Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προϊστορικός οικισμός στις Σέρρες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Προϊστορικός οικισμός της ύστερης νεολιθικής εποχής,εντοπίστηκε στην κοινότητα Αχλαδοχωρίου Σερρών,μετά από λαθραία ανασκαφή που πιθανά έγινε πρόσφατα στην περιοχή. Διαπιστώθηκαν ενδείξεις κατοίκησης της νεολιθικής περιόδου σε ένα χαμηλό τραπεζοειδή λόφο - ανατολικά - νοτιοανατολικά του Αχλαδοχωρίου και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την περιοχή Αλτσουα Κούλα.Μετά την πρόσφατη λαθραία ανασκαφή, ήρθε στο φως τμήμα πρόχειρης τοιχοδομίας από οικία,που προφανώς στέγαζε κάποιο υποτυπώδη νοικοκυριό του οικισμού. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν περισυλλέξει θραύσματα από άβαφα και χονδροειδή αγγεία, μελανόχρωμα ακόσμητα και διακοσμημένα με γραπτή αυλακωτή ή εγχάρακτη διακόσμηση, αλλά και λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν διασκορπισμένα.

Πρόσφατα ο αρχαιολόγος Π. Σαμσάρης επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για οικισμό της νεολιθικής εποχής είχε επισημάνει ότι: "Τα αναγνωρίσιμα επιφανειακά προϊστορικά λείψανα αν και φτωχά σε ποιότητα, αποτελούν μάρτυρες της σπουδαιότητας αυτής της θέσης και επικουρούν τη χονδρική της τοποθέτηση".

Ηδη, ο πρόεδρος της κοινότητας Αχλαδοχωρίου έχει υποβάλει αίτηση στην ΙΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με την οποία ζητά την έναρξη ανασκαφικών εργασιών.Να σημειώσουμε ότι στην ίδια κοινότητα υπάρχουν:Αρχαιολογικός χώρος των ιστορικών χρόνων, ρωμαϊκός οικισμός στους πρόποδες του Αλί Μποτούς και νεκροταφείο ρωμαϊκής εποχής, όπου ακόμη δεν έχουν γίνει ανασκαφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ