Σάββατο 3 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελεγχόμενης αξίας επιλογές

Είπαμε Μάης είναι, μήνας της καμπάνιας του ΥΠΠΟ και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου "Το βιβλίο ταξιδεύει με όλα τα ΜΕΣΑ", να συμβάλουμε κι εμείς, σ' αυτήν, κατά το δυνατόν. Συμβολή, όμως, σ' αυτή την καμπάνια δε σημαίνει αποσιώπηση των προβλημάτων των δημιουργών του βιβλίου. Το αντίθετο μάλιστα. Πολύ περισσότερο, όταν από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών φορέων, με το πρόσχημα της χάραξης μιας "εθνικής πολιτικής για το βιβλίο" και της προώθησής του και στο εξωτερικό, συνεχίζεται μια επιεικώς απαράδεκτη πολιτική διακρίσεων και στενόθωρων ημετερικών επιλογών, που προκαλεί το κοινό αίσθημα του πνευματικού κόσμου: Μια "παρεούλα" να αποφασίζει για την προβολή εντός κι εκτός Ελλάδας μιας "παρεούλας" συγγραφέων, από ένα και το αυτό σωματείο, ερήμην και της τεράστιας πλειοψηφίας των μελών του ίδιου σωματείου. Κι αυτό λέγεται "πολιτική προώθησης" στο εξωτερικό της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας!

Η Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του ΥΠΠΟ (συνεργαζόμενη και με το άλλο σχετικό με το βιβλίο "σκέλος" του ΥΠΠΟ, το Ε. ΚΕ. ΒΙ.) μοιάζει να φορά μονίμως παρωπίδες στην επιλογή των λογοτεχνών που στέλνει λ. χ. σε πανεπιστήμια του εξωτερικού για να μιλήσουν για το δικό τους έργο ή για τους σημαντικότερους εκπροσώπους, αξίες, αισθητικές τάσεις, μορφές κλπ. της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Οσο κι αν επικαλείται την αναμφισβήτητη αξία κάποιων από τους επιλεγόμενους, το γεγονός ότι επιλέγονται, λίγο - πολύ, είτε οι ίδιοι και οι ίδιοι είτε ελεγχόμενης αξίας συγγραφείς για να εκπροσωπήσουν τα Ελληνικά Γράμματα και με διάφορες ευκαιρίες στο εξωτερικό, προκαλεί. Προκαλεί γιατί αποκαλύπτει ως μόνο κριτήριο επιλογής μια συνειδητή πολιτική ημετερισμού, πολιτική που ωθεί στο περιθώριο, στην αφάνεια όλους τους άλλους άξιους δημιουργούς μας, δημιουργώντας και στο ανίδεο ελληνικό αναγνωστικό κοινό και στο εξωτερικό την πλαστή και επικίνδυνη εντύπωση ότι η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία είναι υπόθεση μιας χούφτας συγγραφέων.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα ονόματα των συγγραφέων που θα σταλούν να μιλήσουν σε ξένα πανεπιστήμια: Τίτος Πατρίκιος, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Χειμωνάς, Μιχάλης Γκανάς, Σωτήρης Δημητρίου, Παύλος Μάτεσις, Αλκυόνη Παπαδάκη, Κώστας Ασημακόπουλος, Γιώργος Αριστηνός.

Αλλά και το Ε. ΚΕ. ΒΙ. ετοιμάζεται να προωθήσει βιβλία Ελλήνων συγγραφέων στο εξωτερικό. Αν κρίνουμε από τις διαπλεκόμενες με το Ε. ΚΕ. ΒΙ. επιλογές της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, η επιλογή των προωθούμενων στο εξωτερικό ελληνικών βιβλίων θα είναι "ίδια γεύση"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ