Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα το κείμενο της απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Μάη 1997 (σελίδες 10-15).

ΣΤΟΧΟΣ του "διαλόγου" η αφαίρεση δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι με τον "κοινωνικό διάλογο" σκοπεύει να ανατρέψει τραγικά τις εργασιακές σχέσεις. Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ακολουθεί πιστά. Αναμονή και σύγχυση σε ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση". Η ΕΣΑΚ καταδικάζει, καλώντας τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις άλλες παρατάξεις να αντιδράσουν αγωνιστικά στα αντεργατικά σχέδια που η κυβέρνηση προωθεί μέσω αυτής της διαδικασίας (σελίδα 16).

ΤΑ ΜΕΤΡΑ για τις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η κυβέρνηση, δεν οδηγούν μόνο σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Οδηγούν και στην ανατροπή της οικονομικής βάσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας μας, που, όπως είναι γνωστό, στηρίζεται στην απασχόληση των εργαζομένων. Η διάλυση του πλέγματος των ρυθμίσεων για τις εργασιακές σχέσεις και οι μειώσεις των εισφορών θα τινάξουν στον αέρα το σύστημα εισφορών - παροχών της κοινωνικής ασφάλισης (σελίδα 17).

ΑΔΙΚΗ και αντιδημογραφική η ρύθμιση για το οικογενειακό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο περιορισμός του επιδόματος, μόνο στον έναν από τους δύο εργαζόμενους (που ο ένας εργάζεται στο δημόσιο) θα επιδεινώσει το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς θα το σκεφτούν πολύ να κάνουν παιδί. Το επίδομα, όμως, θα συνεχίσει να το παίρνει νόμιμα η γυναίκα του μεγαλογιατρού, του μεγαλοδικηγόρου ή του εργοστασιάρχη, που εργάζεται στο δημόσιο (σελίδα 20).

ΕΔΩ και έξι χρόνια, 300 οικογένειες επαναπατρισθέντων από την πρώην Σοβιετική Ενωση ζουν σε παράγκες των 20 τετραγωνικών, στο Ζυγό Καβάλας. Στην αρχή τούς έταξαν σπίτια, μέσα σε ένα εξάμηνο. Αρχές του 1995, άρχισαν να κτίζονται 113, που έπρεπε ήδη να έχουν παραδοθεί, αλλά οι εργασίες έχουν σταματήσει, γιατί το Εθνικό Ιδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων χρωστά στον ανάδοχο 530 εκατ. δραχμές! Τον οικισμό επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου (σελίδες 42-43).

ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ τείνουν να γίνουν παρελθόν στον κλάδο του τουρισμού. Πλήρης απασχόληση και 8ωρο, συλλογικές συμβάσεις και κοινωνική ασφάλιση έχουν μπει στο προκρούστειο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου". Πώς αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση η πλειοψηφία της κλαδικής ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ); Με υποχωρητικότητα και αδράνεια. Παραπέμποντας ακόμα και την υπογραφή των συμβάσεων στον ΟΜΕΔ, πριν εξαντλήσει τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων (σελίδες 40-41).

ΠΑΡΙΕΣ οι μετανάστες στη χώρα μας. Με δύο Προεδρικά Διατάγματα, η κυβέρνηση υποτίθεται ότι κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους. Στην πραγματικότητα θεσμοθετεί τη θέση του μετανάστη ως εργατικού δυναμικού δεύτερης κατηγορίας. Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής άφηνε και αφήνει έρμαιο στα νύχια του κάθε εργοδότη τον ξένο εργάτη. Τελευταία, κάποιοι ανακάλυψαν ότι αυτοί φταίνε για την ανεργία, την οικονομική κρίση και την εγκληματικότητα, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από πουθενά (σελίδες 44-45).

Ο ΧΑΪΝΣ ΣΤΕΡ βρέθηκε στη χώρα μας αυτή τη βδομάδα μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ και πραγματοποίησε συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Στο "Ρ" δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί μαζί του και να συζητήσει για τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν το γερμανικό λαό αυτό το διάστημα (σελίδες 52-53).

ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΝ τα αποτελέσματα των εκλογών στους Συνεταιρισμούς. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν τεχνητά αυξημένη τη δύναμη της παράταξής τους για να παρουσιάσουν δικαιωμένη την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης (σελίδα 39).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ