητα και "παγερή" πειθαρχία ο Ντόναλντ Σάδερλαντ, συνειδητοποιεί ότι κάτι πάει δεν πάει καλά, ότι κάποιος ή κάποιοι λένε ψέματα, ότι πίσω από τη διαυγή και καθαρή συμπεριφορά των εκπροσώπων της μεσαίας τάξης, κάτι είναι θολό κάτι είναι πολύ βρώμικο.

Από το MEGA στη 01.30 "Ματωμένοι βράχοι" του Ραούλ Γουόλς.

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα γουέστερν που έχουν ποτέ γυριστεί με τους Τζόελ Μακ Κρίο και τη Βιρτζίνια Μάγιο. Η ιστορία αφηγείται την περιπέτεια ενός δραπέτη που ανεβαίνει στα βουνά και ξαναβρίσει τους συντρόφους του σε μια ορεινή περιοχή του Κολοράντο. Εκεί θα γνωρίσει μια πανέμορφη γυναίκα, θα την ερωτευτεί και ονειρευτεί να μοιραστεί μαζί της μια ήσυχη ζωή. Ομως, η Αστυνομία θα αρχίσει να τον αναζητά και σύντομα θα αρχίσει μια ανηλεής καταδίωξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ