Κυριακή 18 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Τα αποκαλυπτήρια της σοσιαλδημοκρατίας

Φαντάζεστε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, να κερδίζει η Θάτσερ τις εκλογές στην Αγγλία και να της στέλνει χαιρετιστήριο τηλεγράφημα ο Α. Παπανδρέου,πανηγυρίζοντας για τη νίκη του "σοσιαλισμού" στη Γηραιά Αλβιόνα, επειδή έτσι ανοίγει ο δρόμος για την "αλλαγή" και στην Ελλάδα;! Φτάνει η φαντασία σας μέχρι του σημείου να σκεφτεί τον Κ. Μητσοτάκη σε προεκλογικό μπαλκόνι να χειροκροτά τον Μιτεράν για την εκλογική του επιτυχία, ισχυριζόμενος ότι η νίκη των σοσιαλιστών στη Γαλλία, προοιωνίζεται τη νίκη της ΝΔ στην Ελλάδα;!

Είναι τέτοια η σχέση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας με το σοσιαλισμό και την Αριστερά, που όλα τα παραπάνω σενάρια - επιστημονικής φαντασίας μέχρι πριν λίγα χρόνια - αποτελούν εν έτει 1997 τετριμμένη πραγματικότητα, τηρουμένων των αναλογιών, βέβαια. Η νίκη των Εργατικών στην Αγγλία έδωσε, δε, το έναυσμα, αυτή η πραγματικότητα να αγγίξει τα όρια του γελοίου, αφού τα αυτο-αποκαλυπτήρια άγγιξαν τα όρια του... τσιτσιδώματος.

Ετσι, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο Λονδίνο, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, ο Ζιπέ έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επικράτηση των Εργατικών στην Αγγλία: "Πρόκειται για κόμμα σύγχρονο, που βλέπει μπροστά και το οποίο έχει απορρίψει τις παλαιές αντιλήψεις των σοσιαλιστών για την ελεγχόμενη από το κράτος οικονομία"! Πρόκειται για "νίκη του φιλελευθερισμού",έσπευσαν να τονίσουν οι δυνάμεις της γαλλικής Δεξιάς... Την ίδια ώρα, από την Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι,δήλωνε ενθουσιασμένος, αφού "η νίκη των Εργατικών είναι μια νίκη της κ. Θάτσερ..."!

* * *

Αραγε, οι δεξιοί πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη τα έχουν χαμένα; Πώς γίνεται να πανηγυρίζουν για τη νίκη των Εργατικών σε μια χώρα και μάλιστα στην Αγγλία; Εκτός κι αν ούτε για εργατικούς πρόκειται, ούτε, πολύ περισσότερο, για σοσιαλιστές. Εχει ενδιαφέρον, επ' αυτού, να ανατρέξουμε στην άποψη μερικών εκ των εγκυρότερων εκφραστών του πολυεθνικού κεφαλαίου, διεθνώς.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Αγγλία, το "Time Magazine",γράφει: Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών ένα είναι σίγουρο. Η Θάτσερ θα νικήσει! Μια βδομάδα μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τους Εργατικούς, η "The Wall Street Journal",σημειώνει: "Οι τιμές στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εκτοξεύτηκαν την επομένη των εκλογών, με τη βεβαιότητα ότι οι Εργατικοί έχουν πλήρως διαχωρίσει τη θέση τους από το σοσιαλισμό". Η "ναυαρχίδα" του γερμανικού κατεστημένου στον Τύπο, η "Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε",τονίζει: "... η αλλαγή εξουσίας στην πραγματικότητα δεν αποτελεί την ιστορική ακύρωση του θατσερισμού, αλλά τον τελευταίο ολοκληρωτικό θρίαμβό του"!

Οσο για το "Economist" τα αναγραφόμενά του την περασμένη βδομάδα είναι η καλύτερη αφορμή για να ασχοληθούμε με τους, εξ αίματος ομοϊδεάτες του κ. Μπλερ, που, αυτοί κι αν πανηγύρισαν για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αγγλία. Σύμφωνα, λοιπόν, με το "Economist","η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται προς τα δεξιά, υιοθετώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών, τη χαμηλή φορολογία (σσ: των κερδών, εννοείται), την ελεύθερη αγορά... Η μετατόπιση προς τα δεξιά είναι επίσης εντυπωσιακή και στη Νότια Ευρώπη, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα"! Βεβαίως, είναι γνωστό ότι στις τρεις τελευταίες κυβερνούν οι... "κεντροαριστεροί".

***

Να ποια είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Το αγαπημένο παιδί του πολυεθνικού κεφαλαίου σε τέτοιο βαθμό, που ο Ανιέλι δεν έχει κανένα πρόβλημα να δηλώνει ότι οι "κεντροαριστεροί" έχουν το προτέρημα ότι κάνουν εκείνο που χρειάζεται, πριν, και πολλές φορές καλύτερα από τη Δεξιά! Οσο για το "βασιλιά" των ΜΜΕ, τον πολύ Μέρντοχ,δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώνει πρωτοσέλιδα από την "Sun" ότι τάσσεται παρά τω πλευρώ του Μπλερ... Πράγματα γνωστά και στην Ελλάδα, αφού παραμονή των εκλογών στην Ελλάδα, τα "ΝΕΑ" του κ. Λαμπράκη,έγραφαν: "... το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την καλύτερη υπόσχεση για μια Ελλάδα ισχυρότερη και περισσότερο δίκαιη για όλα τα παιδιά της"...

Αυτή η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία εκπροσωπείται από το "νέο" ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη, στην Ελλάδα, το "νέο" Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς του Ντ' Αλέμα, στην Ιταλία, τους "νέους" Σοσιαλιστές του Ζοσπέν, στη Γαλλία, τους σοσιαλδημοκράτες, στη Γερμανία και, φυσικά, τους "νέους" Εργατικούς, στην Αγγλία.

Στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες, μόλις κέρδισαν οι Εργατικοί, ανέμισαν ένα πανό στα γραφεία τους όπου αναγραφόταν: "Σε 73 βδομάδες θα κάνουμε ό,τι και εσύ. Συγχαρητήρια Τ. Μπλερ". Τι θα κάνουν, δηλαδή; Ο διεκδικητής του χρίσματος εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, το 1998, ο Σρόντερ,διαδηλώνει την πίστη του στον "καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο", τη "ρεαλιστική οικονομική πολιτική" και εξηγεί πως "η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας δεν είναι κακή εξέλιξη".Οσο για τον έτερο διεκδικητή του χρίσματος, το σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Λαφοντέν,είναι απόλυτα πεπεισμένος για την αναγκαιότητα διαρθρωτικών κινήσεων στο κοινωνικό κράτος...

Στην Ιταλία, ο Ντ' Αλέμα,που δηλώνει "αδελφός" του Μπλερ, στην προσπάθεια ""έγκαιρης αλλαγής" της Αριστεράς",σύμφωνα με την "Αυγή", αναζητά στη "σύγχρονη Αριστερά", τη δύναμη την ικανή "να ανασυγκροτήσει ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε καπιταλισμό και δημοκρατία, ανάμεσα στους λόγους της οικονομίας και σε κείνους της συναίνεσης και της πολιτικής...".Αυτά τα "κεντροαριστερά", σε επίπεδο πρακτικής μεταφράζονται σε επιβολή κεφαλικού φόρου υπέρ Μάαστριχτ, σε διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ιταλία και σε "αριστερά" ιμπεριαλιστικά νταηλίκια στην Αλβανία. Οσο για τον "κοινωνικό διάλογο" στην Ιταλία - δεν είναι ελληνικό φρούτο ο "κοινωνικός διάλογος" - σημειώνει η "Waal Street": "... μη έχοντας άλλες εναλλακτικές επιλογές, ο κ. Πρόντι θα πρέπει να "κατακρεουργήσει" το παλιό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και επιδοτήσεων"...

Στη Γαλλία, ο Ζοσπέν και το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι τόσο "σοσιαλιστικό", όσο χρειάζεται για να τάσσεται στο πλευρό του Σιράκ κατά τη διάρκεια των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων και να δηλώνει ότι για τους τελευταίους βομβαρδισμούς του Λιβάνου από το Ισραήλ, δε φταίει η ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά όσοι την... ερεθίζουν. Κατά τα άλλα η επένδυση στα αντι- Μάαστριχτ αισθήματα του γαλλικού λαού καλά κρατεί.

***

Αυτή, η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, είναι ο γνήσιος κληρονόμος των προκατόχων της, που αποτέλεσαν τη δύναμη κρούσης του κεφαλαίου για τον ευνουχισμό του λαϊκού κινήματος στην Ευρώπη. Γνήσιοι απόγονοι του Μιτεράν, του οποίου η υπογραφή δεσπόζει κάτω από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ίσως χωρίς αυτόν δύσκολα θα πέρναγε στη Γαλλία η στροφή στον ακραιφνή μονεταρισμό, το 1983. Του Γκονζάλες,που επί των "σοσιαλιστικών" ημερών του η Ισπανία προστέθηκε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Του Σοάρες,που η εκλογή του στην προεδρία της Πορτογαλίας συνοδεύεται από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ η επανεκλογή του το 1991 με την επαναδιαπραγμάτευση της αεροπορικής βάσης στις Αζόρες με τις ΗΠΑ. Οι σημερινοί "σοσιαλιστές" κυβερνώντες - συνεχιστές του, του Χ. Σαμπάιο,προϊστανται του "κοινωνικού διαλόγου" ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στη χώρα (και εκεί "κοινωνικός διάλογος"!).

Οσο για την αξία των σοσιαλδημοκρατών είναι ενδιαφέρουσα αν δει κανείς τα εξής: Στη Σουηδία,η αίτηση για προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ, το 1991, έχει την υπογραφή των σοσιαλιστών, οι οποίοι δυο μήνες αργότερα πέφτουν από την εξουσία. Ομως, το 1994, το δημοψήφισμα βγάζει "ναι" στην ένταξη, οι σοσιαλιστές κερδίζουν τις εκλογές και η Σουηδία γίνεται πλήρες μέλος της ΕΕ.

Στη Δανία,το 1992 υπερισχύει το "όχι" στο δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ. Ενα χρόνο μετά κερδίζουν τις εκλογές οι "κεντροαριστεροί" του Ρασμούσεν. Στο νέο δημοψήφισμα υπερισχύει το "ναι"...

***

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να περάσουμε σε ειδικές αναφορές για τους "δικούς μας" σοσιαλδημοκράτες. Το παρελθόν τους επιβεβαιώνει κατά γράμμα την παραπάνω εκτίμηση, ότι υπήρξαν το βαρύ πυροβολικό της άρχουσας τάξης για την υπονόμευση του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα. Οσο για το παρόν τους, συνάδει απόλυτα με το παρόν της σοσιαλδημοκρατίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για τη σοσιαλδημοκρατία που έχει ταυτιστεί πλήρως στα βασικά ζητήματα με τους συντηρητικούς, σε βαθμό ώστε να μην ξέρει η Θάτσερ ποιον να υποστηρίξει: Τον Μέιτζορ ή τον Μπλερ, που η πρώτη απόφαση της κυβέρνησής του ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας από την κυβέρνηση και η υπογραφή της "κοινωνικής χάρτας" της ΕΕ. Σε βαθμό που ο Μητσοτάκης, να έχει προχωρήσει σε τόσα "εύγε" προς τον Σημίτη, όσα δεν του "απέσπασε" κανένας πολιτικός της παράταξής του. Και κυρίως σε βαθμό τέτοιο, ώστε το διεθνές κεφάλαιο να αναθέτει την αποστολή του ξεπεράσματος της νέας κρίσης του, καθώς και της πολιτικής ηγεμονίας, στο δρόμο προς την ολοκλήρωση της "παγκοσμιοποιημένης" βαρβαρότητας, στους σοσιαλδημοκράτες.

Ισως, γιατί, στη νέα γενικευμένη επίθεση κατά των λαών και των δικαιωμάτων τους, οι πολυεθνικές χρειάζονται, ξανά, βοήθεια από το φάντασμα της κάλπικης "κοινωνικής ευαισθησίας" των σοσιαλδημοκρατών. Μόνο που εκτός από την πλουτοκρατία, πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για φάντασμα, έχουν, πλέον, και οι λαοί. Ο ελληνικός, τουλάχιστον, σίγουρα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ