Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Σκέψεις για το Σύνταγμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. ΦΡΑΓΚΙΔΗΣ,πολιτικός μηχανικός από την Αθήνα. Με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του Συντάγματος διατυπώνει μερικές σκέψεις. Τις παραθέτουμε περιληπτικά.

1. Σε όλες ανεξαιρέτως τις εκλογές, βουλευτικές, δημοτικές, νομαρχιακές, σωματειακές κλπ. οι υποψήφιοι από κάθε παράταξη να είναι 50% άντρες και 50% γυναίκες.

2. Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφ' όσον γίνεται από τη Βουλή, να απαιτείται, οπωσδήποτε, αυξημένη πλειοψηφία και ποτέ με τις μισές συν μία ψήφο.

3. Η πολιτική και ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να είναι επάγγελμα και να παραμένει κάποιος απεριόριστα, εφ' όσον εκλέγεται και να παίρνει και σύνταξη από αυτό. Γνώμη μου να υπάρχει ένα μέγιστο χρονικό διάστημα στο δικαίωμα στα αιρετά αξιώματα τα 15 χρόνια.

4. Τα δικαιώματα είναι συνδεδεμένα με τις υποχρεώσεις, γι' αυτό όσοι δεν έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία, εφόσον αυτή είναι υποχρεωτική, να μην έχουν το δικαίωμα του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι".

5. Το αργότερο κάθε δυο χρόνια πρέπει να γίνεται ανασχηματισμός υπουργών και άλλων δημοσίων θέσεων.

6. Οσοι βουλευτές απουσιάζουν περισσότερο από πέντε συνεδριάσεις (εκτός για λόγους υγείας) να εκπίπτουν από το αξίωμα.

7. Δε συμφωνώ με τη χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κόμματα να ενισχύονται από εισφορές και εράνους που οργανώνουν.

8. Δεν μπορώ να δεχτώ πως δόθηκε από χρόνια η άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πολλών ξένων αρχαιολογικών σχολών στη χώρα μας χωρίς να έχουμε κι εμείς αντίστοιχο δικαίωμα στις χώρες αυτές.

9. Οι Ελληνες πολίτες να γίνονται πολίτες άλλης χώρας, αλλά στην περίπτωση αυτή να χάνουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην πατρίδα μας.

10. Η μεταδημότευση των πολιτών να μην είναι τόσο εύκολη, αλλά μετά από μακρόχρονη παραμονή (10 χρόνια), όπως γίνεται στο εξωτερικό.

11. Να γίνεται προσπάθεια εκεί όπου κατοικεί κάποιος, εκεί και να εργάζεται και εκεί να έχει και τα πολιτικά του δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ