Κυριακή 1 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
Κινδυνεύουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα!

Εκκληση στις γυναίκες, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τις δρομολογούμενες ρυθμίσεις, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την κοινωνική ασφάλιση και την εργασία, απευθύνουν γυναικείες οργανώσεις και επιτροπές συνδικαλιστών σε πρόσφατη διακήρυξή τους.

Μια διακήρυξη που βασίζεται στο ακόλουθο σκεπτικό:

Επειδή η κοινωνική ασφάλιση συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα στην εργασία.Επειδή οι εργασιακές σχέσεις απορυθμίζονται με τις διατάξεις περί ευέλικτων μορφών απασχόλησης, περί Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επειδή η κοινωνική ασφάλιση κινδυνεύει να χάσει τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της. Επειδή κινδυνεύει να χάσει τον αναδιανεμητικό και προνοιακό χαρακτήρα της, να γίνει αυστηρά ανταποδοτική, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επειδή τα ελλείμματα των ασφαλιστικών οργανισμών προσπαθούν να τα καλύψουν με τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Επειδή τα μέτρα, που πάρθηκαν με τους τελευταίους νόμους και αυτά που σχεδιάζουν να πάρουν, πλήττουν κύρια τη γυναίκα, που, λόγω πολλαπλών ρόλων, ανεργίας και νέων μορφών εργασίας, μερικής απασχόλησης, μειωμένων αποδοχών, ήδη, έχει πλημμελή κοινωνική ασφάλιση.

ΖΗΤΑΜΕ:

Να ανακληθούν οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να σταματήσει κάθε μεθόδευση για παραπέρα επιδείνωση έως και πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Να αναμορφωθεί η κοινωνική ασφάλιση και να διατηρηθεί ο κοινωνικός της ρόλος. Να δοθεί η κοινωνική σύνταξη σε όλους τους ανασφάλιστους. Να προσαυξάνεται η κοινωνική σύνταξη με τις ασφαλιστικές εισφορές όσων δε συμπλήρωσαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Να παραμείνουν σαν βασικά κοινωνικά δικαιώματα, που θα προστατεύονται από το ίδιο το κράτος, η κοινωνική ασφάλιση και η εργασία. Να διατηρηθούν οι θετικές διατάξεις υπέρ της γυναίκας και να θεσπιστούν και νέες για να μπορέσει η γυναίκα να αποκτήσει πραγματικά ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική ασφάλιση. Να μειωθούν οι αγροτικές εισφορές στο νέο ασφαλιστικό φορέα των αγροτών, ώστε να ασφαλιστεί και η αγρότισσα. Να διατηρηθεί και να αυξηθεί η προνοιακή σύνταξη της ανασφάλιστης αγρότισσας. Να υπάρξει πλήρης ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ανέργων - ανασφάλιστων από το δημόσιο τομέα υγείας.

Τη διακήρυξη έχουν υπογράψει ήδη οι ακόλουθες οργανώσεις (με αλφαβητική σειρά): Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ, Ελληνικό Γυναικείο Αντιπυρηνικό Κίνημα, Ενωση Ελληνίδων Νομικών, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Σύλλογος Ελληνίδας Νοικοκυράς.

Το κείμενο θα σταλεί στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, στις γυναίκες βουλευτές και, ακόμα, σε περιφερειάρχες, νομάρχες, δημάρχους (στις πρωτεύουσες των νομών). Στόχος είναι ακόμα να μοιραστεί σε χώρους δουλιάς.

Να θυμίσουμε ότι η κοινή διακήρυξη έγινε ύστερα από επανειλημμένες συσκέψεις στα γραφεία της ΟΓΕ, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ