Σάββατο 27 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμονή με πολλά και επικίνδυνα ενδεχόμενα

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ναγιέφ Χαουατμέχ, ένας από τους ηγέτες της παλαιστινιακής αντιπολίτευσης και μέλος του εξόριστου Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή η Δυτική Οχθη και η Ιερουσαλήμ βρίσκονται υπό τον ασφυκτικό κλοιό του ισραηλινού στρατού εξαιτίας της απειλής επιθέσεων των φανατικών ισλαμιστών.Ετοιμος να επιστρέψει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε, χτες, σε συνέντευξή του ο Ναγιέφ Χαουατμέχ, ηγέτης της οργάνωσης "Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης". Ο Χαουατμέχ, του οποίου η οργάνωση μποϊκοτάρισε τις παλαιστινιακές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα να επιστρέψει στη Γάζα, αρκεί να μην τεθούν όροι από το Ισραήλ. Χαρακτήρισε, μάλιστα, απαράδεκτο το αίτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Σιμόν Πέρες, να διαγραφούν από τον εθνικό παλαιστινιακό καταστατικό χάρτη τα άρθρα που μιλούν για εξαφάνιση του εβραϊκού κράτους. Ερωτώμενος για το αν η οργάνωσή του προθυμοποιείται να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στο Ισραήλ, ο Χαουατμέχ απάντησε διπλωματικά ότι "μόνο ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής μπορεί να δώσει ένα τέλος στη βία". Ο ηγέτης της παλαιστινιακής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Γιασέρ Αραφάτ να μην υποκύψει στις ισραηλινές πιέσεις για εγκατάλειψη του εθνικού παλαιστινιακού προγράμματος και να μην παρασυρθεί στην κατεύθυνση της θεμελίωσης ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι γιόρταζαν στη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού. Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας, ο στρατός και η Αστυνομία έχουν τεθεί σε επιφυλακή, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό οι φανατικοί ισλαμιστές να εκμεταλλευτούν το θρησκευτικό αυτό γιορτασμό για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Η είσοδος στο ισραηλινό έδαφος έχει απαγορευτεί για όλους τους Παλαιστινίους κάτω των 30 ετών και στρατιωτικά μπλόκα ελέγχουν οτιδήποτε κινείται στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Σε αντίθεση με την τεταμένη ατμόσφαιρα της Ιερουσαλήμ, σε φιλικό και ευχάριστο κλίμα ολοκληρώθηκαν οι ισραηλινο-συριακές συνομιλίες στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, οι οποίες πρόκειται να επαναληφθούν τη Δευτέρα. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας αυτής διαδραμάτισε η είδηση της κατάσχεσης μεγάλης ποσότητας όπλων, που είχαν ως παραλήπτη τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους αντάρτες της "Χεζμπολά" στο Νότιο Λίβανο. Το φορτίο των όπλων, που είχαν αποσταλεί από το Ιράν, κατασχέθηκαν από τις τουρκικές αρχές, κάτι που δείχνει ότι η Συρία ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Ισραήλ να μην παράσχει κανενός είδους βοήθεια στη "Χεζμπολά" και δεν επέτρεψε τη μεταφορά των όπλων διά του εδάφους της. Ενημερώνοντας τηλεφωνικά τον Σιμόν Πέρες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, εξέφρασε τη "βαθιά ικανοποίησή του" για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ