Κυριακή 21 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Πολιτισμός χωρίς ιδανικά;

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ,εκπαιδευτικός από τη Θεσσαλονίκη, γράφει: "Με αφορμή τις σκέψεις που μου γεννήθηκαν όταν βρέθηκα σ' ένα χωριό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο ξοδεύτηκαν αρκετά εκατομμύρια, δήθεν για "πολιτισμό", ενώ οι κάτοικοι - δυο εκατοντάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ξεχασμένοι σιγολιώνουν, και μερικές δεκάδες νέοι, βυθισμένοι στην απόγνωση - προσπαθούν να επιβιώσουν με τις ποσοστώσεις που παρέχουν οι "χρυσοκουταλοφόροι" της ΕΕ και οι εδώ υποχείριοί τους. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ένα "ιστορικό" κτίριο, που στοίχισε πολλά εκατομμύρια, τραγικό ζεύγμα της ανευθυνότητας των ταγών της κοινωνίας μας. Τώρα θα μου πείτε: "Να μην έπαιρναν τα χρήματα για να το συντηρήσουν;" Βεβαίως και να τα έπαιρναν. Μα με άδεια τα στομάχια των γέρων και με τα θολωμένα τα μάτια από την πείνα, πώς να δουν και να απολαύσουν τον "πολιτισμό" που τους χάρισαν οι "πολιτισμένοι"; Αλίμονό μας όταν ο πολιτισμός γίνεται πολιτικαντισμός...

Πολιτισμό δεν μπορούμε να 'χουμε σε μια κοινωνία με ναρκωτικά, ροζ τηλέφωνα, ληστείες, πολέμους, λαϊκισμό, εκχυδαϊσμένο σεξ, θεοποίηση του χρήματος, τζόγο, προδομένα ιδανικά, αποπροσανατολιστική πληροφόρηση, μαλλιοτραβήγματα των ρασοφόρων, νοσοκομεία με ασθενείς στους διαδρόμους, ανεπαρκή παιδεία, κτλ.

Με στοχαστικό πνεύμα, πρέπει να δημιουργήσουμε σύγχρονα ιδεώδη, προοδευτικά και ουμανιστικά. Η ανθρώπινη ζωή απαιτεί γνήσια κοινωνικά συστήματα, έργα και νόμους που πρώτα θα γεμίζουν το στομάχι και μετά το πνεύμα και το μάτι του ανθρώπου και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια, την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά και τη ζωή.

Μέσα στην παγκόσμια ιστορία, όλοι οι πολιτισμοί, σαν ολότητες, έχουν ένα κοινό σκοπό: την παγκόσμια αδελφοσύνη, την αγάπη, τη δημιουργική συνεργασία όλων των λαών.

Πολιτισμός είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Πολιτισμός γεννιέται όταν η ζωή μας είναι γεμάτη από ιδανικά, αξίες, οράματα, όνειρα, για ένα σωστότερο κόσμο, χορτάτο και χαρούμενο.

Οταν ο πολιτισμός ξεφεύγει απ' αυτούς τους σκοπούς, παύει να είναι πολιτισμός, γίνεται τυραννία και υποδούλωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ