Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Η τιμή του λαδιού

Τεράστια ζημιά για τους παραγωγούς. Μεγάλα κέρδη για τους μεσάζοντες

Η ελαιοπαραγωγική περίοδος 1994 - '95 ήταν, για τη Λέσβο, μια από τις καλύτερες, με μεγάλη παραγωγή λαδιού που υπολογίστηκε σε 30.000 τόνους. Τα αναμενόμενα έσοδα, με τιμή 600 έως 650 δρχ. το κιλό, ήταν γύρω στα 20 δισεκατομμύρια. Και είναι κατανοητό ότι όταν υπάρχει μεγάλη παραγωγή λαδιού στο νησί μας, υπάρχει δουλιά σ' όλα τα επαγγέλματα, αφού τα έσοδα από το λάδι μετακινούνται από τσέπη σε τσέπη.

Ομως, παράγοντες της Ενωσης Συνεταιρισμών δεν έπαψαν σε όλη τη διάρκεια της ελαιοσυγκομιδής να εμφανίζονται στα τοπικά ΜΜΕ, προσπαθώντας να πείσουν τους αγρότες να πουλάνε το λάδι τους αμέσως, γιατί η τιμή του σύντομα θα έπεφτε, όπως έλεγαν, κάτω από τις 600 δρχ. το κιλό. Μέχρι το Φλεβάρη 1995 η τιμή παρέμεινε η αυτή και τα χρήματα πληρώνονταν μετά από ένα μήνα και περισσότερο. Και ενώ μέχρι το τέλος του Μάρτη η τιμή του κιλού έφθασε στις 710 - 730 δρχ., το παράλογο ήταν ότι όλοι αυτοί της Ενωσης συνέχιζαν να παραπλανούν τους ελαιοπαραγωγούς, κινδυνολογώντας: "Πουλήστε αμέσως τα λάδια σας". Αποτέλεσμα όλης αυτής της εκστρατείας, ήταν να πουληθεί, μέχρι το Πάσχα, πάνω από το 80% της ολικής παραγωγής, με μέσο όρο τιμής 640 - 670 δρχ. το κιλό.

Από τότε μέχρι σήμερα, η τιμή του λαδιού άρχισε να ανεβαίνει, για να φθάσει, το Σεπτέμβρη, ο άσος 910 - 980 δρχ. το κιλό. Αν λογαριάσει κανείς ότι οι αγρότες μας πούλησαν 300 - 350 δρχ. φθηνότερα, διαπιστώνει ότι η ζημιά φθάνει γύρω στα 7 δισεκατομμύρια, που τα επωφελήθηκαν βέβαια από μεσάζοντες και οι έμποροι.

Υστερα από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα για το μέλλον. Γιατί, σε επόμενη χρονιά καλής παραγωγής, οι αγρότες δε θα ξέρουν πια ποιον ν' ακούσουν και εμπιστευτούν. Κάποιοι, επιτέλους, πρέπει να πάψουν "να ποιούν την νήσσαν".

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κοινοτικός σύμβουλος Μεσαγρού Λέσβου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ