Κυριακή 11 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7

9. Στο δρόμο για μια μαζική, δυνατή, πρωτοπόρα ΚΝΕ

Ο συνδυασμός μαζικής - πολιτικής - ιδεολογικής παρέμβασης στη νεολαία πρέπει και σήμερα να βρεθεί στο κέντρο της προσοχής όλων μας, θα κρίνει τα αποτελέσματα της δουλιάς μας, αποτελεί την ποιότητα στη δράση που απαιτείται για την υλοποίηση των αποφάσεων που θα πάρουμε. Βασικές πλευρές που ξεχωρίζουμε:

Α. Ορμητική ανάπτυξη της Κομμουνιστικής Νεολαίας

Ο στόχος για γερή και μαζική ΚΝΕ απορρέει από τη φυσιογνωμία της Οργάνωσής μας, σαν πολιτικής οργάνωσης νεολαίας, σαν της νεολαίας του ΚΚΕ. Θέλουμε να κερδίσουμε την πλειοψηφία της νέας γενιάς στον αγώνα για τη σοσιαλιστική προοπτική της χώρας μας.

Ο στόχος για μαζική οργάνωση είναι διαρκής. Χρειάζεται να καθορίσουμε συγκεκριμένα την επιδίωξή μας για το επόμενο διάστημα. Η ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ ως το επόμενο Συνέδριο πρέπει να εκφραστεί με νέο διπλασιασμό των μελών μας.

Αυτός ο στόχος θα καλυφτεί μέσα από το μεγάλο κύκλο επιρροής που έχουμε και μέσα από τη διεύρυνση αυτού του κύκλου από την καθημερινή δράση της ΚΝΕ στη νεολαία. Από τους ρυθμούς ένταξης νέων μελών στην ΚΝΕ αποκαλύπτονται οι δεσμοί της ΟΒ με τη νεολαία του χώρου της. Ο προσανατολισμός της στην ανάπτυξη της πάλης για τα προβλήματα της νέας γενιάς, οι αγωνιστικές και πολιτικές σχέσεις που διαμορφώνει.

Η ορμητική ανάπτυξη θα βελτιώσει τη διάταξη των δυνάμεών μας για την υλοποίηση των αποφάσεων, σε χώρους που η ΚΝΕ δε φαίνεται ή είναι αδύνατη. Οι προτεραιότητες στη συγκρότηση των ΟΒ είναι: Μαθητικές ΟΒ κατά συγκρότημα, φοιτητικές - σπουδαστικές κατά σχολή ή τμήματα στις μεγάλες σχολές, ΟΒ σε Ιδιωτικές σχολές, σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, Νυχτερινά, ΟΑΕΔ, Νοσοκομεία, ΟΒ σε πολυκαταστήματα και νεανικούς εργασιακούς χώρους, ΟΒ σε όλες τις κωμοπόλεις. Να στηριχτούμε στις δυνάμεις και την πείρα του Κόμματος, να επιδιώξουμε να στηθεί ΟΒ δίπλα σε κάθε ΚΟΒ.

Β. Συστηματική προσπάθεια για προσέγγιση και γνωριμία με την κοσμοθεωρία μας, το Μαρξισμό - Λενινισμό. Κατάκτηση και γνώση της πολιτικής μας, ευρύτερη μόρφωση των μελών και στελεχών μας

Αυτό το καθήκον απαιτεί κεντρικό και τοπικό σχέδιο, πρόγραμμα για κάθε ΟΒ, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Κόμματος, του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, της "Σύγχρονης Εποχής", του "Ριζοσπάστη" και της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης". Το βάρος μας το επόμενο διάστημα θα πέσει στην αφομοίωση των αποφάσεων του Συνεδρίου μας, σε συνδυασμό με τη μελέτη του Προγράμματος του Κόμματος.

Το ΚΣ να προχωρήσει σε σταθερή εκδοτική δραστηριότητα για ζητήματα του ιδεολογικού μετώπου, για την προσέγγιση από τη σκοπιά της νεολαίας του σοσιαλισμού και της κομμουνιστικής προοπτικής. Να γίνουν μόνιμα τα σεμινάρια στελεχών, οι κύκλοι διαλέξεων, να αναβαθμιστεί η προβολή της κοσμοθεωρίας στον "Οδηγητή". Ειδική - μελετημένη δουλιά για τη γνωριμία και γνώση της ιστορίας του ΚΚΕ, της 80χρονης εποποιίας του Κόμματος.

Αναβαθμίζοντας στις γραμμές μας την ιδεολογική δουλιά, δημιουργούμε το έδαφος για έφεση προς τη γνώση, για τη συστηματική αυτομόρφωση και την ευρύτερη μόρφωση των μελών της ΚΝΕ, καλλιεργούμε την αξία της μάθησης. Η γνώση γίνεται δύναμη, όταν συνδέεται με την πάλη μας, διαπαιδαγωγεί και διαμορφώνει τους νέους κομμουνιστές.

Γ. Μαχητικές Οργανώσεις Βάσης, που δίνουν περιεχόμενο στη δουλιά του μέλους της ΚΝΕ

Ουσιαστική λειτουργία της ΟΒ σημαίνει:

  • Συνδυασμός πολιτικής - μαζικής δουλιάς στη νεολαία. Σταθερή πολιτική επικοινωνία με τους νέους, σχέδιο δράσης μέσα σε κάθε χώρο, αλλαγή συσχετισμών στο κίνημα, ανάπτυξη με νέους συντρόφους.
  • Πλούσια εσωοργανωτική δραστηριότητα. Ιδεολογική πολιτική στήριξη των μελών, εξοπλισμός των συντρόφων για τους στόχους που βάζουμε, ανθρώπινο - συντροφικό δέσιμο στον κοινό μας αγώνα, πολιτιστικές - αθλητικές - ψυχαγωγικές πρωτοβουλίες.

Η καλλιέργεια ενός αισιόδοξου - αγωνιστικού - νεανικού τρόπου ζωής περνά μέσα από τη λειτουργία της ΟΒ, που μπορεί να δώσει περιεχόμενο στη ζωή του κάθε μέλους της. Η πολύπλευρη λειτουργία της Οργάνωσής μας είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζει την ενεργητική συμμετοχή όλων των συντρόφων και να εμπνέει πλατύτερα τμήματα νέων με την πολιτική και ιδεολογία μας.

Δ. Ικανά καθοδηγητικά όργανα με πρωτοπόρα στελέχη

Στην Οργάνωσή μας κρίνονται πολλά από την ικανότητα του στελεχικού δυναμικού της. Επιδιώκουμε σταθερά και με τη στήριξη των κομματικών οργάνων ώστε όλα τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ να γίνονται πολιτικά επιτελεία που σχεδιάζουν, οργανώνουν και ελέγχουν, καθοδηγούν, πρωτοστατώντας στη δράση της Οργάνωσης στον κάθε χώρο, προσανατολίζοντας στο κίνημα, στο πλατύ πολιτικό άνοιγμα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Οργάνωσης, εφαρμόζουν δημιουργικά τις κατευθύνσεις, έχουν την προσοχή τους καθημερινά στραμμένη στη λειτουργία της ΟΒ, βοηθούν στην ανάδειξη νέων στελεχών. Η ευθύνη του Κεντρικού Συμβουλίου είναι μεγάλη για τη συγκρότηση των νέων οργάνων, τη στήριξη των στελεχών και συνολικότερα για την πορεία της Οργάνωσης τα επόμενα χρόνια.

10. Η πολιτική εμφάνιση της ΚΝΕ πρέπει να δυναμώσει,να φτάσει σε νέα μεγάλα τμήματα και χώρους, να παρακολουθεί και να αξιοποιεί την επικαιρότητα. Το νέο ΚΣ, με κεντρικές πρωτοβουλίες, καμπάνιες ενημέρωσης και υλικό προπαγάνδας, να δώσει ώθηση στις οργανώσεις για σταθερή εξόρμηση στη νεολαία. Αυτό όμως δεν αρκεί. Το επόμενο διάστημα θα κριθούμε και στην ικανότητα κάθε οργάνωσης της ΚΝΕ να παίρνει πρωτοβουλία στο χώρο ευθύνης της. Αυτό θα δώσει ώθηση στη συνολικότερη πολιτικοϊδεολογική αντεπίθεση της ΚΝΕ.

Η εφημερίδα μας, ο ΟΔΗΓΗΤΗΣ, αποτελεί το συλλογικό καθοδηγητή μελών και οργανώσεων. Το μέσο για τη σταθερή επικοινωνία της ΚΝΕ με τους νέους που βρίσκονται δίπλα μας, τους νέους που γνωρίζουμε μέσα από τη δράση. Πρέπει να βελτιώσουμε τη σχέση του μέλους της ΚΝΕ, τη σχέση της ΟΒ και των οργάνων με την εφημερίδα μας και παράλληλα να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο, να βελτιώσουμε την ποιότητα και τη μορφή του, καθήκον που βαραίνει κάθε μέλος της ΚΝΕ.

Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναβαθμίσουμε τις εκδηλώσεις του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Στο κέντρο και στην περιφέρεια, στις κεντρικές εκδηλώσεις και στις προφεστιβαλικές. Πρέπει να μας απασχολήσουν αρκετά: Η ποιότητα των εκδηλώσεών μας και της προπαγάνδας, η διεύρυνση της πολυμορφίας, το πετυχημένο δέσιμο πολιτιστικής - πολιτικής πρότασης, οι μορφές συμμετοχής των χιλιάδων επισκεπτών. Το Φεστιβάλ έχει και τη δική του δυναμική, άρα χρειάζεται και τη δική του υποδομή. Το νέο ΚΣ, σε συνεργασία με το Κόμμα, να εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση Οργανισμού Φεστιβάλ.

Την επόμενη χρονιά θα γιορτάσουμε τα 30 χρόνια της ΚΝΕ, τα 80 χρόνια του ΚΚΕ. Για τα 30χρονα της Οργάνωσης, το ΚΣ να πραγματοποιήσει δίμηνη εξόρμηση στη νεολαία (Φλεβάρης - Μάρτης) με Διακήρυξη της ΚΝΕ στη νέα γενιά - κάλεσμα για οργάνωση και πάλη. Για τα 80χρονα του Κόμματός μας να γίνει Ειδική Σύνοδος του ΚΣ, που θα διαμορφώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, ξεκινώντας τις πρωτοβουλίες με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Μάη του 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ