Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Μπροστά στο συνέδριο της ΠΟΕ - ΥΕΘΑ

Του Γιάννη ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Ενα μήνα μετά τη λήξη της θητείας της απερχόμενης διοίκησης πραγματοποιείται στις 28-29 Φλεβάρη το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μιας Ομοσπονδίας, που, ενώ καλύπτει είκοσι χιλιάδες περίπου εργαζόμενους πολιτικούς υπαλλήλους στο χώρο της άμυνας, δεν έχει ανάλογη της δύναμής της δράση. Πέρασαν τρία χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο και δέκα από το ιδρυτικό, όμως τα προβλήματα παραμένουν και καθημερινά οξύνονται. Με ευθύνη των μέχρι τώρα διοικήσεων και των πλειοψηφιών που έχουν διαμορφωθεί, παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της διάσπασης με την ύπαρξη - από την πλευρά της ΔΑΚΕ - και δεύτερης Ομοσπονδίας στο χώρο, της ΠΟΜΔΥ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και τους συνεταίρους να έχουν αρμονική συνεργασία, για να περάσει η κυβερνητική πολιτική και να αναβάλουν τις κινητοποιήσεις του περασμένου Σεπτέμβρη. Στην προετοιμασία των κινητοποιήσεων φάνηκε καθαρά η διάθεση των συναδέλφων να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθολόγιο, για αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού, εφαρμογή του οργανισμού και τήρηση των νόμων και άλλα. Αυτό εκφράστηκε και στην έκτακτη Ολομέλεια Διοικήσεων με τη στάση των πρωτοβάθμιων οργανώσεων από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη που ζήτησαν ομόφωνα αλλαγή πλεύσης των δυο Ομοσπονδιών. Φτάσαμε έτσι στην τακτική ετήσια ολομέλεια του Νοέμβρη, η οποία αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα και να καθορίσει το νέο διεκδικητικό πλαίσιο, εξελίχθηκε σε μια "πανηγυρική" συνεδρίαση που στήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή, για να εγκρίνει το επίδομα παραγωγικότητας που, κατά... σύμπτωση, την παραμονή ψηφίστηκε με τροπολογία στη Βουλή. Από την πλευρά μας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε στο χώρο, δώσαμε τη μάχη, για να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να παρθούν αποφάσεις εκφράζοντας, παράλληλα, τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο που δίνεται το συγκεκριμένο επίδομα, αλλά και διαφωνώντας στην ουσία με την επιδοματική πολιτική που τελευταία η κυβέρνηση ακολουθεί.

Στο επικείμενο συνέδριο οι κομμουνιστές συνδικαλιστές και όσοι δέχονται να παλέψουν μαζί μας για ένα ταξικά προσανατολισμένο κίνημα ενάντια στις συνέπειες του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" θα δώσουμε τη μάχη προβάλλοντας τις θέσεις μας για: Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Νέο θεσμικό πλαίσιο στην οργάνωση του ΥΕΘΑ που χαρακτηρίζεται από απαρχαιωμένη και αδιαφανή οργανωτική δομή. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και προσλήψεις πολιτικού προσωπικού με διαφανείς διαδικασίες. Κατάργηση του θεσμού των ΕΠΥ (πενταετής θητεία), θεσμού που κατά γενική ομολογία έχει αποτύχει. Να δοθεί βάρος στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων με προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και ουσιαστική υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς σε επίπεδο νομού, διοικήσεων μονάδων και υπηρεσιών των ΥΕΘΑ. Πρόταση νέας ΣΣΕ για τους συναδέλφους συμβασιούχους αορίστου χρόνου, αφού αυτή που ισχύει είναι από τις 12/12/88. Αποκατάσταση της αδικίας, που έγινε στους παραπάνω συναδέλφους, αφού εξαιρέθηκαν από το επίδομα παραγωγικότητας που χορηγήθηκε από 1/7/95. Αμεση ενοποίηση των δυο ομοσπονδιών, αφού η διάσπαση εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Αποστρατικοποίηση των υπηρεσιών ΕΜΥ, 359 ΜΑΕΔΥ, ΑΟΟΑ, Γεωγραφική Υπηρεσία. Απεμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και διάθεση της συμμετοχής μας στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, που είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Στα χρόνια που πέρασαν, η ομοσπονδία δε στερήθηκε διεκδικητικών πλαισίων αποφάσεων συνεδρίων, Ολομελειών Διοικήσεων κλπ. Στερήθηκε, όμως, από την καταλυτική συνδικαλιστική παρέμβαση και τη μαχητικότητα που πρέπει να διακρίνει ένα συνδικάτο, αφού η ηγεσία της ΠΟΕ-ΥΕΘΑ αποδείχτηκε αδιάφορη και ανήμπορη να στηρίξει μορφές πάλης και αντίστασης των εργαζομένων, δέσμια του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σήμερα εκτός από τα οικονομικά, τα ασφαλιστικά και τα χρόνια τώρα συσσωρευμένα προβλήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους νέους σχεδιασμούς που υλοποιούν τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με το ξεπούλημα ζωτικών δραστηριοτήτων του όπως υγεία - παιδεία, χτύπημα των κοινωνικών δαπανών και κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Μέσα στις συνθήκες αυτές πραγματοποιείται το 5ο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΥΕΘΑ. Ενα συνέδριο που με δεδομένο το συσχετισμό δυνάμεων, θα είναι μια επανάληψη των προηγούμενων. Ξέρουμε ότι τους συσχετισμούς δεν μπορούμε τώρα να τους αλλάξουμε δραστικά. Μπορούμε, όμως, μαζί με τους εργαζόμενους να αρχίσουμε να αντιστεκόμαστε στη σημερινή κατάσταση.

* Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος είναι γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Εργοστάσιο Αραξου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ