Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Συμβιβασμός με περισσότερες περικοπές

Ετήσια ωριαία ομιλία του Αμερικανού προέδρου και ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε συμβιβασμό φαίνεται να οδηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Λευκός Οίκος, σε μια προσπάθεια να υπερσκελιστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον αμερικανικό προϋπολογισμό, τουλάχιστον, μέχρι τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη. Στις προεδρικές εκλογές, όμως, είχε στραμμένο το βλέμμα του και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της ετήσιας ομιλίας του για την "κατάσταση του Εθνους".

Τη μερική χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών κυβερνητικών προγραμμάτων (μέχρι το 75% του αρχικού τους φακέλου) είναι διατεθειμένη να εγκρίνει η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, τουλάχιστον έως την 1η Μάρτη, ώστε να αποφευχθεί άλλο ένα κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Την είδηση αυτή δέχτηκε με ιδιαίτερη ανακούφιση και ευχαρίστηση ο Λευκός Οίκος, του οποίου ο προσωπάρχης υπογράμμισε ότι "η κατ' αρχάς συμφωνία για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού είναι μια μεγάλη ευκαιρία και δεν πρέπει να πάει χαμένη".

Στη διαφωνία του με τους Ρεπουμπλικάνους αναφέρθηκε εκτενώς, κατά τη διάρκεια της ωριαίας ομιλίας του προς το έθνος, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Αφήνοντας την εντύπωση ενός μετριοπαθούς πολιτικού, η ομιλία του Κλίντον εστιάστηκε σε τρία βασικά σημεία: Στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικογένειας και της κοινότητας, στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την εδραίωση της αμερικανικής ηγεμονίας στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς του Ρεπουμπλικάνους, να μην επαναληφθεί "ποτέ" το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να εγκρίνουν την αύξηση του κατώτερου μισθολογικού ορίου.

Πάντως, ο αμερικανικός λαός, σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, δεν έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ετήσια προεδρική ομιλία, η οποία αποτελούσε ξεκάθαρα την έναρξη της προεκλογικής προεδρικής εκστρατείας του Κλίντον για τις εκλογές του Νοέμβρη. Σύμφωνα, πάντα, με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς παρακολούθησαν την ομιλία και η πλειοψηφία αυτών εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις του Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ