Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νοσταλγία και αναμνήσεις

Ερχεται κάποια στιγμή, που εντελώς απροσδόκητα και απροειδοποίητα μας πλημμυρίζει η νοσταλγία. Ξαφνικά, έτσι νομίζουμε τουλάχιστον. Το ασυνείδητο έρχεται στην επιφάνεια και τότε αρχίζουμε να θυμόμαστε. Αυτό ακριβώς κάνει και ο Φεντερίκο Φελίνι απόψε στον ΑΝΤΕΝΝΑ, στις 00.30, με τη σημαντική, προσωπική, επιβλητική αλλά και ονειρική ταινία του "Θυμάμαι".

Πρόκειται για μια νοσταλγική αναβίωση των μικρών γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή του σκηνοθέτη, για ένα δραματικό ποίημα "πασπαλισμένο" με σταγόνες χιουμοριστικής δροσιάς. Σ' ένα χωριό της Ιταλίας, στη διάρκεια της φασιστικής περιόδου, ένας μεσήλικας ξυπνά ένα πρωινό και δεν αναγνωρίζει κανέναν από αυτούς που αποτελούν το στενό του περιβάλλον. Οι γιοι του και η γυναίκα του φαίνονται ξένοι. Τα σπίτια, οι δρόμοι, τα δέντρα, οι κάτοικοι μοιάζουν εντελώς άγνωστα και... απρόσωπα. Χωρίς ιστορία. Θέλει να διατηρήσει την ταυτότητά του και έτσι καταφεύγει στη θύμηση. Ο Φελίνι δεν κάνει μια ταινία πολιτική, έστω κι αν ο πολιτικός απόηχος των πολεμικών γεγονότων φτάνει μέχρι το μικρό χωριό όπου εκτυλίσσεται η προσωπική τραγωδία του ήρωα. Οι παρελάσεις, το ψεύτικο μεγαλείο, οι ντενεκεδένιοι ήρωες, τα παράσημα, οι "νίκες", οι "ηρωισμοί", περνάνε σε δεύτερο πλάνο, πίσω από την καθημερινότητα του τόπου αλλα φυσικά τον επηρεάζουν. Ο Φελίνι πλάθει τη δική του ζωή και αναπλάθει τη ζωή της Ιταλίας εκείνης της δύσκολης εποχής, που τη δυσκολία της δεν είναι δυνατόν να τη συνειδητοποιήσει ένα παιδί. Το παζλ του παρελθόντος σιγά - σιγά παίρνει μορφή. Λυρική, ονειρική, γεμάτη έξαρση, με την πικρή γεύση του ανολοκλήρωτου και την έξαψη ενός πανηγυριού που δεν έχει τέλος. Με τους: Τσίτσιο Ινγκράτσια, Αλβάρο Βιτάλι και Μαγκαλί Νοέλ.

Από την ΕΤ-1 στη 01.20 "Επικίνδυνο βήμα" του Ρίτσαρντ Πίαρς.

Ο διάσημος χειρουργός δρ Τόμας Βρέιν είναι επιτυχημένος σε όλους τους τομείς της ζωής του. Πλούσιος, γοητευτικός, με όμορφη σύζυγο, διευθύνει την καρδιοχειρουργική μονάδα ενός μεγάλου νοσοκομείου και απολαμβάνει τη ζωή, την αναγνώριση των συναδέλφων του και το σεβασμό των ασθενών του. Το σημαντικότερο όμως γι' αυτόν είναι η σωτηρία των συνανθρώπων του, που η ζωή τους βρίσκεται στα χέρια του. Δε διστάζει να διακινδυνεύσει την καριέρα του, τοποθετώντας μια τεχνητή καρδιά σε μια νεαρή γυναίκα. Η εγχείριση πετυχαίνει, η ασθενής όμως πεθαίνει. Με τους: Ντόναλντ Σάδερλαντ, Σάρον Ακερ.

Από το MEGA στη 01.30 "Η απαγωγή" του Αλαν Τζέι Πάκουλα.

Σ' ένα παλιό ετοιμόρροπο σπίτι στην πόλη Νιού Μαρκ, του Νιού Τζέρσεϊ, δυο ορφανά αδέλφια μένουν μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο. Οχι μόνο συναισθηματικά αλλα και κυριολεκτικά. Μόνον ο ένας κάθε τόσο δραπετεύει για λίγες ώρες για να βρει τον επιούσιο με ανορθόδοξο τρόπο και επιστρέφει στο κονάκι του. Ομως, ξαφνικά, χωρίς να το πάρουν είδηση τα αδέλφια, ο "έξω κόσμος" εισβάλει στο σπίτι τους και τους τα φέρνει τα πάνω κάτω. Με τους Αλμπερτ Φίνεϊ, Μάθιου Μόντιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ